Acemiyim, Balık Tutmak istiyorum.

Emre Karagül

Aktif Üye
Tepki
34
Ödül
38
Herkese merhabalar. 15 yaşında genç ve acemi biriyim. Dayım 2-3 yıl önce bir olta bıraktı o zamandan beri bu işe hevesim var. Ama yardım almam lazım.

Elimdeki malzemeler;
240 cm olta
IMG_20220408_235127.jpg
2 makine
Takılı yeşil olan bir abiden hediye gelmişti. Diğer siyah olan ise oltanın kendi makinesi. Hangisini kullanmam daha mantıklı olur?
IMG_20220408_235143.jpg
IMG_20220408_235346.jpgIMG_20220408_235331.jpg
1 adet şamandıra
IMG_20220408_235149.jpg
Klips ve fırdöndü
IMG_20220408_235204.jpg
2 adet farklı kanca
IMG_20220408_235235.jpgIMG_20220408_235302.jpg

Elimde ki malzemeler bunlar abilerim ablalarım. Birde kurşuna ihtiyacım var sanırım, kaç gram almalıyım. Balık tutmak istediğim yer Kocaeli harikalar sahili. Tahta iskelede düşünüyorum. Yem olarak solucan, ekmek veya tavsiye edeceğiniz şeyler var ise onları kullanacağım.

Bunlar ile ne yapabilirim? Hangi balık tutabilirim. Tasviyelerinizi bekliyorum.
İyi akşamlar.

Emre, kamışın atar değeri nedir?
Kamış üzerinde bazı yazılar vardır. Orada boyuyla beraber atar değerleri de yazar.
Mesela 10-30, 10-40, 15-45, 20-60 vs.
Kullanacağın kurşun maksimum değerin altında olmalı.

İki tür iğne dediklerinden köpüğe sarılı olan çapari. Onunla istavrit yakalayabilirsin.
Siyah olanların da çapari gibi misinaya dizilmesi gerekir.
O iğnelere de midye içi, tavuk göğsü, karides gibi yemler takarak dipteki balıkları avlayabilirsin.
Tanımadığın, ne olduğun bilmediğin balıkları oltadan çıkarmak için hemen elinle tutmamalısın.
Önce ne olduğundan emin olmalısın. Çünkü sularımızda iki tür zehirli balık var.
Bunlardan birini tanımak kolay. Adı İSKORPİT" ve görüntüsü çok çirkin.
iskorpit.jpg

Diğeri "TRAKONYA" ve ilk bakışta MEZGİT ile karıştırılabilir.
trakonya.jpg

Emre, kamışın atar değeri nedir?
Kamış üzerinde bazı yazılar vardır. Orada boyuyla beraber atar değerleri de yazar.
Mesela 10-30, 10-40, 15-45, 20-60 vs.
Kullanacağın kurşun maksimum değerin altında olmalı.

İki tür iğne dediklerinden köpüğe sarılı olan çapari. Onunla istavrit yakalayabilirsin.
Siyah olanların da çapari gibi misinaya dizilmesi gerekir.
O iğnelere de midye içi, tavuk göğsü, karides gibi yemler takarak dipteki balıkları avlayabilirsin.
Tanımadığın, ne olduğun bilmediğin balıkları oltadan çıkarmak için hemen elinle tutmamalısın.
Önce ne olduğundan emin olmalısın. Çünkü sularımızda iki tür zehirli balık var.
Bunlardan birini tanımak kolay. Adı İSKORPİT" ve görüntüsü çok çirkin.
119129 dosyayı görüntüle

Diğeri "TRAKONYA" ve ilk bakışta MEZGİT ile karıştırılabilir.
119130 dosyayı görüntüle
Oltanın üstünde 20-40 Gr yazıyor. Sanırım dediğiniz değerler onlar. Kaç gram kurşun almalıyım. Oltaya taktiğim malzemeler sırasıyla;
Şamandıra-klips-kanca doğru mu? Kurşunu en alta koyacağım galiba. Elimde olan çapari yeter mi? Bugün pet shopta bir tane daha farklı renk vardı almayı düşünüyorum.

Cumartesi pazar genelde millet balıkta.
balıkta olmayanda survivor izlediği için 😜😀 pek yazan olmaz.
1- kamış boyu 2,40 cm. Atarı 20-40 gr. Spin kamış. Kıyıdan ince çapari yada hafif yemli yada atarına göre sahte çalıştırabilirsiniz. 20 gr ile 30 gr arası sahte yada kurşun kullanabilirsiniz. Çapari derseniz 10 çaparide en üstteki 3-4 iğneyi iptal ederek 6-7 li çapari atabilirsiniz. Kamışın esnekliğini bozmamak adına 30-35 gram kurşunun üstüne çıkmayın derim.
Öncelikle boş zamanlarınızda kıyıya inip olta atanları izleyin. Kendi stilinizde (spin) çalışanları gözlemleyin. Sıkmadan fazla bunaltmadan muhabbet kurun. Mutlaka sabırlı, hoşgörülü bir arkadaş size yardımcı olacaktır. Malzemeleri öğrenin, kamış ile nasıl nerelerde, ne şekilde av yapacağınızı öğrenin. Bulunduğunuz yerde hangi zamanda ne balık çıkar, nasıl malzeme lazım, hangi yem nasıl takılır falan. Rengi, şekli şemali hoş diye her malzemeyi almayın. 3 ay sonra bakarsınızki yarısı işinize yaramayan bir yığın malzemeniz olmuş. Hepsi dünya para.
Rast gelsin.

