Başlangıç için malzeme tavsiyesi

GencSamet

Yeni Üye
Tepki
6
Ödül
5
Öncelikle Merhabalar.
Olta balıkçılığına yeni başlamak istiyorum fakat konuyla ilgili hiç bir fikrim olmadığı için nasıl bir araştırma yapacağımı dahi bilmiyorum.
Sanırım balık çeşidine göre bile oltalar değişebiliyormuş.
Palamut, lufer gibi balıklarıda tutabilecegim bir malzeme listesi tavsiyesi istiyorum.
İstanbul/maltepede yaşıyorum genel olarak bu civarlarda ve bogazda kullanmayı planlıyorum.

Önce nasıl avcılık yapmak istediğine karar vermelisin. 3 4 tür avcılık stili var .
1- Ben kıyıdan atarım çok uzağa atmak isterim attigimda da balık gelene kadar beklerim dersen 390 420 surf kamış almalısın bu kamisa da 5000minimum olmak üzere 6000-8000 makine takılabilir. Herkesin stili farklıdır tabiki ama 1 2 ay önce henüz hiç bilgim yokken bir abim surf tavsiye ettiği için surf kamış almıştım şimdi çok pişmanım. Çünkü beklerken canım sıkılıyor. Balık almaktan ziyade zevk de almak gerekiyor. Balık gelmese bile spin yani at çek daha çok hoşuma gidiyor.
2- At - çek şansımı denemek hoşuma gider diyorsan 240-270 uzunluğunda spin kamış alıp onlara 4000lik bir makine takabilirsin. Gerektiğinde iskeleden de kullanabilirsin
3 -Lrf avcılığında amaç her türlü balık oluyor. Olta hafif oluyor makine 1000-2000-2500luk makine kullanılıyor. Çok hafif yemler kullanılıyor. Biraz daha ileri seviye bilgi gerektiriyor .
Yeni başlayan hobi için yapmak isteyen biri için ben spini tavsiye ediyorum . Bu benim kendi görüşüm . Bende çok tecrübeli yada bilgili değilim fakat çok araştırma yaptığım için sana yardımcı olmak için uzun uzun yazdım . Karar senin

Eğer İstanbul boğazında ve çevresinde avlanacaksanız birinci tercihiniz Surf Casting ( Kurşun arkası ) balık avı disiplini olmalıdır. Evet Spin çok keyiflidir, lrf çok çok daha keyiflidir. Ama İstanbul boğazı gibi zorlu bir merada 4 mevsim 12 ay sürekli balık avı yapmak istiyorsanız birinci tercihiniz bu olmalıdır.

Misal şu an boğazda kurşun arkası veya çapari ile palamut avı yapılmaktadır. Kıyıdan bu balığı spin ile avlayabilmeniz için çok şansı olmanız veya çok tecrübeli, bir çok meraya hakim olmanız gerekir.

Eylül ayının ortalarına doğru lüfer avcılığı başlayacak. Spin avcılığı ile bu balığı yakalamak çok keyiflidir. Fakat spinin sağı solu belli olmaz, gündüz spin ile av yapma ihtimaliniz İstanbulda yok denecek kadar azdır. Akşam Ezanıyla başlar kimi zaman sabah ezanına kadar devam eder, kimi zaman hiç yapmaz, kimi zaman girip çıkar.

Surf casting avcılığı hem gündüz ( kurşun arkası, yemli, çapari ) hem gece ( Yemli ve zaman zaman gece de kurşun arkası ) av yapabilme imkanı sunmaktadır.

İstanbul boğazında surf casting yani kurşun arkası avcılığı yapmak çok ama çok yorucudur, çoğu arkadaş büyük bir heves ile başlar çok çabuk pes eder. Yapabilenler ve devam edenler kolay kolay başka bir şeyden keyif alamazlar.

Vaktiniz var ise youtube gazi fishing kanalımdaki videolara göz atmanızı tavsiye ederim. Özellikle İstanbul boğazı için hangi balık avı disiplini adlı bir videom var, bu videoyu izlerseniz size fikir verecektir.

Şimdiden rast gelsin.

