Balıkta elleri kokudan arındırma.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mctymn
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Spin avlarında bunun gibi bir tutacakla işimi görüyorum. Dolayısıyla elime hiç koku bulaştırmamış oluyorum. Eve gidince tutacak hemen yıkanırsa onun üzerinde de koku kalmıyor. Küçük balıklar için pek randımanlı değil ama levrek gibi nispeten büyük ve ele oturan bir balık çok rahat tutulup rapaladan kurtarılabiliyor.
Bende grisi var tabi ki 🙂

Dosyalar

• tutacak.png
    tutacak.png
    44 KB · Okunma: 28
Beklemeli avlarda kullanmak üzere bir paket lateks pudrasız eldiven aldım. 18 tl ve içinde100 adet var. Yemleri önceden kesip hazırlarken eldivenleri takıyorum. Balık kokusu ele bulaşmıyor. Et parçalar tırnak aralarına ve tırnak kenarlarına kaçmıyor. Dolayısı ile bu arada temas ettiğim kamıs makina vb malzemelerde temiz kalıyor. Yemi iğneye takarken zaten iki üç parmak çalışıyorsunuz. O kolay.Arabaya binmedende ıslak kokulu mendille temizliyorum. Yoksa giydiğiniz kıyafet cepler kamışın sapı makina ve en önemlisi araç direksiyonu kokuyu hemen kaybetmiyor. Ekipman ve elbiseler ( her nekadar hanım suratını ekşitsede ) yıkanıyor. Ama deri direksiyon ne kadar silerseniz silin koku hemen gitmiyor.
En önemlisi ekipmanı temiz tutabilmekte. Kova balık kestiğimiz bıçak - üstünde balık kestiğiniz tahta vb değiştirdiğiniz takım iğneler. Bunlar iyi temizlenmezse iki gün sonra siz arabanın içindeki kokuyu görün. Her balık dönüşü eve gidene kadar arabanın 4 camıda açık gidiyorum. Eve gidene kadar buz tutuyorsunuz. Ama başka çare yok.

Ben seviyorum balık kokusunu yeterki balık olsun varsın ellerim koksun hatta bazen balıktan gelince kokluyorum ellerimi çok şükür bugünde balık tuttum mis gibi kokuyo ellerim diyorum,
çok gördüm balık yemeyen, tiksinip yeme elini süremeyip yemi yanındaki arkadaşına taktıran, balık kokusundan rahatsız olan balıkçılar ama o zaman ne anlamı kalıyor balığa gitmenin 🙂

Bunları kullanır, sonra da '' Balık yoktu '' dersiniz.🙂

Hayvanlar, koku alma konusunda çok hassastırlar. Avdan önce sabunla yıkanmış temiz ellerinizi, hatta ve hatta, bulunduğunuz avlakta ki suyla yıkamanız ve sonra da sadece yemle temas ettirmeniz, balıkları ürkütmeyecektir. Hele hele ki, tekne avlarında avdan önce motora benzin, mazot v.s. gibi ürün dolduracağım deyip bunları eldivensiz kullanır, depoyu doldurayım deyip temas ederseniz, o gün boşa kürek sallamış olursunuz.

Demedi demeyin.😀

Kesinlikle çok doğru bir tespit. Özellikle yem keserken elin temiz olması gerekiyor. Elin üstündeki yabancı maddenin sıvısı ve kokusu balığın derisinin üstundeki kaygan sıvıya - balığın koruyucu yağına - bulaşıyor. Belki çinekop s.kanat vb canavar yeme direk saldıriyor ama yemle oynamayı seven balıklar yemde koku alınca yanaşmıyor.
Kardeşimle balığa çıktığımız son üc ay önce birader baktım eline krem - vazelin - sürüyor. Balık kokusu böylece ele bulaşmayacakmış. Hanımı balık kokusundan nefret eder. O gün birader bir tane bile tutamadı. Durumu anlattım ama nafile. Üç dört gün bu böyle sürdü. Onda tek balık yok. Bırakın kıyıdan tekne ile bile balık alamadı. Sonra sağolsun balıkçı barınağinda kalan oranın yerlisi bir balıkçı abimiz aynı şeyi söyledi.
Eyvallah. Ertesi gün biraderle tekrar balıktayız. Tekrar yemlerimizi kestik, hazırlık tamam akşama kadar güzel av yaptık. Ben eldivenleyim gene. O ellerini limonla temizledi. Yada biz öyle sandık. Kokuyu alan yengem bizi teknede yatırdı. Allahtan yazdıda donmadık. Ertesi günün sabahı erkenden 20 dk. denizde yıkandık. Elbiseler poşette mayo ile eve girebildik. ( tabii çamaşırları biz yıkayıp ) yenge denizdenden gelene kadar evi havalandırdık.
O gün bugün birader balığa çıkamıyor.

En etkili çözüm yem kestikten ve taktıktan sonra elleri düzgün şekilde kuru bez ile silmek,eve gidince bulaşık deterjanı ile düzgün şekilde yıkamak,ayrıca en önemli etken tırnaklar uzun olmayacak.

ben önce biraz kolonya biraz da saf alkol döküyorum kirini alıyor.Sonra ıslak mendiller iyice ovalıyorum.
Selpakla kuruladıktan sonra biraz batikon biraz da ispirto döküp iyice boca ediyorum , tekrar yıakyıp kuruladıktan sonra ph5 ayarlanmış hafif asidik suda 5 dakka bekletiyorum.

Son olarak elime elyaf bez sarıp üzerine bolca alkol döküp ateşliyorum ve denize atlıyorum.

Tertemiz mis gibi koku falan kalmıyor.
🤣🤣🤣🤣👍
umarım mesaj alınmıştır.

ben önce biraz kolonya biraz da saf alkol döküyorum kirini alıyor.Sonra ıslak mendiller iyice ovalıyorum.
Selpakla kuruladıktan sonra biraz batikon biraz da ispirto döküp iyice boca ediyorum , tekrar yıakyıp kuruladıktan sonra ph5 ayarlanmış hafif asidik suda 5 dakka bekletiyorum.

Son olarak elime elyaf bez sarıp üzerine bolca alkol döküp ateşliyorum ve denize atlıyorum.

Tertemiz mis gibi koku falan kalmıyor.

Affınıza sığınarak soruyorum. Üstüne iş.......memizde gerekiyormu acaba??

Back