Cumartesi pazar genelde millet balıkta.
balıkta olmayanda survivor izlediği için 😜😀 pek yazan olmaz.
1- kamış boyu 2,40 cm. Atarı 20-40 gr. Spin kamış. Kıyıdan ince çapari yada hafif yemli yada atarına göre sahte çalıştırabilirsiniz. 20 gr ile 30 gr arası sahte yada kurşun kullanabilirsiniz. Çapari derseniz 10 çaparide en üstteki 3-4 iğneyi iptal ederek 6-7 li çapari atabilirsiniz. Kamışın esnekliğini bozmamak adına 30-35 gram kurşunun üstüne çıkmayın derim.
Öncelikle boş zamanlarınızda kıyıya inip olta atanları izleyin. Kendi stilinizde (spin) çalışanları gözlemleyin. Sıkmadan fazla bunaltmadan muhabbet kurun. Mutlaka sabırlı, hoşgörülü bir arkadaş size yardımcı olacaktır. Malzemeleri öğrenin, kamış ile nasıl nerelerde, ne şekilde av yapacağınızı öğrenin. Bulunduğunuz yerde hangi zamanda ne balık çıkar, nasıl malzeme lazım, hangi yem nasıl takılır falan. Rengi, şekli şemali hoş diye her malzemeyi almayın. 3 ay sonra bakarsınızki yarısı işinize yaramayan bir yığın malzemeniz olmuş. Hepsi dünya para.
Rast gelsin.
Cevabınız için teşekkür ederim🙂 peki şamandıra ve çapariyi ne sırada dizeceğim. Videolara bakıyorum sadece misinaya bağlamayı gösteriyor.

Cevabınız için teşekkür ederim🙂 peki şamandıra ve çapariyi ne sırada dizeceğim. Videolara bakıyorum sadece misinaya bağlamayı gösteriyor.
Öncelikle bulunduğunuz bölgede balık malzemeleri satan yere sorun, ikincisi av yaptığınız yerde avlanan diğer habidaşlara danışın. Her yerin bölgenin malzemelerinde ufak tefek farklılıklar vardır. İşinizi kolaylaştırırsınız.
Forumdada kıyıdan balık avlama teknikleri ile ilgili yazılar var.
- <şamandıralı çapari> olarak videoları izleyin.
- iğne bağlama, fırdöndü bağlama, kopan misinaları bağlama vb konularla ilgili forum paylaşımlarını okuyun, videoları izleyin, denemeler yapın.
- en önemlilerden biri bulunduğunuz yeri -merayı- tanıyın, öğrenin.
Forumdaki ve internetteki olta hazırlama tekniklerini araştırın, öğrenin. Şemaları inceleyin.
Mutlaka bulunduğunuz yerde bu hobi ile ilgilenen bilgili 1-2 kişi dost edinin. Bilgilerinden görüşlerinden faydalanın.60C7F1B9-885D-4FE2-A3EB-4EEA1DF1BD63.jpegEFEF4973-8054-44F3-89F5-C10D29291D11.jpegBCDF1A27-D25C-48DB-A2E8-C82DD14FA247.jpegA87D6FDC-41F0-4EF0-8001-199C6E0B8E7C.jpeg

Şamandıra şart bir malzeme değil.
En azından her av için, her balık türü için şart değil.
Özellikle de gündüz çapari yaparken kullanman gerekmez.

Bulunduğun bölgenin koşullarını hiç bilmiyorum.
Derinlik nedir, dip yapısı nedir? Bunlar avcılıkta önemli faktörler.
Başlangıçta "eğer varsa" bölgendeki diğer balıkçıları izlemen, onlarla dostluk kurmaya çalışman ve ona göre takım düzüp avlanmaya başlaman daha iyi olacaktır.

Daha önce olta kullanmadığını varsayarak boş bir yerde atış denemeleri yapmanı da öneririrm.
Bunu yaparken oltanın ucuna 20 gr civarı bir kurşun takabilirsin ama çapari vb gibi şeyler olmasın.

Bugün olta malzemesi satan bir pet shopa gittim. 30 Gr kurşun ile koyu-açık renkli 6'lı 2 adet çapari aldım. Adam 2 tane uzattı, hangisi daha iyi dedim. Bu arnavut çapari daha iyi tutarsın dedi. Fiyat farkı da az olduğu için aldım. Allah izin verirse yarın iftardan sonra gidecem 🙂

İzlediğim bir videoda kurşunu direkt çaparinin ipine bağlıyor. Doğru mu?
IMG_20220411_174238.jpgIMG_20220411_174243.jpgIMG_20220411_174231.jpgIMG_20220411_174248.jpg

Evet direk caparinin ucundaki halka kısma takabilirsiniz
Online " çapari takımı toplama" gibi videolar aratıp izlerseniz daha kolay olur sizin için

M2007J3SG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bugün öylesine bir gideyim dedim. İskelede bir abi ile tanıştım ve bana nasıl atacağımı öğretti🤣. Hoş sohbet ettik(arkadaşımın babası çıktı), sen daha acemisin ilk kurşun atmayı öğren. Yavaş yavaş çapariye geçersin dedi. İlk atışlarıma rağmen orta seviye atışlar yaptım.

Kamışımı beğendi, tamir ettir. Misina da ince olduğu için kalınlaştır dedi. Hafta sonu tavsiyelerini dinleyecem ve tamir ettircem.

Herkese rasgele.

Back