650 Tacar alinir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Bledax
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
@Baran_
Şuan zaten almam zor. Önce araştırıp bütçe çıkarıyorum. Ve birikim yapıyorum. Geçen sürede enine boyuna her türlü araştırmayı yapıyorum.

Tacar'dan cevap geldi:

Merhaba,

Üretim yerimiz belirttiğiniz adres.

10002 sokak no.36 AOSB Çiğli-İZMİR

C.tesi ve pazar günleri kapalıyız.

Diğer günler akşam 17.30 a kadar açık.

Giriş kapısı kapalı oluyor, girişe gelince telefon ediniz açtıralım.

İyi günler.

@Baran_
Şuan zaten almam zor. Önce araştırıp bütçe çıkarıyorum. Ve birikim yapıyorum. Geçen sürede enine boyuna her türlü araştırmayı yapıyorum.

Tacar'dan cevap geldi:

Merhaba,

Üretim yerimiz belirttiğiniz adres.

10002 sokak no.36 AOSB Çiğli-İZMİR

C.tesi ve pazar günleri kapalıyız.

Diğer günler akşam 17.30 a kadar açık.

Giriş kapısı kapalı oluyor, girişe gelince telefon ediniz açtıralım.

İyi günler.
O viranede üretim yapıyorlar demek ki, ilginç.
Hayırlısı olsun.

Rota ayna, Tacar ise karpuz kıç olması nedeniyle havuzluk Rota'da daha rahat. Ancak karpuz kıçın arkadan gelen dalgaya karşı avantajı önemli denizde.
Bu durumda fotoğraflardaki gibi ise, hem havuzluğun rahatlığı ve hem de karpuz kıç olması nedeniyle Rakser daha cazip geldi gözüme.
Ayrıca ağırlığın 1 veya 1,5 ton olması arasındaki fark römörk açısından ne gibi handikap yaratıyor. Sonuçta her ikisini de vinç çekiyor ve römörk taşıyor.
Bir de ağırlık arttıkça denizde daha oturaklı hale geliyor.

@(link)

Vinç değil, kendim çekip, indirmek istiyorum. Ufak tekneleri indirip çektim. (200 kg) Ama ustalar 1 ton civarı bir tekneyi çekmek(römorka almak) benim için çok zor olacağını söylediler.

Bilmiyorum deneyen var mı?

Gerçi yeni nesil römorklarda damper sistemi, hatta ırgat bile gördüm. Ama uygulama nasıl olur bilmiyorum?

@(link)

Vinç değil, kendim çekip, indirmek istiyorum. Ufak tekneleri indirip çektim. (200 kg) Ama ustalar 1 ton civarı bir tekneyi çekmek(römorka almak) benim için çok zor olacağını söylediler.

Bilmiyorum deneyen var mı?

Gerçi yeni nesil römorklarda damper sistemi, hatta ırgat bile gördüm. Ama uygulama nasıl olur bilmiyorum?

6,50 - 6,60 civarı bir tekne alacaksan her şekilde bir vinç gelip onu denizden çıkartacak. Römork'un üzerine vinç olmadan bu boy tekne alınabildiğini görmedim şuana kadar. (Belki yapabilen vardır ama her sene at-çek büyük sıkıntı olur)

@Baran_

Hadi bir şekilde indirip, kaldırdım diyelim. İşte 750 kg üstü karayolunda BE ehliyeti olmadan izin vermiyorlar. Birkaç arkadaşım rica minnet kurtardı.

Bu bahsettiğiniz üç teknenin de atma-çekme, bağlama, bakım, yakıt tüketimi masrafları ve hızları birbirinden çok farklı değildir. İnternet sitelerinde belirtlen hızlar ve ağırlıklara çok takılmayın genelde gerçeği yansıtmaz. Önemli olan tekneyi ne amaçla nerede kullanacaksanız ve satmak istediğinizde minimum değer kaybıyla hangisini satarsınız. Gerek balık gerekse gezi amaçlı çıktığınızda yanınızda birileri oluyorsa en rahatı rota/netadır. Diğer tekneleri ilanlarda fazla görmediğimden ikinci el piyasasını bilmiyorum ancak rotaları kısa bir süre içerisinde değer kaybı olmadan satabilirsiniz.