Benim tavsiyem istavrit tutarak başlamanız ( sahil de olta kiralayan malzemeciler var bunlarla şansınızı deneyebilirsiniz ) anladığım kadarı ile hiç tecrübe sahibi değilsiniz varsa bir av arkadaşı edinmeniz oltayı atmak çekmek hangi balık odaklı av yapmak isterseniz aynıdır ama önce bunda biraz tecrübe kazanmanız gerekmektedir klips bağlamak kurşun bağlamak istediğin yere 3 aşa 5 yukarı atma attığın kurşuna yada maket balığa hakim olma gibi. Bu iş için alacağınız ekipmanın her zaman bir ikinci el piyasası vardır bütçenize uygun 420 kamış + yine bütçenize uygun 6000 7000 8000 lik bir makina ile başlayabilirsiniz spin set ile de başlayabilirsiniz ama İstanbul da yeni başlayan biri olarak işiniz biraz zor spin sezonuna yaklaşık 2 ay var kamış makina ip çeşit çeşit maket balıklar bunların aksiyonları öğrenecek çok şey var bende öğrenmeye devam ediyorum güzel bir hobi bu hobi sayesinde çok güzel insanlar tanıdım çok güzel avlar yaptım birçok da olumsuz durum ile karşılaştım sizin karşılaşmamanız ümidi ile Rast Gelsin

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Araştırmaya devam ediyorum.
Surf kamışla istavritte yakalayabilirim di mi? Bir sıkıntı yaratır mı?

Surf kamış ile birçok balık türünü hedef alarak av yapabilirsiniz çapari ile istavrit , çinekop lüfer yemli takımı ile lüfer çinekop , yemli dip takımı ile eşkina iskorpit ispari gibi değişik balıklar yakalabilirsiniz bu mevsimine ve klipsin ucuna takacağınız takıma göre değişir kartal tarafında av yapan ve forumdan sürekli rapor paylaşan hobidaşlar var ben bu hobiye istavrit tutarak başladım alt segment surf bir kamış ve makine ile hobi hoşuma gitti farklı av disiplinleri ne yöneldim bütçeme göre ekipmanlarımı değiştirdim bittim bitmedi her hobide olduğu gibi bunda da en üst limit yok 🙂

GaziFishing'in de videolarını izleyerek Shimano nexave 6000 makine alabilirim diye düşünüyorum. Buna uygun hangi kamış olur sizlerden direk marka beklentisi içerisindeyim . Konuya bi yerden giriş yapmak istiyorum. Tabiki oltayı alır almaz direk palamuta koşmayacağım. Öğrenmek için daha sakin yerlerde istavrit yakalamaya çalışırım. Sadece oltanın Palamut yakalamaya uygun olmasını istiyorum.

Hatta lrf denen şeyde çok hoşuma gitti bu hobide devamım olursa belki birde böyle set dizebilirim.

Son olarak Shimano nexave 6000 'in sonunda FC FB gibi harflar var bunlardan hangisi uygundur.

İlginizden dolayı teşekkür ederim.

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Araştırmaya devam ediyorum.
Surf kamışla istavritte yakalayabilirim di mi? Bir sıkıntı yaratır mı?
Yakalarsın fakat surf oltalar biraz ağır olduğu için yorabilir. Ben Shimano vengeance 360 50-100 Gr atarlı kamış ve Shimano nexave 4000 hg makine aldım ilk aşamada . Nexaveyi de vengeanceyi de tavsiye edebilirim. Nexavenin yeni serisinin 6000ligi yok en fazla 5000lik var senin baktığın eski seri bunuda göz önünde bulundur

Makinanın sonundaki FC turu ve deviri ile alakalı FC modeli benim kullandığım makina ile aynı devir ve sarım hızında (3 cm var sadece arasında ) palamut ve lüfer için 3 parçalı surf kamış kullanmak daha sağlıklı yine fiyat performans olarak sahilde en çok gördüğüm kamışlardan biri okuma Salina ( ben kullanmadım daha önce ama kullananı çok gördüm ) sakin yerde palamuta da kurşun arkası sistemi ile atış yapabilirsin ben ilk balığımı gayet kalabalıktan ayrı boş sayılacak yerde tutum 🙂

Yakalarsın fakat surf oltalar biraz ağır olduğu için yorabilir. Ben Shimano vengeance 360 50-100 Gr atarlı kamış ve Shimano nexave 4000 hg makine aldım ilk aşamada . Nexaveyi de vengeanceyi de tavsiye edebilirim. Nexavenin yeni serisinin 6000ligi yok en fazla 5000lik var senin baktığın eski seri bunuda göz önünde bulundur
Nexave nin son serisinde yani bu yıl ülkemize gelen serisinde 6000 ' lik modeli mevcut. Boğazda av yapmayı düşünenler için 3,60 ve düşük gramaj atarlı ekipmanlar performans vermeyecektir.

Back