BALIK ÇAĞIRICI KURŞUN YAPIMI (KENDİN YAP) SAYBORG KURŞUN PROJESİ

BALIKDENiZDE

Daimi Üye
Tepki
506
Ödül
103
Dostlar selamlar, herkese rastgele! 👋

Uzun zamandır aklımı kurcalayan bir konu vardı, sonunda atölyeye girip ilk prototipi çıkardım. Siz değerli hobidaşların da fikrini almak istedim.

Biz kıyı balıkçıları olarak genelde yemin görselliğine (Yem sarımı, fosfor, boncuk vs) veya kokusuna odaklanıyoruz. Ama balık biyolojisini araştırırken "Yanal Hat" (Lateral Line) gerçeğiyle karşılaştım. Balıklar bulanık suda veya gece karanlığında, sudaki titreşimleri bu organla algılayıp avını buluyor.

Hatta okuduğum bazı bilimsel makalelerde; "kesik kesik gelen düşük frekanslı sesin" (pulsed low-frequency), avcı balıklarda (özellikle dip balıklarında) "yaralı av" algısı yaratarak merak uyandırdığı kanıtlanmış.

Ben de dedim ki: "Standart bir surf kurşununu, bu titreşimi yayacak teknolojik bir yeme dönüştürebilir miyim?"

Sonuç: "Sayborg Kurşun" (Fotoğraftaki Arkadaş) 😄

Standart bir kurşunu tornada/matkapta işleyerek içine mikro titreşim motoru ve güç kaynağı yuvası açtım.

Amaç: Balığı ürkütmeden, sadece merakını cezbedecek kadar hafif bir titreşim yaymak.

Zorluklar: Tuzlu su yalıtımı ve en önemlisi pili sığdırmak (şu an harici pil deniyorum).

Şu an yapım aşamasını ve ilk testleri YouTube kanalım (Balık Denizde) için video haline getiriyorum, yakında yayınlayacağım. Ama videodan önce bu teknik konuyu burada tartışmak istedim.

Sizce bizim meralarda (Çipura, Sinarit, Levrek) bu "titreşim" olayı iş yapar mı? Daha önce benzer bir sistem deneyen veya "Şöyle yaparsan daha iyi olur" diyen var mı?

Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Kanalımdan videoları ve gelişmeleri de takip etmek isteyen bunun gibi işlere meraklı dostlarım için de kanal linkini bırakıyorum;

(link)

Herkesin iğnesi keskin olsun!

20251212_222610.jpg

Rifat Karababa

Çipura özelinde şöyle bir makale buldum: (link)

Vahşi ve çiftlikte beslenen çipuralardaki morfolojik farklılıklarla ilgili bir çalışma. "Lateral line"ın da bahsi geçiyor, anladığım kadarıyla titreşimi algılama özelliği bu balıkta var. Hatta çiftlikte beslenenler için bu özellik kötüleşebiliyor deniyor. Detaylı bakmadım ama en azından çipurada bunun olduğunu bilmek size yeter sanırım.

Sinarit için pek bilgi bulamadım. Yanal hattı var ama titreşim algılama olayından bahseden bir çalışmaya denk gelmedim.

Levrek özelinde de bu yanal hattın gelişimiyle ve duyusal hücrelerin ne zaman oluştuğuyla ilgili birkaç şey gördüm. Avlanmasıyla ilişkisine yönelik bir çalışmaya denk gelmedim.

Bilimsel olarak dayanağı var gibi, ne sonuçlar alacağınızı merak ediyorum. Acaba pil, tel, metal işleme uğraşına girmeden bahsedilen kesik titreşimleri oluşturabilecek mekanik bir alet yapılamaz mı? Belki kaşık şeklindeki veya bildiğimiz yüzer kurşun kullansak, periyodik olarak bu kurşunu 1-2 metre yüzdürsek mesela?

Çipura özelinde şöyle bir makale buldum: (link)

Vahşi ve çiftlikte beslenen çipuralardaki morfolojik farklılıklarla ilgili bir çalışma. "Lateral line"ın da bahsi geçiyor, anladığım kadarıyla titreşimi algılama özelliği bu balıkta var. Hatta çiftlikte beslenenler için bu özellik kötüleşebiliyor deniyor. Detaylı bakmadım ama en azından çipurada bunun olduğunu bilmek size yeter sanırım.

Sinarit için pek bilgi bulamadım. Yanal hattı var ama titreşim algılama olayından bahseden bir çalışmaya denk gelmedim.

