Basında deniz, balık ve av konulu haberler

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Karacula
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
2 ihtimal var Yap-işlet-devret ve devlet teşebbüsü. Her ikisinin de mali yük getireceği yok. İstanbul boğazından elini kolunu sallayarak geçen gemiler artık para ödeyip geçecek. Montrö çöp olacak. Boğaz daha az tehlikeli bir yer olacak. Ülkenin aydınları ki en önemli jeoloji uzmanı Celal Şengör ve onun hocası, ilber hoca biran önce bu projenin yapılmasını umuyor. Süveyş kadar ekolojik etkisi olacağını sanmıyorum. Zira direkt olarak hint ve kızıldenizden biyolojik alışveriş oldu. Gerçi artık gemilerin denge suyu ile balıkların gidemeyecekleri yer yok. 🙂
Stratejik getirisine girmeyi ar sayıyorum 🙂

Sevgili Ahmet Çevik,

Söylediklerinin hiç birine katılmıyorum. Bu projenin ön görülen maliyeti 65 milyar TL. Bu yap-işlet-devret modeli ile yapılabilecek bir proje değil, zira kafamıza göre Montrö antlaşmasını çöpe atamayız. Kaldı ki geçen gemilerden ücret alınsa bile bu miktarı karşılamak için çoook uzun yıllar gerekli. Şöyle basit bir hesap yapabiliriz. Geçen yıl İstanbul Boğazından yaklaşık 38 bin gemi geçmiş. Bunların sadece 9 bin kadarı 200 m ve üstü. Biz yinede her gemiden 10 bin TL talep etsek yılda 380 milyon TL eder. 65 milyar / 380 milyon = 171 yıl eder. Projenin ömrü 100 yıl olarak açıklandı. Hesap ortada. Bu projenin bizim gibi sıradan vatandaşlar için hiçbir getirisi yok. Sadece ülkeyi yönetenlerin egosunu tatmin edecek ve yeni rant alanları yaratacak. Doğaya etkilerini ise yaşayarak göreceğiz. Bu yüzden ülkemizin kısıtlı imkanlarının bu projeye yatırılmasına kesinlikle karşıyım.

Son düzenleme:
Sevgili Ahmet Çevik,

Söylediklerinin hiç birine katılmıyorum. Bu projenin ön görülen maliyeti 65 milyar TL. Bu yap-işlet-devret modeli ile yapılabilecek bir proje değil, zira kafamıza göre Montrö antlaşmasını çöpe atamayız. Kaldı ki geçen gemilerden ücret alınsa bile bu miktarı karşılamak için çoook uzun yıllar gerekli. Şöyle basit bir hesap yapabiliriz. Geçen yıl İstanbul Boğazından yaklaşık 38 bin gemi geçmiş. Bunların sadece 9 bin kadarı 200 m ve üstü. Biz yinede her gemiden 10 bin TL talep etsek yılda 380 milyon TL eder. 65 milyar / 380 milyon = 171 yıl eder. Projenin ömrü 100 yıl olarak açıklandı. Hesap ortada. Bu projenin bizim gibi sıradan vatandaşlar için hiçbir getirisi yok. Sadece ülkeyi yönetenlerin egosunu tatmin edecek ve yeni rant alanları yaratacak. Doğaya etkilerini ise yaşayarak göreceğiz. Bu yüzden ülkemizin kısıtlı imkanlarının bu projeye yatırılmasına kesinlikle karşıyım.
Ali bey, hesabınız çok basit olmuş. 2. Bir boğaz üzerinde sadece geçen gemi üzerinden hesap yapmak esnaf usulü olmuş. Sizin bu hesabınızda İstanbul boğazını da kapatmamız gerek zarar ettiği için. İstanbul boğazına değer biçerken sadece gemi hesabı mı yaparsınız? Bu işin bilimsel açıklamaları yapılmış takdir görmüş ancak ayrıntıları henüz ortaya çıkmamıştır. Benim içimi rahatlatan şey iktidar yalakaları tarafından yapılan yorumlar değil Celal Şengör gibi dünya çapında bir jeologun tespitleri. Küçük bir emek karşılığı projeyle ilgili uzmanların yorumlarına ulaşabilirsiniz. Ancak tabii ki ne Mimarlar odası gibi militan devlet karşıtlarının ne de radikal iktidar yalakalarının hayal ürünü tespitlerini kastetmiyorum.

Ali bey, hesabınız çok basit olmuş. 2. Bir boğaz üzerinde sadece geçen gemi üzerinden hesap yapmak esnaf usulü olmuş. Sizin bu hesabınızda İstanbul boğazını da kapatmamız gerek zarar ettiği için. İstanbul boğazına değer biçerken sadece gemi hesabı mı yaparsınız? Bu işin bilimsel açıklamaları yapılmış takdir görmüş ancak ayrıntıları henüz ortaya çıkmamıştır. Benim içimi rahatlatan şey iktidar yalakaları tarafından yapılan yorumlar değil Celal Şengör gibi dünya çapında bir jeologun tespitleri. Küçük bir emek karşılığı projeyle ilgili uzmanların yorumlarına ulaşabilirsiniz. Ancak tabii ki ne Mimarlar odası gibi militan devlet karşıtlarının ne de radikal iktidar yalakalarının hayal ürünü tespitlerini kastetmiyorum.

Ben bu basit hesabı siz 65 milyar TL maliyeti çok önemsiz saydığınız için yaptım. Ki yap-işlet-devret modellerinde kabaca bu hesap yapılır. Gemilerden para alma fikride sizindir. Ayrıca uluslararası anlaşmalarda bu arada çöpe attınız. Önceki yazımda da belirttiğim gibi bir rant yaratacağı kesindir. Ama bu rantın sokaktaki vatandaşa bir faydası olmayacaktır. Celal Şengör konusuna gelirsek sizinde belirttiğiniz gibi kendisi yer bilimcidir ve kanal İstanbul projesinin jeolojik açıdan bir sakıncası olmayacağını belirtmiş. İlber Ortaylı da tarihcidir. Her ikisi de çok değerli bilim insanlarıdır. Bu işin denizler üzerinde nasıl bir etki yaratacağına dair onların bilimsel bir açıklama yapması beklenemez. Dünyada bu tür kanal projelerinin örneği çoktur. Ulaşım sorunlarına çözüm bulmak için yapılmışlardır. Ama bizim zaten doğal bir kanalımız var. Mesele güvenlik ise yeni açılacak kanalın etrafında da yerleşim alanları gelişecektir ve yeni kanal İstanbul boğazından çok daha dar olacak. Bu durumda güvenlik sorunu nasıl çözülecek? Tekrar belirtmek isterimki bu ülkenin bunca sorunu varken 65 milyar lirasının böyle bir projeye harcanmasına karşıyım. Biraz uzattım kusura bakmayın. Herkese iyi akşamlar...

Back