Aceminin işi zor bu ülkede

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Scolopax
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Scolopax

Aktif Üye
Tepki
279
Ödül
73
İnternetten veya konuyu bilmeyen esnafın dükkanından malzeme almaya çalışan aceminin işi zor.
İnternette Türk sitelerinden alışveriş yapıyorsanız malzemelerin altında yazan tercümeler, verilen bilgiler yanıltıcı olabiliyor. Eğer yabancı diliniz yeterliyse Türk sitelerinde malzemeyi görün, sonra o malzemenin üreticisinin sayfasına gidip oradan gerçek bilgileri alın aksi halde yanlış malzeme alma olasılığınız var. Bizim sitelerde bir malzemenin açıklaması diğer bütün Türk sitelerinde aynı bunların hepsi aynı kaynaktanmı yapılıyor, yoksa birbirlerinimi kopyalıyorlar bilmiyorum.
Örneğin bir misinanın açıklamasında çok esnek vs. bilgiler yazarken açıklamanın üzerine koydukları misinanın kutusunun üzerini okuyunca çok az esneyen misina yazıyor. Daha bunun gibi her tür malzemede yanlış bilgiler çıkabiliyor. Kamışlarla, makinalarla ilgili de yanlış bilgiler var eğer üreticisinin sayfasına bakarsanız ne olduğunu görüyorsunuz.
Bu memleketde herhangi bir konuda acemiyseniz, yabancı diliniz ve okuma alışkanlığınız yoksa o konuda doğru yolda ilerlemeniz oldukça güç. Yalnızca bir siteden amazon.com dan balıkcılıkla ilgili kitaplara baktım üçyüz, beşyüz değil binlerce kitap çıktı karşıma. Her türlü balığın avı, balıkcılık takımları, malzemeler, düğümler, sahte yapımları aklınıza ne geliyorsa hepsi hakkında kitap var. Ayrıca videolarda var. Türkiye de okuma oranı onbinde bir, avrupada yüzde yirmibeş olunca burada kimse kitap yazmıyor.

Video kolayımıza geliyor milletçe. Çeviri konusu tam bir rezalet, orjinal siteleri incelemek şart.Satıcı siteler de orjinal fotoda kullanmıyor, hepsi tek kaynaktan ve çok yetersiz.İnceleme videoları olmasa iş gerçekten zor.

Her piyasamız sığ, balıkçılık piyasasından derinlik beklemek makul olmaz.
Tüketici sorgulamıyor, hakkını aramıyor. Aramaya çalışan da bin türlü engele takılıyor.
Çünkü kağıt üstünde verilen haklar uygulamada alınamıyor. İş adalete düşerse uzun sürüyor. (Ben farklı bir üründe tüketici hakem heyetine başvurdum. Uzatmalarla birlikte 1 yıl sürdü sonuçlanması)
Bu nedenle her üründe güvenilir bir kaç markanın dışına pek çıkmamak lazım.
Bu durum bütçeyi zorlasa da uzun vadede daha ekonomik.

Her piyasamız sığ, balıkçılık piyasasından derinlik beklemek makul olmaz.
Tüketici sorgulamıyor, hakkını aramıyor. Aramaya çalışan da bin türlü engele takılıyor.
Çünkü kağıt üstünde verilen haklar uygulamada alınamıyor. İş adalete düşerse uzun sürüyor. (Ben farklı bir üründe tüketici hakem heyetine başvurdum. Uzatmalarla birlikte 1 yıl sürdü sonuçlanması)
Bu nedenle her üründe güvenilir bir kaç markanın dışına pek çıkmamak lazım.
Bu durum bütçeyi zorlasa da uzun vadede daha ekonomik.

Kamış bakıyorum özellikleri içinde ağırlığı yok baktığım yer yazmamıştır diyorum diğer satıcılara bakıyorum hepsinde aynı bilgi. Al birini vur öbürüne hiç birinde iş yok. İşini doğru dürüst yapan esnafsan bütün mallarının bilgisini tamamlayacaksın, dağıtımcıya soracaksın, o da bilmiyorsa alıp tartıp oraya yazacaksın. Ama nasıl olsa satıyoruz, bu milletin önüne ne koysak yiyorlar diyerek her işleri yarım yamalak yapıyorlar.

