Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Başlangıç Oltası Önerisi

Claycon

Yeni Üye
Adı
Umut
Selamlar,

İstanbul boğazında balık tutmaya başlamak için olta önerisine ihtiyacım var. Öncelikle av marketlerindeki fiyatların düzgün olup olmadığını yeni olduğumdan mütevellit anlamam zor olduğu için ve garanti konusunda daha iyi olacağını düşündüğüm için Decathlon üzerinden alışveriş yapmayı düşünüyorum. Fakat gerçekten güvenilir dediğiniz siteler ya da İstanbul içerisinde (eminönü çevresinde) gidip düzgün fiyattan alışveriş yapabileceğim kaliteli av marketi varsa onları da farklı markalarada erişebilmek adına gözden geçirebilirim.

Tutmak istediğim balıklar levrek lüfer palamut gibi en azından 0.5-1kg civarında tutunca tatmin edebilecek balıklar. Oltalardaki lrf, spin, surf, jig gibi çeşitlerden hangisine ihtiyacım olduğunu kavrayamadım fakat kendi araştırmalarım sonucu 3.9-4.2m uzunluğuna sahip 80-150 ya da 100-200 civarı atarlı bir oltaya ihtiyacım olduğuna karar verdim. Yine de yeni olduğum için pek doğru bilmiyor ve yanlış karar vermiş olabilirim.

• Kamış ile makara birlikte 1490TL gibi bir fiyata başlangıç için güzel bir set gibi geliyor fakat makarası pek kaliteli durmuyor.
  • Kamış ve makara olarak Total'de 3500TL değerindeki bu set gözüme daha kaliteli gibi geldi.

Piyasa konusunda hem marka hemde fiyat konusunda hiçbir fikrim olmadığı için şimdilik 2-4K arasında bir bütçe belirledim. Araştırırken 10-20K civarında kamışlar olduğunu da gördüm ama başlangıç için henüz o kadar profesyonel malzemelere ihtiyacım olduğunu düşünmüyorum. Beni yarıyolda bırakmayacak kadar kaliteli F/P başlangıç ürünleri arıyorum. Kendi incelediğim oltaları da incelemeniz için ekledim ve sizlerin de önerileri ile fikirlerini bekliyorum. Eğer attığım oltalar ardaki fiyat farkına değmeyecek kadar benzersede belirtmenizi rica ediyorum. Okuyup zaman ayıran herkese teşekkürler.

BalikAvcisinaHeves

Yeni Üye
Adı
Kemal
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Bende konu açmıştım hâlen cevap bekliyorum. Sanırım balık av ustalarımız avdan dönmemişler :D.

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın
Forumda zaten çok kalabalık bir kitle kalmadı olanı genelde tavsiye isteyenler kalanı da eline almadığı kullanmadığı malzemeyi yorumlayamıyor ister istemez bu hobiye başlarken istisnasız hepimiz uygun fiyatlı malzemeler aldık kimisi kendine yetmediğini anladı ve daha üst segment kamışlara gitti kimisi de bu hobiyi bıraktı gitti :)

Öncelikle konu sahibi arkadaşın seti hakkında fikir belirteyim boğaz için 3 parça 390 boyunda ve 80/150 kamış bakmışsınız size tavsiyem 420 boyunda ve en az 200 - 250 gr atabilen kamışlara yönelmeniz..
Makine konusu boğazda başlı başına bir dert boğazda işinizi görecek sizi üzmeyecek ve bir süre götürecek makineler 4500-5000 civarı ryobi TT power 6000-7000 civarı scorro - spheros 8000-9000 civarı daiwa 24 BG SW ( hepsi 8000 lik makineler)
Kamış olarak da boğazın ırgatı okuma salina versek 3500 civarı

Giriş seviyesi toplam bir set 8500 TL civarına gelir bu benim giriş seviyesi anlayışım çünkü Lüfer ve Palamut demişsiniz bunun daha altına sorunsuz bir set önerilebileceğini de ben pek sanmıyorum..