Levrek özelinde de bu yanal hattın gelişimiyle ve duyusal hücrelerin ne zaman oluştuğuyla ilgili birkaç şey gördüm. Avlanmasıyla ilişkisine yönelik bir çalışmaya denk gelmedim.

Bilimsel olarak dayanağı var gibi, ne sonuçlar alacağınızı merak ediyorum. Acaba pil, tel, metal işleme uğraşına girmeden bahsedilen kesik titreşimleri oluşturabilecek mekanik bir alet yapılamaz mı? Belki kaşık şeklindeki veya bildiğimiz yüzer kurşun kullansak, periyodik olarak bu kurşunu 1-2 metre yüzdürsek mesela?
Çipura da, sinarit de, levrek de su altında tıkırtı biçiminde ses çıkaran plastik bir dişli ile tasaralanmış balık çağırıcılara hızlıca tepki veriyorlar. Bunları kendi dalışlarımda uzun yıllardır deneyimliyorum. Bu sebeple bu çalışmaya başladım. Teşekkür ederim ilginize. Sonuçları hep birlikte gröeceğiz inşallah. Selamlar.

Rıfat Selamlar,

Kafama bir şey takıldı. Mekanizmanın ve keza pilin bozulmaması için içine su kaçmasını nasıl engelleyeceksin?

Rıfat Selamlar,

Kafama bir şey takıldı. Mekanizmanın ve keza pilin bozulmaması için içine su kaçmasını nasıl engelleyeceksin?
Epoksi reçine ile izole ediyorum Bedri hocam. Pil değişimi için kablosuz şarj bile düşündüm ama öncelikle elbette işe yaradığından emin olmak şart. Yoksa şimdiden para harcamak istemem. Denemeler yakında başlar.

Su ürünleri mevzuatına göre kullanımı yasak olur.
Sanmıyorum ama öyle bir şey olur ise kullanmayız tabii ki. Su ürünleri kıyıya 20 metre mesafeye ağ seren yeşil ruhsatlıyı, trolü, gırgırı, katliam gibi av yapan tekneleri, gece dalan zıpkıncıyı, tüple avlanan scubacıyı ve bunun gibi başka bir sürü hem yasa dışı hem etik olmayan avcılık yöntemlerini kullanarak denizlerimizi mahfeden zalimi bulmaz da gelir benim amatörce çalışmalarımı takip eder ve yassak hemşerrrim derler ise kanuna karşı boynumuz kıldan incedir elbette.

Enteresan bir çalışma olmuş başarılar dilerim.
Aslında bu ve bunun gibi ürünler ( sonar , balık bulucu vs. ) avın doğasına aykırı geliyor bana ayrıca daha detaylı olarak konuyu açmak gerekirse ;
bizim avcılıkta kullandığımız jig, silikon ,sahteler ve yemli avda kullandığımız yemlerde balık yemi görür , takip eder ve saldırır yada yemi görür ve açlık içgüdüsü ile saldırır bu şekilde balığı yakalarız burda aslında avı kandırma sanatı devreye girer aksiyonlar sahtenin aksiyonları vs. ama karar balıktadır ve avın şansı vardır sizin bahsettiğiniz sistemde balık yemi görmez , açlık hissi ile hareket etmez reflekslerini uyaran bir uyarıcıya doğru zoraki hareket eder buda balığı kandırmaktan öte davranışa zorlamak gibi geliyor bana aslında bir nevi balığı tuzağa çekip orda yemi yemeye mecbur bırakmak gibi..

Sanmıyorum ama öyle bir şey olur ise kullanmayız tabii ki. Su ürünleri kıyıya 20 metre mesafeye ağ seren yeşil ruhsatlıyı, trolü, gırgırı, katliam gibi av yapan tekneleri, gece dalan zıpkıncıyı, tüple avlanan scubacıyı ve bunun gibi başka bir sürü hem yasa dışı hem etik olmayan avcılık yöntemlerini kullanarak denizlerimizi mahfeden zalimi bulmaz da gelir benim amatörce çalışmalarımı takip eder ve yassak hemşerrrim derler ise kanuna karşı boynumuz kıldan incedir elbette.

saydığınız haricinde amatör balıkçılıkta kullanılan av malzemelerininde sınırları vardır bi takımdaki iğne sayısı, kullanılan malzeme vs gibi sınırlamalar var. balık çekici ve cezbedici kullanmak zaten yasak.

Mevzuatta öyle galiba ama ithal ürünlerde bu tarz ürünlere yasak koymadılarsa devam. Işık, kandırıcı gibi bir ton ürün gümrükten geçebiliyorsa sorun yoktur.

Kurşunun ucu biraz daha sivri olsa mesafe açısından daha iyi olabilir.

Back