"Abiii neden bırakıyorsun?!" tepkisine alternatif cevaplar.

Spin on the beach

Daimi Üye
Tepki
1,402
Ödül
103
İşimiz eğlence, biraz daha eğlenelim dedim.
LRF ya da spinle uğraşan arkadaşların çok sık karşılaştığı sorulardan biri olan "Abii neden bırakıyorsun?!" sorusuna karşılık olarak verilebilecek kırıcı olmayan cevaplarınızı paylaşabilirseniz sevinirim.
Dün akşam LRF denemelerinde 5-6 adet sarpa ve adet lidaki aldım ve aldıklarımı direkt olarak suya iade ettim. Yanımda yemli atan genç bir arkadaşın dikkatini çekmiş. Yukarıdaki soruyu aynen bana yöneltti. "Daha yavru bunlar" diyerek sosyal sorumluluk mesajı vermeye çalıştım ama kovasındaki balıkları görünce çokta uğraşmadan oradan uzaklaştım.

Kırıcı cevap: Sizin gibi aç gözlüler tutsun diye geri salıyorum

Kırıcı olmayan bilgilendirici cevap: Bu henüz yavru bir balık, türüne göre yavru. Büyümesi, üremesi, neslini devam ettirmesi gerek. Avcılığın devamlılığı açısından da bırakmamız gerek.

Muhtemelen bunu söylediğimiz çoğu kişi bunu umursamayıp kendi bildiklerini okumaya devam edecek ama her on kişiden birine bile örnek olabilsek bile iyi aslında.

Bir keresinde çinekop avında bana da denk gelmişti öyle bir soru, sanki ben yemesini bilmiyormuşum gibi "Yaaa niye atıyorsun yaaa bana versene!" 🙂

Bir başka çinekop sarıkanat avında da, normalde ufak balıkları aldığını bildiğim bir abi vardı yanımda, aramızda hiç bu tarz diyalog geçmemesine rağmen, ben ufak balıkları saldığım için o da ufakları salmaya başlamıştı.

Benzer bir durum benimde başıma geldi; sırasıyla ispari, çinekop ve eşkinayı limit altı olduğu için salmıştık (tekeyle çinekop yakalandığını o gün öğrenmiştim 🙂) .
Neden salıyorsunuz diyen amatör kardeşimize Bunlar yavru , yasal limitin altında dedim; çocuk " abi bunlar mı küçük tavada çıtır çıtır ne giderdi" der gibi baktı.
Bakışlarındaki o edebi anlatım beni derinden etkilemiştir 🙄

Bir keresinde de mendirek içerisine tırıvırı atan 2 kişiye rastladım; Tırıvırı yasak balık katlediyor dedim pek sallamadılar. Jandarma geziyor görürse cezası var dedim. tırıvıları atıp kaçtılar 👎

İşin açıkçası çöpünü denize atacak kadar hayatla kavgalı kişilere anlatabilecek çok şey yok, örnek olarak belki yeni nesile birşeyler katabiliriz.

Ben şahsen yaşamayı bohçacılardan daha çok hakettiklerini söyleyip saliyorum. Daha anlayabilen olmadı

Geçen gün yanımda biri çok anladığımdan değil ama benzettim akya yavrusu yakaladı bir adam ve 10-13 yaşlarında oğluyla beraber onlara bu baligin çok büyüdüğünü su an yavru olduğunu anlattım baba salmaya yeltenmedi baştan ama çocuk salalım deyince kıramadı ve saldılar yavruyu 🙂 nasıl mutlu oldum anlatamam

Genelde "yavru, küçüktür, yazıktır" gibi sözlerle anlatmaya çalışırım.
Ters anıma denk gelirse "yavru hayvanı öldürecek kadar AÇ kalmadık çok şükür" diyerek laf soktuğum da oluyor.
diğer arkadaşlara denk geldiği gibi bana da "atma bana ver ben yerim" diyenler çok denk geliyor.
"Sana verene kadar ben de bilirim kızartıp yemeyi, ama bırakalım hayvan yaşasın" diyerek izah etmeye çalışıyorum.

Konunun amacında olduğu gibi birimiz şöyle bomba bir cevap bulsak, gerektiğinde de heriflerin suratına şak diye cevabı yapıştırıversek cidden harika olurdu.
Merakla takip edeceğim bu konuyu. 🙂

"Bu ufaklardan 5 tane salarsan gün sonunda trofe yakalama şansın çok yükselir" gibi onu gaza getirebilecek bir cevap olabilir. En azından saflığından yararlanıp birkaç tanesini bırakabilir.

Size " nasıl yaneee" diye sorarsa da, küçük balıklar rahatça kıyılarsa, trofeler korkmayıp kıyıya daha çok girebiliyorlar diye saçma bir bilimsel açıklama yapabiliriz, bu cevabı zaten o 2 gün düşünür. 🙂

Ben genelde karşımdakina göre tavır alıyorum. Ama yaşadığım bir olaydaki bence en güzeliydi.
Böyle tam anlamıyla yeni yeni eğriyi doğruyu öğrenmeye başladığım dönemlerde, çoğu zaman limitin hemen üstünü bile salardım. Dünyayı tek başıma kurtarıyorum zannederdim. Böyle o dönem merayı tam kavrayamadığıma nerde çokluk mantığıyla oraya sallardım oltamı. Neyse bir gün yine bırakıyorum böyle o günde şansıma hep ya limit altı yada hemen üstü geliyor. Solumda ki göbekli dayı ağzında ki sigarayla "yeğenim onları derin yağda çoşlatcan varya cips gibi kıtırdar çok güzel olur" dedi. Tabi bende gerinerek işte yok olur mu bunlar büyücek, populasyondu falandı filandı alay ederek konuşuyor bende anlatmaya çalışıyorum halen. Sağ taraftaki yaşça baya büyük olan dayı girdi lafa diğer dayıya hitaben "valla amcam, sen nah şu kadarken sen kadar balık tutardım, sen büyüdün şimdi nah(el hareketi) bu kadar balık anca tutuyoruz" dedi.
Bu böyle bi anımdı

Yasal limitin altını geçtim vicdani limitlerin altında gibi bir şey söylenebilir çok sivri cevap sorun çıkartabilir cunku

Back