Claycon

Yeni Üye
Adı
Umut
Forumda zaten çok kalabalık bir kitle kalmadı olanı genelde tavsiye isteyenler kalanı da eline almadığı kullanmadığı malzemeyi yorumlayamıyor ister istemez bu hobiye başlarken istisnasız hepimiz uygun fiyatlı malzemeler aldık kimisi kendine yetmediğini anladı ve daha üst segment kamışlara gitti kimisi de bu hobiyi bıraktı gitti :)

Öncelikle konu sahibi arkadaşın seti hakkında fikir belirteyim boğaz için 3 parça 390 boyunda ve 80/150 kamış bakmışsınız size tavsiyem 420 boyunda ve en az 200 - 250 gr atabilen kamışlara yönelmeniz..
Makine konusu boğazda başlı başına bir dert boğazda işinizi görecek sizi üzmeyecek ve bir süre götürecek makineler 4500-5000 civarı ryobi TT power 6000-7000 civarı scorro - spheros 8000-9000 civarı daiwa 24 BG SW ( hepsi 8000 lik makineler)
Kamış olarak da boğazın ırgatı okuma salina versek 3500 civarı

Giriş seviyesi toplam bir set 8500 TL civarına gelir bu benim giriş seviyesi anlayışım çünkü Lüfer ve Palamut demişsiniz bunun daha altına sorunsuz bir set önerilebileceğini de ben pek sanmıyorum..
Selamlar,

İnternette bilgi anlamında avcılık hobileri özelinde özellikle türkçe kaynaklarda çok fazla eksiklik olduğunu farkettim. Açıkçası bu eksiklikte internetteki İstanbul Boğazı üzerindeki av videolarını izleyip tuttukları balıkları, balıkların ne boyutta olduğu ve kaç atarlı oltalar kullandıkları gibi şeyleri kendimce inceleyip analiz ederek aradığım oltanın hangi özelliklere sahip olması gerektiğini yorumladım. Genel olarakta 4.2 metre civarında oltalarla 150gr kurşun kullanıp av yaptıklarını gördüm fakat video çekip paylaşım yapanların kullandıkları oltalar genelde çok üst düzey oluyor.

Yeni başlayacağım bir hobi için diğer malzemeleriyle birlikte 9-10K TL direkt harcamak pek istediğim bir şey değil. Totalde dediğim gibi fiyatlara hakim olmadığım için net bir bütçe belirlemedim ama olta için 4K TL ve sahte yem misina vb. diğer malzemeler için 1K TL civarı harcama yaparım diye düşündüm. Decathlon üzerinde incelediğimde ise bu özelliklere sahip olta ve makara olarak malzeme kalitesi iyi diye düşündüğüm sadece o 2 parça gözüme çarptı.

Decathlonun balıkçılıktaki yerini bilmiyorum fakat yaklaşık 1 sene kadar laboratuvarda decathlonun kumaş testlerini yapma fırsatım olmuştu. Diğer markalara göre giyip giyebileceğiniz en kaliteli ve dayanıklı malzemeleri üretiyorlardı. Balıkçılık konusunda'da aynı kalitede olduklarını umuyorum.

Decathlondaki oltaları incelemiş ya da tecrübe etmiş kişilerinde fikir belirteceğini umuyor ve hala kamış ve makara önerilerine açık olduğumu belirtip teşekkür ediyorum. 🎣

Claycon

Yeni Üye
Adı
Umut
Merhabalar, forumlar üzerinden çok fazla yardım ve bilgi alamadığım için benim gibi yeni başlayıp boğazda kurşun arkası avlanmayı düşünen, çok fazla bütçe ayırmak istemeyen ama aldıklarıda çok kalitesiz olmasın diyen arkadaşlara fikir olması açısından tercih ettiğim ürünleri paylaşıp konuyu güncellemek istedim.