Selamlar,

Elbette her görüşü dinliyorum öner veriyorum ama anladığım bir husus var:

Neta/Rota 6.6: 1.8 Ton (Resmi verisi motor hariç - Motorla yaklaşık 2 Ton)
Rakser 6,5: 1 Ton (Resmi verisi motor hariç - Motorla yaklaşık 1.2 Ton)
Tacar 6.5: 600 kg (Resmi verisi motor hariç - Motorla yaklaşık 800 kg)

Rakser ve Rota 29 hp motor öneriyor (Yanmar), Tacar 21 hp motor öneriyor (Yanmar). Sadece motor liste fiyatı farkı 8.000 TL.
Hem ağırlık hem de motor gücü sebebiyle ben en az Tacar tüketir diyorum. Hadi çok yüksek saatler kullanmayacağım için bunu önemsemiyorum.

Hadi yukarıda belirttiğim gibi, ağırlarını önemsemeden tekneleri bir şekilde indirdim/bindirdim diyelim. Tekneleri taşımak için yaşanacak durumlar şu şekilde:

1- 750 kg üstü römorklara (%10 opsiyon veriliyor yani yaklaşık 850 kg) polis mobil tartıyla çeviriyor ya da istasyonlara yönlendiriyor. BE ehliyet ve römorka ruhsat isteniyor.
2- Hadi bunuda önemsemeyelim, 1 ton ve üzeri ağırlık taşıyacaksanız römork mutlaka frenli ve mümkünse çift dingilli olmalı. Aracınızda min. 1.5 ton araç olmalı ki güvenli şekilde çekebilesiniz. Aksi halde çok dikkatli dualar eşliğinde çekseniz bile olası kaza durumunda her zaman siz suçlu oluyorsunuz. (4x4 araçta önerilir.)

Yani, Ben Rota ve Rakser alacaksam önce 1.5 tonluk oturaklı bir araç ve frenli, amortisörlü, çift dingilli sağlam bir römork ve ruhsatı, BE ehliyet lazım. Bunlara hiç girmeyip aylık 250 TL ve başta belli bir miktar hava parası ile barınağa çekilebilir tabi ki yer bulursanız.

Şu var, Tacar'ı da çekmekten sıkılıp liman ararsın diyebilirsiniz. Ama bu en azından mecburiyet değil, bir seçenek olacak ve yukarıda bahsettiğim taşıma maliyet/sıkıntıları ile uğraşmadan kullanmamı değiştirmeyecektir.

Kullandığım Rota'nın kesinlikle 2 ton olduğunu düşünmüyorum. Tek cidar tekne max. 1 ton hadi 1.2 ton bana kalırsa.
29 Hp yanmar ile saatlik yakıt tüketimim 1,8-2,0 litre arası. Bu haftasonu yaptığım 41millik yolculukta 20litre motorin tüketmedim.
yanlız şuna dikkat etmekte fayda var. Yavaş bizim tekne 41 deniz mili yolu 8 saatte almışım 5mil/saat hız. diğerlerinde hız ne olur bilemem. Benim ilk teknem sayılır.
Az yakıyor güvenli ama yavaş diyebilirim Yanmarlı Rota 6,60 için.

Tekneyi her seferinde suya indirip kaldırmayı düşünmüyorsunuz zannedersem. Sezonluk indirip kaldıracaksanız ve karada bırakacağınız yerin de aynı ilde olduğunu varsayarsak araba çekicileri ile indirip kaldırmak size yılda 1.000 tl ye patlar, bu da römorka vereceğiniz parayla on yıl bu işi yapabilirsiniz demek. Römork alıp kendinizin uğraşmasına değer mi diye düşünmek lazım.

Back