Baitcasting Makina, kamış ve Tekniği Hakkındaki Düşüncelerim.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan tanbey55
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Turgay Bey size önce emekleriniz için çok teşekkür ediyorum.

Bu konuyu ilk önce sizin açmış olduğunuz ve yaklaşık 35 sayfa süren konunun altında açmayı düşündüm, fakat daha sonra son mesaj 11.12.2012 olduğu için ve sizin bu konuda hala aktif olduğunuz konusunda treddütlerim yüzünden yeni konu açtım. Sizi konuyla hala ilgili olduğunuzu görmek gerçekten benim için güzel bir süpriz oldu.

Zannediyorum bu konuda yazdığınız tüm mesajları okudum, videolarınızı izledim, emeğiniz çok büyük ve bu düzeyde konuyu anlatan türkiyede teksiniz sanırım. Zaten atış tekniğini anlatan sizin videolarınız, birde sizden başka başka bolulu bir arkadaşın videosu var.

Ben makina almaya karar vermeden önce elime ilk olarak dam quick power gps marka santififujlu bir makina aldım, onunla atışlar yaptıktan sonra başka makina almaya karar verdim.

Sizin tecrübeleriniz ve paylaşımlarınız çok değerli.

Ben bait casting makinada ip misina denemedim, ip misinanın kılavuzdan çıkışta yaşadığı sürtünme ve makaradaki sürtünmenin fazla olacağı konusunda haklı olacağınızı düşünüyorum, belki atış gücü ve belki ince ve kaliteli ip misina kullanımının bunu biraz hafifleteceğini düşünüyorum, en kısa zamanda deneyip bilgi vereceğim.
Fluakarbon misina konusuna gelince iyi kalite %100 fluacarbon misinaların fiyat olarak en az ip miisinalar kadar pahalı olduklarını, çekerlerinin normal misinaların altında olduğunu ve yıpranma katsayılarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden açık denizde tekneden kullanımlarda ve derin sularda çok fark yaratmayacağını, fakat kıyı sularda ara ara taşa zemine sürtünme olacağı için tercih edilirken bunların bilinmesinin faydalı olacağını düşünüyorum.
Ben şunu rahatça söyleyebilirim. Surf atış yapmak için kimse bait casting makina almasın. Yorulmadan at çek yapmak, savurma sırasında aşırı güç harcamamak, aynı sürede daha fazla atçek yapmak ve atış sırasında hedefe isabetli atışlar yapmak isteyenler bu tekniğe yönelsin.
Surf atışlar için çok güzel 3 metre ve daha uzun düşük atarlı hafif spin kamışlar, ayrıca surf kafalı, sığ makaralı kaliteli makinalar, uzak atışlar için 12,5 cm 19 gr, 14 cm 23 gr, 17 cm 28 gr long cast kaliteli sahteler mevcut, bunların birlikte kombinasyonları ile birlikte yapılan atışların erişeceği mesafeler her zaman tatmin edici olur ve başka arayışlar itmez insanı, belki aynı erim mesafesi baitcasting makinelerde de yakalanabilir veya geçilebilir ama inanın 10-15 atışta bir kuşyuvası riskiyle hep karşılaşırsınız. Çünkü bu makinenin doğasında var. En ufak bir atışta zamanlama hatası, en ufak bir gecikme, savurma dengesizliği kuşyuvasına yol açıyor. Bu makinelerde izlediğim atışlarda bir iki tane gösteri amaçlı atış dışında kimse atışta kamışa abanmıyor, yormadan ve zorlamadan hedefe savuruyorlar,
Ben manyetik fren sisteminde daiwanın merkez kaç kuvveti ile dışarı hareket eden misina tanburunun mıknatıslara yaklaşması, atış sonrası uzaklaşarak mıknatıs etkisinden kurtulmasını ve bu sayede sürekli bir manyetik etkiye maruz kalmamasını okudum, benim makinemde ise sabit manyetik fren var, benim ortalarda devreye giriyor diye anlatmak istediğim misina boşalımı sırasında gözle izlediğimde atışın ortalarında frenin etkisinin gözle görüldüğü ve makara üzerindeki misinanın boşluksuz düzgün hale geldiği, o sırada başparmakla fren yapılırsa kuşgözünün olmadığı, eğer gecikilirse tekrar misinanın kuşgözüne dönüştüğü bu yüzden yeni başlayanların misina boşalımını gözleriyle takip etmelerini ve izlemelerini tavsiye ediyorum.