Kamış tercihim; 4.20 boyunda bu teleskopik surf kamışı tercih ettim. Yazdığım tarih itibarıyla fiyatı 1890TL'den 1590TL'ye düşmüştü.
Makine tercihim; Açıkçası bu 7000'lik makineyi tercih etme sebebim özelliklerinin yanında ekstra fiyatındaki indirim oranıydı. Kağıt üzerinde bu fiyata beni tatmin eden özellikleri vardı. Yazdığım tarih itibarıyla fiyatı 2850TL'den 1950TL'ye düşmüştü.

250M Misina, 3 adet jig, 4 adet kurşun, fırdöndü, klips, çapari ve çeşitli diğer ıvırzıvırlar ile yaklaşık 4500TL maliyet ile birlikte yeni başlayacak birisi için yeterince kaliteli ekipmanlarla balıkçılığa giriş yapmış oldum.

OmerAydın

Daimi Üye
Adı
Ömer Aydın
Merhabalar, forumlar üzerinden çok fazla yardım ve bilgi alamadığım için benim gibi yeni başlayıp boğazda kurşun arkası avlanmayı düşünen, çok fazla bütçe ayırmak istemeyen ama aldıklarıda çok kalitesiz olmasın diyen arkadaşlara fikir olması açısından tercih ettiğim ürünleri paylaşıp konuyu güncellemek istedim.

Kamış tercihim; 4.20 boyunda bu teleskopik surf kamışı tercih ettim. Yazdığım tarih itibarıyla fiyatı 1890TL'den 1590TL'ye düşmüştü.
Makine tercihim; Açıkçası bu 7000'lik makineyi tercih etme sebebim özelliklerinin yanında ekstra fiyatındaki indirim oranıydı. Kağıt üzerinde bu fiyata beni tatmin eden özellikleri vardı. Yazdığım tarih itibarıyla fiyatı 2850TL'den 1950TL'ye düşmüştü.

250M Misina, 3 adet jig, 4 adet kurşun, fırdöndü, klips, çapari ve çeşitli diğer ıvırzıvırlar ile yaklaşık 4500TL maliyet ile birlikte yeni başlayacak birisi için yeterince kaliteli ekipmanlarla balıkçılığa giriş yapmış oldum.
İstanbul boğazı av yapacağınız Türkiye sınırları içersindeki en zor av yerlerinden biri özellikle balık dönemi balık çıkan meraların aşırı kalabalık oluşu yüksek akıntı ağır gramlar da atılan kurşunlar genelde 150 Gr diye bir kısıtlama yapabilirsiniz ama yeri gelir 150 Gr ile başladığımız avı 175 200 hatta 220 Gr kurşunlara kadar çıkarmak zorunda kalırız..
İsterseniz 50.000 TL harcayarak bu hobiye başlayın ister 5000 TL merada kimse sizi idare etmeyecek İstanbul boğazı akıntının son derece yüksek olduğu çoğu zaman merada toplu hareket etmenin gerektiği ( kurşunu akıntının tersi istikametine atıp yürüyerek dibi bulamak gibi ) ustalık isteyen ve dışardan basit gözükse de yapılan yanlış bir atışta oltaların karışmasına ip ve sahte kayıplarına buda merada huzursuzluğa sebep vermekte kimsenin babasının merası değil diyenler olacaktır ama benim fikrim o topluluğa orda olan herkes uymak zorundadır bizde bu işe balığın hiç olamadı dönemde saçma sapan saatlerde atış çalışarak başladık size de tavsiyem bu şekilde olacaktır ve faydasını göreceksiniz çünkü yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla direk kurşun arkası avı ile bu hobiye başlama niyetiniz var ve başlamak istediğiniz av disiplini yapılabilecek en zor av disiplinleri den biri olup belli bir seviyeye gelene kadar sizin için ve meradaki diğer insanlar için ciddi yaralanmalara sebep verebilecek bir av disiplini 150 Gr kurşunun neler yapabildiğini tecrübe etmenizi istemem..
Setiniz şimdiden hayırlı olsun ilk avınızdan sonraki görüşlerinizi de burada belirtirseniz memnun oluruz..
Saygılarımla Rast gelsin..