Ben Türkiye deki firmalardan internetten alışveriş yapmıyorum. Adam stokta olmayan malı internet sitesinde stokta gösteriyor. Alıp KK. Ödemesini yapıyorsun mal elimizde yok diyorlar. Parayı iade edin dediğinde, on gün içinde gelir diyorlar. İşin yoksa ondan sonra paranın peşine düş. Yurtdışı alışverişlerimde başıma hiçbirşey gelmiyor.

Ben önce bir amatör balıkçı sonra esnafım ve konunun her iki tarafında da bulunuyorum. Yaklaşık 10 yıldır İstanbul boğazında Kurşun arkası balık avı disiplini ile avlanırım. Son 4 yıldır youtube kanalımda kendi bilgi ve tecrübelerim dahilinde İstanbul da amatör balıkçılık yapmak isteyen arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyorum. Ne yazık ki bu ülkede insanlar doğruları duymak istemiyor, doğrular kimsenin işine gelmiyor. Web sitemi açtığım zamanlarda çok hevesliydim, bir çok ürünü tek tek inceleyerek ölçerek ürün hakkında gerçek bilgileri web siteme eklemeye çalıştım. Hiç bir sitede olmayan ürün karşılaştırma özelliğini yazıp sitemize entegre ettik, onlarca bilgilendirme videosu çektik, dükkanımızı ziyaret eden müşterilerimize en doğru bilgileri vermeye çalıştık. Ama gelin görün ki bunca şey yapmamıza rağmen karşılık ta beklemememize rağmen bırakın en ufak bir destek görmeyi, bu forumunda müdavimi olan bir çok kişi tarafından dışlandık.

Çünkü hiç kimse kendisinden başkasının başarılı olmasını istemiyor, gittiği yerde balık çıkıyor ise kendinden başkasının tutmasını istemiyor. Düşünün ki Özellikle İstanbul ' da en büyük sorunlardan bir tanesi acemi balıkçıların çoğunluğudur. Herkes bundan dert yanar, ama bir Allah ' ın kulu da doğru yolu göstermez, adam gibi yardımcı olmaz. Çünkü insanlar balık tutmayı öğrenir ise kendileri rahat rahat at koşturamayacaktır.

Dükkana gelen müşteriye doğruları anlattığın zaman alışveriş yapmıyor, ama ne zaman abartılı konuşulsa şunu al şunu yaparsın bunu al bunu yaparsın dediğin zaman kıyamet gibi satılıyor.

Sektörü bu hale getiren Firma sahipleri değil, amatör balıkçıların seviyeyi çok ama çok aşağıda tutmaları. Sırf etiketin üzerinde 0,10mm yazıyor diye ip alıyor, bununla gidip 200 gram kurşun atıyor ve daha sonra herkese ben 0,10 ile şu kadar kurşun çalışıyorum diyor. Hâlbuki bilmiyor elindeki ipin kalınlığı en az 0,20.

Velhasıl uzun lafın kısası Nasıl ki milletler layık olduğu şekilde yönetiliyor ise bu sektörde de amatör balıkçıların çok büyük bir kısmı nasıl davranıyor ise firma sahipleri de aynı şekilde davranıyor.

Koca koca ithalatçıların ürünlerinin altına bakın bırakın translate bilgiyi çoğunda açıklama yok. Adamlara bunu söylediğim zaman nasıl olsa satılıyor cevabını alıyorum. 🙂

Acemiliği atmama rağmen daha bugün baktığım lucky john kamışın 3 boyunun da ağırlıklarının yanlış (fazla) yazıldığını, bütün satıcıların da aynı bilgileri girdiğini gördüm 😂. İngilizce bilmeyip de lucky johnun hem info sitesinden hem de birkaç satış sitesinden kontrol etmesem doğru bilgiye ulaşamıyorum...