Ben bu konuda şunu savunuyorum, eğer surf atış için bait casting makine alacaksanız, makineniz low profile bait casting olmasın, Raunder tipi makineler işinizi daha çok görecektir.
Ayrıca uzun kamış surf atışlarda işe yarasada bu küçük makineler için atışta hedefe isabet ve daha az güç harcamanın her zaman daha fazla tercih edilen nokta olduğunu düşünüyorum.
Bu makineler piyasaya gireli bayağı oldu, benim arkadaşımda damın makinesini almış 3 yıldır duruyor kenarda, denemiş becerememiş, forumlarda anlatılan makineden ise bir çok sitede kalmamış, bir çok arkadaşımız satın aldı, denedi ve bıraktı. Stoğun bitmesi kadar satış oldu ama reel kullanıcı sayısı satın alma sayısının 10/1 i olmadı sanırım. Neden diye sorup bir çözüm düşünsem, insanlar yapılış amacının dışında beklentilere yönlendirildiler, yok uzak atış yok başka seyler, bu makineleri kullananlar ya tatlı suda hedef atışları için alan bilinçli kullanıcılar, yada tekneden kullanan avcılar. türkiye kıyılarını gezelim, kaç tane tuzlu suda bait casting makine kullanan kişiye rastlayacağız. Irmak kenarı farklı, göl kenarı farklı, deniz kenarı farklı, tekneden avcılık farklı; baitcasting makine aldık diye hepsinde aynı makineleri kullanamayız, nasılki spin makineler çeşit çeşit bunlarda öyle.

öncelikle çok teşekkür ederim fayda sağlıyorsam ne mutlu bana...🙂

ip misina kullanımı ile ilgili şunu söylemek isterim...ince ip misina kullanımı son derece sakıncalı...nedenlerine gelince;

eğer balık binerse ince ip misina makaraya gömülür ve balığı kıyılatıp atış yaptığınız da misinayı patlatmanız gayet normal bir durum olur...

ikinci olarak ince ip misinada geri sarım (backlash) yada kuş yuvası olayı direkt olarak eldiven atkı bere hatta kazak örgüsüne dönüşür uğraşması sadece av esnasında büyük zaman kaybettirir...

surf atış:

bu tip makinelerde 50 metre ve üzeri atışlar surf olarak nitelendirilir...surf bir stil değildir tanımlamadır...

iki japon üreticinin ürettiği üst düzey modeller de surf modları vardır...

mesela 20 gram damla kurşun ile 100 metre üzeri atış yapmak oldukça kolaydır...

mesela dijital kontrollü makineler çıktı siz sadece atış yapın gerisine karışmayın tüm ayarları sizin yerinize yapıyor...

baltık ülkelerinde deniz avcılığında casting tipi makineler ile 270 cm ve üzeri kamışlar oldukça yaygın kullanılmaktadır...tatlı sularda somon avcılığında fazlaca tercih edilmekte...

şunu belirtmekte fayda görüyorum belki ilk başlarda atışlarda geri sarım durumu sıkça olabilir ancak zaman içinde yapacağınız atış kontrol ve fren ayarlarınız sizi kusursuz bir atıcı yapacaktır ve atış sonrası sahte suya girdiğinde artık baş parmağınızla müdahale etmeye gerek kalmayacaktır...

misina seçiminde flourocarbon tercihinin ana nedeni sadece daha stabil ve düz olarak çıkış yapmasıdır...açıkçası görünmezlik yada daha doğrusu neredeyse görünmezlik avantaj değildir...en azından bu stilde hiç işe yaramaz...

aslında bu tip makinelere sarılan misina en az 30 metre en fazla 60 metre olmalıdır...bilhassa 50-100 ve 200 gövdelerde...

bazı balıkların avında 50 yada 60 lb ip misina bile kullanılıyor...ama makine boyu ufak...

aslında her zaman söylüyorum genelleme yapmak çok doğru değil balık avı tercihler ile ilgilidir...

kullanım yaygınlığına gelince

inanın bana bizler gibi paylaşım yapanlar artıkça fikirler tecrübeler paylaşıldıkça kullananlar artıyor...ben bir sürü hobidaş tanıyorum...ve inanın bana bu stille ilgili paylaşımlar benim için çok özel ve önemli oluyor...bu yüzden size ayrıca teşekkür ederim...

öncelikle çok teşekkür ederim fayda sağlıyorsam ne mutlu bana...🙂

ip misina kullanımı ile ilgili şunu söylemek isterim...ince ip misina kullanımı son derece sakıncalı...nedenlerine gelince;

eğer balık binerse ince ip misina makaraya gömülür ve balığı kıyılatıp atış yaptığınız da misinayı patlatmanız gayet normal bir durum olur...

ikinci olarak ince ip misinada geri sarım (backlash) yada kuş yuvası olayı direkt olarak eldiven atkı bere hatta kazak örgüsüne dönüşür uğraşması sadece av esnasında büyük zaman kaybettirir...

surf atış:

bu tip makinelerde 50 metre ve üzeri atışlar surf olarak nitelendirilir...surf bir stil değildir tanımlamadır...

iki japon üreticinin ürettiği üst düzey modeller de surf modları vardır...

mesela 20 gram damla kurşun ile 100 metre üzeri atış yapmak oldukça kolaydır...

mesela dijital kontrollü makineler çıktı siz sadece atış yapın gerisine karışmayın tüm ayarları sizin yerinize yapıyor...

baltık ülkelerinde deniz avcılığında casting tipi makineler ile 270 cm ve üzeri kamışlar oldukça yaygın kullanılmaktadır...tatlı sularda somon avcılığında fazlaca tercih edilmekte...

