Atış Sırasında Klipsin Kopmasi ve Sahte Kaybı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan OmerKara
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

OmerKara

Yeni Üye
Tepki
12
Ödül
5
Merhabalar,

Önemli bir konuda tavsiyelerinize ihtiyacım var. Spin avcılığı yapıyorum ve sahteyi baglamak için klips kullanıyorum. Bazen sahteyi atarken klips kopuyor ve sahte gidiyor.

Kamış shimano dialuna 8-45g 290cm
Makine daiwa exceler 3000
Ip misina daiwa 0,16 j braid 8x
Florakarbon 0,30 shimano

Klipsi bağlarken tek palomar da çift palomar da denedim. Yeni leader yaptığımda da eski leader(en fazla iki av) kullandığımda da kopma ve sahte kaybetme sorunu yaşadım. Her seferinde sahteyi atarken yaşıyorum bu sorunu 15gr altındaki sahtelerde kaybettim 30gr üstüde. Sahteyi üst fincana kadar çekmiyorum. leaderin boyunu en az 30cm yapıyorum. Kamış ve makinem yeni ve özellikle fincanları kontrol ediyorum. Atış Sırasında makine kapanma sorunu hiç yaşamadım. Ne yaptımda sorunu bulamadım. Sizlerden bu konuda yardım istiyorum.

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

öncelikle forumun acemilerinden olduğumu belirtmeliyim. ama bu konu hakkındaki araştırmalarıma, okumalarıma ve dahi soru sorarak aldığım yanıtlara istinaden cevap vereyim. ustalar eğer yanlışım varsa düzeltsinler.

1) eğer spin avcılığına benim gibi yeni başlayan biri iseniz fc misina kullanmanıza en azından kış aylarında gerek yok. çünkü zaten yaz aylarında olduğundan daha fazla dalga var ve deniz karışık. o sebeple hedef balığın zaten ipi görme olasılığı(eğer ipiniz çok dikkat çekici bir renk değilse) düşük. bir süre kullanmamak sahte kaybını azaltacaktır.
2) düğüm konusunda özellikle sert yapısından sebep fc misinalar pek dirençli değil. düğüm kolay açılıyor. tecrübe değil, araştırdığım kadarıyla söylüyorum, kullandığınız lider biraz sert bir yapıya sahip. bu düğüm konusunu çözmek için süper soft fc misina yahut monoflament kullanabilirsiniz. tabii cam gibi berrak suda gündüz avlanıyorsanız değişebilir.
3) lider’in kalınlığı bana biraz ince gibi geldi. genellikle buradaki ustalar ip/lider oranını 1/2 gibi kullanıyor; en doğru tercihin ise çeker değerine göre yapıldığı söyleniyor. misal 0.16 ip misina kullandığınız için ortalama 0.32 fc kullanmanız gerekiyor en az, ancak kullandığınız misina’ların çeker değerleri üzerinden bakarsak shimano aspire’de 0.35, shimano yasei’de 0.35 gibi.. 0.35 değil 0.37 gibi kullanırsanız avantajı ip çeker değeriniz artıyor; dezavantajı eğer takılacak olursa düğümden yada fc’den değil ipten koptuğundan ip eksilmesine sebep oluyor. karar sizin.

yanlışlarım varsa ustalar düzeltirler.
rast gelsin.

yaptıgınız lider düğümü atış anında yuzuklere takılıp bu esnadaki gerilimden dolayı klips düğümünden patlatıyor olabilirmi acaba. yani atış esnasında sahteyi yuzuklere sıfırlamayın. lider düğümünüz ilk yüzüğün dışında kalıcak sekılde atıs yapın cunku yaptıgınız lider 30 cm çok kısa gibi. ya lider boyunu uzatın misal 3m kadar yanı atış pozısyonunda liderin makınede 1 tur kalıcak sekılde uzunlukta olcak sekılde yanı bır nevı surf castıng avcılıgında yapılan sıstem gıbı yada yaptıgınız kısa lıderı yuzuklerın dısında bırakacak sekıde atış yapıp deneyın. bılmıyorum ne kadar anlatabılmıdım.

