Balık popülasyonu için limitler yeterli mi?

Azalmanın temel nedeni yanlış avlanma politikaları bence.
Denizlerimizdeki balık stoklarını bilmiyoruz. Buna rağmen sezonda sınırsızca avlanma limiti veriliyor balıkçılara.
Sezondan bağımsız olarak 12 ay 7/24 avlanabilen küçük tekneler balıkların yavrulayıp yuvalanabileceği sığlık ve koylara neredeyse ağı kaldırmaksızın sürekli avlanıyorlar. Çoğu zaman olta atım mesafesinin bile çok altında kalan yerlere seriyorlar ağlarını. Sanılmasın ki bu ağlalra çok balık tutuluyor da balık ondan azalıyor. aksine çoğu zaman zahmete değmeyecek miktarlarda balık çıkıyor ama sonuçta kısır göngüye giriyor.
Balık yumurta dökecek yer bulamadığı için çoğalamıyor, çoğalamadığı için yakalanamıyor.

Küçük teknelere de yasak gelmeli, koyları ağlarla kapatamamalı, kıyıdan belli bir uzaklık ve derinlik koşulu getirilmeli, balık stokları tespit edilip tüm tekneler için kota konulmalı. (Tekne kotası değil, toplam kota.. Bu kota da lisanslı balıkçılara uygun şekilde dağıtılmalı, kotayı dolduran sezonu kapatmalı ya da kotasını dolduramayandan kota satın almalı)

Amatör avcılar ilk bakışta masum gibi görünseler de doğru zamanı ve yeri yakalayan balıkçı limitleri hiçe sayıp avlanmakta. Sosyal medya bu tarz avcılarla dolu. Kaldı ki biz paylaşanları görüyoruz. Hiç paylaşmayanları da düşününce durumun vehameti çıkıyor ortaya. Suya yakın olan hemen her gün ava gidiyor. Sanki işe gider gibi. Bunların bayaa bir kısmı da bu işi para kazanmak için yapıyor. Azıcık eleştireni ya engelliyorlar ya türlü hakaretler ve kıskanmak gibi suçlamalarla bezdiriyorlar.

Tüm bu olumsuz ve denetimsiz avcılıkların yanına bir de çevre ve su kirliliğini eklediğimizde durum pek iç açıcı olmuyor.
Çok doğru bir noktaya parmak basmışsınız amatör balıkçılar açısından. Balığın CM cinsinden limiti olduğu gibi kişi başı kaç adet alıkonabileceğinin de limiti var fakat istisnalar dışında ben kurala uyanı çok görmedim.

beş altı sene önce bir tekne turunda sırtı atmış bekliyorken bir balıkçı arkadaşla sohbet ettik. kendisi avusturalya'da yaşıyormuş. anlattıkları beni şaşkına çevirdi. etrafı okyanus olmasına rağmen tekneyle ava çıktığınızda, dönüşle limit, sayı ve atık su kontrolü mutlaka yapılıyormuş. hatta bazen okyanus ortasında bile gelip kontrol ediliyormuşsunuz. tabii adam yakaladığı mercanları gösterdi, her biri sekiz on kilo.

anlattığına göre bir gün orada yaşamaya başlayan bir rizeli ava çıkmış, ne tuttuysa tekneye almış. dönüşte de adamın teknesine el koymuşlar, bilmem kaç bin dolar da para cezası kesmişler. gözünün yaşına bakmamışlar yani. amatör avcılar bu kadar denetleniyorsa profesyonel avcıları varın siz düşünün.

bizde ise kurumlar rüşvet yemek ya da avlarsam kardır diye saldırdıkça saldıran tekne sahiplerini korumak üzere çalışıyor sanki, denizi, balığı, sürdürülebilir avcılığı, gelecek nesilleri falan umursayan yok! gözümüz gibi bakmamız gereken marmara denizi'ne vurdukça vuruyoruz, her vurduğumuzda da biraz daha nefessiz kalıyor. beş on seneye artık ölümüne ağıtlar yakmaya başlarız.

Amerika ve Avustralya kendi balik stoklarina gozu gibi bakiyor, fakat bu durum sizi yaniltmasin tum girgir benzeri teknelerini cevre ulkelere yaymaktan geri kalmiyorlar, namibia ve ghana da yasanan katliam buna en guzel ornek.

Merhaba.
İzmir den yazıyorum. Ege bölgesinde av yapıyoruz. son dönem balık azlığı gözlenmekte,popülasyon da azalma olduğunu işaret eden durumlar yaşanmaktadır.
Videoların çoğunda görüyoruz, ufak balıklar alı konuyor. Ticari balıkçı tekneleri limit demeden avlayıp balık tezgahlarına o balığı koyup satmaya çalışıyor.Denetim yetersiz.
Gelecek nesillere ne yiyecek doğru düzgün balık olacak, ne de bu hobi' yi yapacak heves kalacak.

Sizce balık avında limit ölçüleri yeterli mi?
Yasal limit ne kadar olmalı?
Denetimler yeterli mi?

Sizler den görüşlerinizi almak istiyorum.

Tabiki limitler denetimler yetersiz. Ayrıca büyük teknelerin 25 metre av sınırı var, bu limit Avrupa Birliği ve Yunanistan’da 40 metre. Ben avlamazsam başkası avlayacak mantığı da bu ticareti yapanlarda yaygın. Denetim ve bilinçlendirme şart ama maalesef duyduğum hikayelerde denetlemelerde de tuz kokmuş maalesef.

Çok doğru bir noktaya parmak basmışsınız amatör balıkçılar açısından. Balığın CM cinsinden limiti olduğu gibi kişi başı kaç adet alıkonabileceğinin de limiti var fakat istisnalar dışında ben kurala uyanı çok görmedim.
Merhaba. Ek olarak.Bende şunu söylemek istiyorum. Benim dileğim ve isteğim yasal limit üstüne ayrıca, vicdani limit olmasını isterim. Ağzınıza sağlık 👏

Back