şunu belirtmekte fayda görüyorum belki ilk başlarda atışlarda geri sarım durumu sıkça olabilir ancak zaman içinde yapacağınız atış kontrol ve fren ayarlarınız sizi kusursuz bir atıcı yapacaktır ve atış sonrası sahte suya girdiğinde artık baş parmağınızla müdahale etmeye gerek kalmayacaktır...

misina seçiminde flourocarbon tercihinin ana nedeni sadece daha stabil ve düz olarak çıkış yapmasıdır...açıkçası görünmezlik yada daha doğrusu neredeyse görünmezlik avantaj değildir...en azından bu stilde hiç işe yaramaz...

aslında bu tip makinelere sarılan misina en az 30 metre en fazla 60 metre olmalıdır...bilhassa 50-100 ve 200 gövdelerde...

bazı balıkların avında 50 yada 60 lb ip misina bile kullanılıyor...ama makine boyu ufak...

aslında her zaman söylüyorum genelleme yapmak çok doğru değil balık avı tercihler ile ilgilidir...

kullanım yaygınlığına gelince

inanın bana bizler gibi paylaşım yapanlar artıkça fikirler tecrübeler paylaşıldıkça kullananlar artıyor...ben bir sürü hobidaş tanıyorum...ve inanın bana bu stille ilgili paylaşımlar benim için çok özel ve önemli oluyor...bu yüzden size ayrıca teşekkür ederim...

Turgay Bey tekrar çok teşekkürler, ayrıca hoşgörünüze, alçak gönüllülüğünüze ve bildiklerinizi yorulmadan paylaşmanızdaki bonkörlüğünüze hayran olmamak elde değil.

Ben başta yazdığım gibi daha işin emekleme safhasındayım, tekniği aktif olarak tam başarılı hala kullanamıyorum. Yan atış tekniği ile bir çok düzgün atış yapmama rağmen arada bir kuşgözüne engel olamıyorum. Bu yüzden kafamda neden diye sorular sorarak bunlara olan cevaplarımı ilk izlenimler olarak yazdım.

Şimdi konuyu takip eden baitcasting makine kullanan ustalardan bir ricam olacak, rahat düzgün atış yaptıkları ve avlanırken kullandıkları takımları makine, kamış ve misina olarak yazarlarsa konunun örnekleme olarak daha fazla amacına ulaşacağına inanıyorum. Ustalar inşallah beni kırmazlar.

Meraklısı diyelim.

Pek kullanmaya fırsatım olmasa da, elimde ki takım;

Daiwa megaforce plus 100 TSHL makina ile Shimano Yasei Red Jerkbait kamış kombinasyonu.

img0022ak.jpg
[/URL][/IMG]

img0023cl.jpg
[/URL][/IMG]

img0024ws.jpg
[/URL][/IMG]

img0025qz.jpg
[/URL][/IMG]

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Tevfik Bey çok güzel bir takımınız var fakat bu güzel takım böyle yatırlırmı 😀 Gönderin biraz çalıştıralım onu yatmaktan tutulmuştur her tarafı 🙂 Şaka bir yana bence kullanın, alıştıkça nekadar keyifli olduğunu göreceksiniz.

Tevfik Bey çok güzel bir takımınız var fakat bu güzel takım böyle yatırlırmı 😀 Gönderin biraz çalıştıralım onu yatmaktan tutulmuştur her tarafı 🙂 Şaka bir yana bence kullanın, alıştıkça nekadar keyifli olduğunu göreceksiniz.

Teşekkür ederim Murat kardeşim.

Sıra gelse kullanacağım da, diğererinden ona pek sıra düşmüyor. '' Sen daha çömezsin deyip..................😀) Tertipçilik ve hemşehricilik had safhada. 😀

Sevgilerimle.

Abi bende 300 tl den fazla para verdim bana tek katkısı sinir hapı almam oldu. Sette üşengeç bir kedi gibi evde sıcak bir köşede yatıyor.

Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Abi bende 300 tl den fazla para verdim bana tek katkısı sinir hapı almam oldu. Sette üşengeç bir kedi gibi evde sıcak bir köşede yatıyor.

Erkan hocam tatlı suda kullanmayı dene. Ve sakın vazgeçme. Alıştıkça gerçekten çok keyifli. Aynı şeyi tekrarlıyormuşum gibi olacak ama gerçekten öyle. Ben tatlısuda spin takım kullanmıyorum artık 😀 Kuş gözü olmuyormu? Hemde nasıl. Sinir olmuyormuyum hemde nasıl. Ama bu takımla balık yakalamak ve onu kıyıya almak spin takımdan çok daha keyifli. Zaten bunu tadını alsanız birdaha elinizden bırakmazsınız 😀
Sanada söylüyorum kullanmıyorsan gönder çalıştıralım: ahaha 👍

Makina daiwa Megaforce en kalite makinam bu ama kullanmıyorum. Sinir sinir sinir başka birşey bana vermedi.

Makina daiwa Megaforce en kalite makinam bu ama kullanmıyorum. Sinir sinir sinir başka birşey bana vermedi.

Gönder bana diyorum ben onu eğiteyim sonra gönderirim sana geri 🙂 Eğitim şart 🙂

Back