Önce tam olarak netleştirelim.
Lider mi kopuyor yoksa düğüm mü açılıyor?
Atarken mi gidiyor sahte, çekerken mi?

Düğüm açılıyorsa çözüm başka, kopuyorsa başka.
Ayrıca 30 cm lider çok kısa, 70 cm civarı iyidir.

Lider kopuyor. Benim gözlemlediğim Klipsin düğüm noktasından çözülmüyor. Sadece atış esnasında yaşıyorum bu durumu sahteyi çekerken veya balığı alırken degil. Lider uzunluğunu genelde 70cm ile 1 metre arası yapıyorum. Bahsini ettiğim en kısa yaptığın değerdir.

yaptıgınız lider düğümü atış anında yuzuklere takılıp bu esnadaki gerilimden dolayı klips düğümünden patlatıyor olabilirmi acaba. yani atış esnasında sahteyi yuzuklere sıfırlamayın. lider düğümünüz ilk yüzüğün dışında kalıcak sekılde atıs yapın cunku yaptıgınız lider 30 cm çok kısa gibi. ya lider boyunu uzatın misal 3m kadar yanı atış pozısyonunda liderin makınede 1 tur kalıcak sekılde uzunlukta olcak sekılde yanı bır nevı surf castıng avcılıgında yapılan sıstem gıbı yada yaptıgınız kısa lıderı yuzuklerın dısında bırakacak sekıde atış yapıp deneyın. bılmıyorum ne kadar anlatabılmıdım.
Düğün noktasını atış sırasında mutlaka ilk fincanın dışında kalacak şekilde ip boşluğu veriyorum mutlaka. Aksi taktirde atış mesafeside düşüyor.

Lider kopuyor. Benim gözlemlediğim Klipsin düğüm noktasından çözülmüyor. Sadece atış esnasında yaşıyorum bu durumu sahteyi çekerken veya balığı alırken degil. Lider uzunluğunu genelde 70cm ile 1 metre arası yapıyorum. Bahsini ettiğim en kısa yaptığın değerdir.

Lider kopuyorsa bir yerde dirençle karşılaşıyor olmalı. Makine atma telinin kapanmadığını ilk mesajında yazdığına göre bu direnç düğümün yüzüklerden geçerken takılması olabilir.
Sadece düğümün sürtünmesi ile kopuyorsa lider misinanı test etmelisin. Ben de zaman zaman düğümümü en uç halkanın içinden geçirerek atış yapıyorum ve liderin kamış ucuna sürtmesi ya da makine telinin kapanması nedeniyle gerilim yaşıyorum ama uzun zamandır kopma yaşamadım. En fazla kamış fena bir şekilde yaylanıp kamçılanıyor ve sahte kopmadan sertçe yakına düşüyor.

Olta attığın zemin çok kayalık ve midyelik olabilir. kayalar ve varsa midyeler liderini zedeliyor olabilir. Bu açıdan incelemeni öneririm. Ayrıca kullandığın lidere kopma testi uygulamalısın.. Düğüm yerinden ne kadar dayanıyor, düğümsüz ne kadar dayanıyor?

İp veya misina atiş öncesi kamış ucuna dolanma yapıyor olabilir mi? En çok ve fazlaca yumuşak uçlu kamışlarda yaşanıyor bu durum. Atış öncesi bunu kontrol ediyor musunuz? Bir de kullanılan klipsin inceliği zamanla misinanıyı yıpratıp atışta kopmaya sebep olabilir...

İp veya misina atiş öncesi kamış ucuna dolanma yapıyor olabilir mi? En çok ve fazlaca yumuşak uçlu kamışlarda yaşanıyor bu durum. Atış öncesi bunu kontrol ediyor musunuz? Bir de kullanılan klipsin inceliği zamanla misinanıyı yıpratıp atışta kopmaya sebep olabilir...
Atış öncesi mutlaka kontrol ediyorum ayrıca parmagimla da ekstra kontrol yapıyorum.

Back