Bu işe ilk bulaştığında iki yol olur genelde önünde. Ben ilk yoldan gidenlerdenim; genelde tavsiye isteyenlere ise şiddetle ikinci yolu tavsiye ediyorum ki bu zamanda tavsiyenin şiddetini daha da artırıyorum. Çünkü ekonomik olarak malzemeler gitgide ulaşılması zor seviyelere ilerliyor.
Gelelim nedir bu yollar...
1. İlk gördüğün balık avı bayisine gidersin, "Balık tutmak istiyorum," dersin; o da sana bütçeni sorar. Bir para söylersin, sana %90 ( %10'luk bu işi hakkıyla yapan esnaf varsa onlar için pay bıraktım, ben daha bir iki tanesine denk geldim) dükkanda satamadığı, fiyatı uygun ama senin disiplinine uymayan bir kamış, yalandan bir makine, ucuz bir ip, dandik snap ve birkaç satmayan renk sahteyi allayıp ballayarak poşete doldurur ve gönderir 🙂 Bana ilk sattıkları spin kamışı 20-60 gr atarlı, kazık gibi, ne olduğu belli olmayan bir kamıştı 😀
2. Araştırarak, öğrenerek, bile isteye nokta atışı malzemeler alarak bu yola girmektir. İstanbul'da olsan sana çok rahat tavsiyeler verirdim ama değilsin. Ayrıca forumda aktif kişi sayısı da az olduğu için "Direkt şu kamışı, bu makineyi al, şu sahteleri al ve yoluna bak," diyecek bir ortam maalesef yok.
Bir iğne, biraz misina ve kasnak ile av yapılabildiği gibi toplam değeri 100.000 TL'leri bulan setlerle de av yapılabiliyor; ama set ne kadar iyiyse balık o kadar çok olacak diye bir kural yok. Bugüne kadar yaptığım Akdeniz avlarını, imzamın da başında yazan kasnak ile yaptım 🙂
Öncelikle sana yakın, gidebileceğin meraları belirle; o meralardan çıkabilme ihtimali olan balıkları araştır. Sonrasında o balıkların hangi yöntemler ile avlandığını öğrenmeye çalış. Zaten karşına Spin, LRF, Surf gibi tabirler çıkacak; bunların ne olduğunu öğren. Daha ince detaylara takılırsan biz üç beş kişi buradayız, dilimiz döndüğünce yardımcı olmaya çalışırız. "Tabi bu süreç uzun sürer, ben uğraşamam," diyorsan birinci yol orada 🙂
Şimdiden kolay gelsin 🙂