Akşam vakti lüfer avı

tamirkolik

Yeni Üye
Tepki
8
Ödül
5
Herkese merhaba,

forumda yeniyim böyle bir soru da görmediiim için yazayım dedim. Ben boğaz özellikle üsküdar taraflarında spin ile akşamları lüfer avına gidiyorum. Bu tarihte yani şu an her gittiğimde 3-5 tane alıyorum. Hatta dün akşam kaba bi lüfer aldım. Neyse soru şu, bu lüferler akşamları suyun kaç mt altında olurlar ? 1-2 ? Ya da su üstümü ? Tamam alıyorum ama bu lüferlerin beslenme olayını çözmek istiyorum ben. Rapalayı yavaş sarınca da alıyorlar hızlı sarınca da. Jergli de jergsizde. Kısa jerg ile de ara ara uzun jerg ile de. Çözemiyorum 🙂) birde son olarak gündüz su altında ike akşam neden su üstü avlanırlar ? Son soru demişim ama rapala konusunda da bir kaç sorum vardı. Uzağa atmak için nasıl rapala seçmeliyim ? 2. Si 17gr ile 22gr arasında ne fark olur ? Ya kısacası lüferi akşamnasıl yakalarım. Bilinçli olarak ? Yani sahte seçimi ve sarım konusunda. Oltam ve makinem iyidir. Daiwa balistic ve dam quick 3.

Sorularına sırasıyla şöyle yanıt vereyim eski bir Üsküdar' lı olarak.
1. Lüfer gibi pelajik balıklar havanın sıcaklığına, basıncına, akıntı durumuna, rüzgar yönüne bağlı olarak farklı derinliklerde avlanabilirler. Benim kendi tecrübelerime göre hava lodossa, basınç 1016 ve altındaysa derin dalarlı sahte ve vibrasyon kullanıyorum. 5-6 metre ve daha derinde balık rapalaya atlıyo çünkü. Eğer hava basıncı 1016 ve üzerindeyse 30-60cm dalarlı sahteler kullanıyorum. Hava poyraz ve akıntı fazla ise 23-28gr arası sahte atıyorum.
2. Soruna gelirsek. Boğazda balık yavaş sarımı daha çok seviyo. Ben mesela jerk bile yapma ihtiyacı duymuyorum. Jerg yapacak olursamda ara ara ve uzun jerkler daha iyi oluyo.
3. Gündüz su altında olma sebebi lüfer sıcak suyu sevmez. Gündüz su yüzeyi daha çok güneş alıp ısındığından balık aşağı çekilir.
4. 17g-22gr arasında atış erimi olarak fark olur. 22gr daha uzağa gider. Hatta boğazda 22-28gr arası sahtelerle çalışmak çok daha iyi sonuçlar veriyo.

Harika bilgiler. Süper. Bu arada lüfer nasıl avlanır diye araştırıyordum. Şöyle birseyle karşılaştım. Adam diyor ki, avlanacağınız yere karides atın sonra da sahtenizi atın. Valla bi mantıklı gelmedi değil yani 🙂 siz ne diyorsunuz ?

Burhan Bey hoşgeldiniz, şuan istanbulda spinde her akşam çıkıp 3-5 alan yoktur o yüzden siz çözmüşsünüz bence 🙂

Şaka bir yana maşallah, set üstü attığınız yerlede dalarlı , belli yerlerde uzun mesafe isteyen sahteler, kayalıklarda vs. kendolar yeterli bence.

17-22 gr arasındaki fark gramajdan ziyade atış transfer sisteminde, az daha pahallı ama erimi iyi sahtelerle mesafeyi ortalama 10 metreden fazlaya çıkarabilirsiniz, belli meralarda avantaj sağlıyor. .

Ama çoğu merada balık kıyıya 10-15 metre kala atlıyor.

Balık spinle alınabilecek mesafede ise zaten mecburen orta suda (üsküdar spin meraları için).

Lüferde çok fartketiğine inanmıyorum ben sarım hızının, en azından sonbahar kış aylarında.

Benim tecrübem ortalama bir hız ile full jerk.. Tabi her sahte Jerke gelmiyor aksiyonu bozuluyor...

Sadece çok yemlik balık var ise ve ortam oynak dolu ise istediğinizi yapın atlamıyor...

Harika bilgiler. Süper. Bu arada lüfer nasıl avlanır diye araştırıyordum. Şöyle birseyle karşılaştım. Adam diyor ki, avlanacağınız yere karides atın sonra da sahtenizi atın. Valla bi mantıklı gelmedi değil yani 🙂 siz ne diyorsunuz ?
Karidesi bulsam oturur yerim. Böyle saçmalık olmaz. Ayrıca lüfer zeminden beslenmez. Bunun deneyini yaptı bi dalgıç arkadaş. Canlı istavriti FC misina ile zemine yakın taşa tutturdu. İstavrit zeminden 10-15cm yukarda yüzmeye devam ediyordu. Lüfer yaklaşınca istavrit dibe çökünce lüfer her seferinde pas geçti. Amacın dip balığı tutmaktır o zaman iş değişir tabi ki. Ama lüfer gibi pelajik balıklar dibe batmış yemleri yemiyor. Bütçen çoksa al karides dene.

Karidesi bulsam oturur yerim. Böyle saçmalık olmaz. Ayrıca lüfer zeminden beslenmez. Bunun deneyini yaptı bi dalgıç arkadaş. Canlı istavriti FC misina ile zemine yakın taşa tutturdu. İstavrit zeminden 10-15cm yukarda yüzmeye devam ediyordu. Lüfer yaklaşınca istavrit dibe çökünce lüfer her seferinde pas geçti. Amacın dip balığı tutmaktır o zaman iş değişir tabi ki. Ama lüfer gibi pelajik balıklar dibe batmış yemleri yemiyor. Bütçen çoksa al karides dene.

Av bölgesini yemleme yapılan bir teknik ama bunu boğazda akıntıya karşı yapmak biraz farklı olur sanırım yani Üsküdar'da attığınız karides harem yada Çengelköy e yarar artık kimin kısmeti ise 🙂

Back