Aliexpress

batuhan bey teşekkürler sizin böyle bir tecrübeniz oldumu
İlk acemice alışverişlerimde oldu.Oda şöyle ; kendimle birlikte arkadaşımada olta makinası aldım Dolayısıyla zannedersem hem paket büyüklüğü hemde ağırlığı dikkat çekti ve gümrüğe girdi.Gittim ve elden teslim aldım.Çok komik bir bedel ödedim 2.40TL gibi.
Bu arada aldığınız ürün yasaklılar listesindeyse gümrük ödetmezler ve zaten alamazsınız.
Yasaklı değilsede tutarına göre belli bir yüzde ödüyorsunuz zannedersem.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Arkadaşlar Open Dispute açtık, aliexpress bizi haklı buldu. Bu durumdan sonra yapmamız gereken birşey var mı? Para iadesi ödeme yaptığımız karta otomatik olarak mı yapılıyor?
Otomatik yatar dispute sonucunda neye hükmedildiyse. Açtığım tüm anlaşmazlıklar olumlu sonuçlandı. Yeter ki haklı olun ve bunu kanıtlayın sorun yaşamazsınız.

Arkadaşlar alieksperss den sipariş verdim, 1 hafta sonra ikinci siparişi verdim, bu siparişler ayrı ayrı mı değerlendiriliyor yoksa yoksa tek fatura gibi mi değerlendiriliyor? Gümrük kotasına (22 euro) takılmamak için böyle bir yol izledim, acaba doğru mu yaptım? Birde ürünlerin şu anda hangi konumda olduğunu takip etmek için sisteme girdiğimde bazı ürünlerde sevkiyat bekleniyor, teslimat bekleniyor ifadeleri varken, 3-4 üründe sadece açık anlaşmazlık ifadesi bulunuyor. Bu ne anlama geliyor acaba? Teşekkürler.

Faturalar normalde mal bedeli+nakliye olarak kesilir. Gümrük vergisi oluşmaması için ise mal bedelinin 22euro ve altında kalması gerekir ve her fatura ayrı ayrı değerlendirilir. Toplamda ne kadar alışveriş yaptığınızın bir önemi yok. Bununla beraber free shipping ürünlerde eğer 22euro'yu geçen ürün varsa almayı düşündüğünüz ve gümrük vergisi işlemleri nedeniyle bu ürünü almakta tereddüt ediyorsanız satıcıya mesaj yazın. 35usd fiyatlı ve free shipping bir ürün var mesela. Bu ürünü 20usd mal bedeli ve 15 usd nakliye şeklinde fatura ettirirseniz gümrüğe takılmadan ve vergi oluşmadan ürününüz elinize ulaşacaktır. Ancak 200usd fiyatlı free shipping bir ürün için 20 usd mal bedeli 180 usd nakliye faturası düzenleterek gönderilmesini istediğinizde çinli dostlarımız sizi kırmaz. Hatta isterseniz 1 usd mal bedeli 199 usd nakliye olarak bile düzenlerler bu faturaları. Ancak bu taktir edeceğiniz üzere şüpheli bir oranlamadır. 10x10x10cm ölçülerindeki bir ürün için en fazla 20-25usd nakliye bedeli makuldür. Tabi bu garanti bir durum değil. Gümrük memurunun dikkatine ve o anki motivasyonuna bağlı bile diyebiliriz. Ama 35-40usd bandındaki ürünleri 25usd mal bedeli geri kalan nakliye şeklinde fatura ettirmekten çekinmeyin. Bu konuları çok merak eden oluyor bu nedenle biraz uzun ve aydınlatıcı yazmaya çalışıyorum. Kendimden bir örnek vereyim. Gümrüksüz alışveriş hakkı daha önce 100euro idi ve o dönemde bir bebek arabası almıştım. 75usd bebek arabası + 75 usd nakliye toplam 150 usd. Toplam bedelden dolayı gümrükçünün keyfine ve inisiyatifine bakmamak için öncesinde nakliye için fiyat araştırması yaptım. Zaten işim de gümrük ve uluslararası nakliye ve mal alımı işlerine uygun 😉 Bebek arabası için kendi işim olmasına rağmen ben bile TR'den min 160 usd civarında fiyat aldım. Yani çinli dostlarımız çok daha uyguna gönderiyor. Düşük bir ihtimaldi ama bebek arabası gümrüğe takıldı. Bir dileçe verdiğimi hatırlıyorum. Ürünle ilgili mal bedeli+ nakliye olarak ilanda bulunan sayfanın çıktısını vs dilekçeye ek olarak sunmuştum. Kartımdan kesilen tutarı gösterir belge sunmuştum. Bir de ürün için TR'den aldığım nakliye fiyatlarını sunmuştum (mailimde vardı fiyatlar). Sonuç PTT görevlisi bedelden dolayı şüphelendiği için ürünü bir süre alıkoydu ama dilekçemle ikna ettiğim için dilekçeyi işleme anında alıp ürünün teslimini sağladı. Umarım açıklayıcı örnekler verebilmişimdir. Bu konularla ilgili kendi işlemlerinizle ilgili özel sorularınız olursa seve seve cevaplarım. Yazmaktan çekinmeyin. Özelden yazmak yerine ismimi işaretleyerek buradan yazın ki benzer durumu yaşayan arkadaşlar da aynı bilgiyi değerlendirsin.

Back