Ben önce bir amatör balıkçı sonra esnafım ve konunun her iki tarafında da bulunuyorum. Yaklaşık 10 yıldır İstanbul boğazında Kurşun arkası balık avı disiplini ile avlanırım. Son 4 yıldır youtube kanalımda kendi bilgi ve tecrübelerim dahilinde İstanbul da amatör balıkçılık yapmak isteyen arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyorum. Ne yazık ki bu ülkede insanlar doğruları duymak istemiyor, doğrular kimsenin işine gelmiyor. Web sitemi açtığım zamanlarda çok hevesliydim, bir çok ürünü tek tek inceleyerek ölçerek ürün hakkında gerçek bilgileri web siteme eklemeye çalıştım. Hiç bir sitede olmayan ürün karşılaştırma özelliğini yazıp sitemize entegre ettik, onlarca bilgilendirme videosu çektik, dükkanımızı ziyaret eden müşterilerimize en doğru bilgileri vermeye çalıştık. Ama gelin görün ki bunca şey yapmamıza rağmen karşılık ta beklemememize rağmen bırakın en ufak bir destek görmeyi, bu forumunda müdavimi olan bir çok kişi tarafından dışlandık.

Çünkü hiç kimse kendisinden başkasının başarılı olmasını istemiyor, gittiği yerde balık çıkıyor ise kendinden başkasının tutmasını istemiyor. Düşünün ki Özellikle İstanbul ' da en büyük sorunlardan bir tanesi acemi balıkçıların çoğunluğudur. Herkes bundan dert yanar, ama bir Allah ' ın kulu da doğru yolu göstermez, adam gibi yardımcı olmaz. Çünkü insanlar balık tutmayı öğrenir ise kendileri rahat rahat at koşturamayacaktır.

Dükkana gelen müşteriye doğruları anlattığın zaman alışveriş yapmıyor, ama ne zaman abartılı konuşulsa şunu al şunu yaparsın bunu al bunu yaparsın dediğin zaman kıyamet gibi satılıyor.

Sektörü bu hale getiren Firma sahipleri değil, amatör balıkçıların seviyeyi çok ama çok aşağıda tutmaları. Sırf etiketin üzerinde 0,10mm yazıyor diye ip alıyor, bununla gidip 200 gram kurşun atıyor ve daha sonra herkese ben 0,10 ile şu kadar kurşun çalışıyorum diyor. Hâlbuki bilmiyor elindeki ipin kalınlığı en az 0,20.

Velhasıl uzun lafın kısası Nasıl ki milletler layık olduğu şekilde yönetiliyor ise bu sektörde de amatör balıkçıların çok büyük bir kısmı nasıl davranıyor ise firma sahipleri de aynı şekilde davranıyor.

Koca koca ithalatçıların ürünlerinin altına bakın bırakın translate bilgiyi çoğunda açıklama yok. Adamlara bunu söylediğim zaman nasıl olsa satılıyor cevabını alıyorum. 🙂

Ben sizin youtube videolarınızı gördüm. Çok güzel tecrübelerinizi aktarıyorsunuz. Sizin gibi bir kaç kişi daha var. Bence siz etrafın tepkilerine bakmayın satış sitenizi gene bildiğiniz gibi yapın herkes faydalanacak diye bir şey yok. Mutlaka faydalananlar olacaktır, onlar yeter de artar.

Bizim millet böyle, yapacak bir şey yok. Benim ömrüm bitti ama hiç düzelme yok. Ben hem uçar avcısıyım(kara avını artık bıraktım) hem de köpek eğitmeniyim. Uzun yıllar dışarıda yaşadım. Bizim kadar birbirinin kuyusunu kazan bir millet görmedim. Yabancılarda da aynı durum var ama bu kadar değil, bu tür insanlar azınlıkta orada. Yıllarca av dergilerine de yazdım, benim de başıma aynı şeyler geldi. Türkiye’de kennel club kurulumunu ilk başlatanlardandım fakat çok çabuk kendimi toparladım ve hiç bulaşmadan bu işleri bıraktım. O camia da birbirini yemekte.

Back