Boğaz'da Kurşun Arkası İçin Set Önerisi

aknnvr3

Yeni Üye
Tepki
2
Ödül
5
Selamlar üstatlarım. Balık tutmaya çocukluktan sonra yeniden başladım. Ağırlıklı olarak İstanbul Boğazı'nda çapari ve kurşun arkası avı yapmayı planlıyorum. Onun dışında Şile taraflarında sahilden surf fishing yapacağım.

Hobiye biraz bütçe ayırdığım için çok fazla tecrübe sahibi olmadan, biraz araştırıp Shimano Aerlex 425 cm kamış + Shimano Ultegra 5500 XSD şeklinde bir takım oluşturdum.

Makinede 0.19 mm shimano 8x braid kullanıyorum. Önüne de trabucco 15 metrelik 0.18-0.40 mm tapered shock leader bağlıyorum.

Fakat sonradan yaptığım araştırmalarda ultegra 5500 XSD'nin özellikle Boğaz'da kurşun arkası için ideal bir makine olmayabileceğini, daha ziyade surfcasting tarafında değerlendirildiğini gördüm.

Sizce mevcut takımı değiştirmeli miyim? Eğer değiştirmek mantıklıysa, Boğaz'da özellikle çapari + kurşun arkası için hangi makineyi önerirsiniz?
5500 yerine 8000/10000/14000 gibi daha büyük bir modele mi yönelmek gerekir, yoksa mevcut Ultegra'yı kullanmaya devam etmek daha mı mantıklı?

Yeni başladığım için özellikle kurşun ağırlığı, akıntı ve sürekli takım sarıp çekmenin makineye bindirdiği yük konusunda tecrübelerinizi de merak ediyorum.

Şimdiden tavsiyeleriniz için teşekkür ederim üstatlarım. Rastgele

Selamlar üstatlarım. Balık tutmaya çocukluktan sonra yeniden başladım. Ağırlıklı olarak İstanbul Boğazı'nda çapari ve kurşun arkası avı yapmayı planlıyorum. Onun dışında Şile taraflarında sahilden surf fishing yapacağım.

Hobiye biraz bütçe ayırdığım için çok fazla tecrübe sahibi olmadan, biraz araştırıp Shimano Aerlex 425 cm kamış + Shimano Ultegra 5500 XSD şeklinde bir takım oluşturdum.

Makinede 0.19 mm shimano 8x braid kullanıyorum. Önüne de trabucco 15 metrelik 0.18-0.40 mm tapered shock leader bağlıyorum.

Fakat sonradan yaptığım araştırmalarda ultegra 5500 XSD'nin özellikle Boğaz'da kurşun arkası için ideal bir makine olmayabileceğini, daha ziyade surfcasting tarafında değerlendirildiğini gördüm.

Sizce mevcut takımı değiştirmeli miyim? Eğer değiştirmek mantıklıysa, Boğaz'da özellikle çapari + kurşun arkası için hangi makineyi önerirsiniz?
5500 yerine 8000/10000/14000 gibi daha büyük bir modele mi yönelmek gerekir, yoksa mevcut Ultegra'yı kullanmaya devam etmek daha mı mantıklı?

Yeni başladığım için özellikle kurşun ağırlığı, akıntı ve sürekli takım sarıp çekmenin makineye bindirdiği yük konusunda tecrübelerinizi de merak ediyorum.

Şimdiden tavsiyeleriniz için teşekkür ederim üstatlarım. Rastgele

Shimano ultegra 5500 xsd size bu gün şilede yeterli gelsede yarın boğazda yetmeyecek. Mantıklı olan direk 14.000 lik olanıdırki, atışta, mesafede, sarımda ve akıntıda balık alırken farkını görürsünüz. Bir tık üstüde fliegendir zaten.
14.000 lik makina sizi ziyadesi ile memnun eder.
Şunuda belirteyimki shimano ultegra tüm serileri surf makinadır. Yemlide çaparide ok. Ama kurşun arkasında makinayı çok yorarsınız. Kurşun arkası çalışma için eğer durumlarda müsait ise “jig makinası” derim.
Yazınızdada sizinde belirttiğiniz üzere;
özellikle kurşun ağırlığı, akıntı ve sürekli takım sarıp çekmenin makineye bindirdiği yük
konusu makinanın içteki orta milde ve diğer dişlilerde aşırı ısınma ve sonuçta aşınmaya sebep verir. Devir oranlarınıda gözardı etmeden sağlam bir jig makinası derim.
En azından iki kere masraf yapmış olmamak için shimano ultegra 5500 ile surf (yemli ve çapari) avlarınızda devam edin. Kurşun arkası için bir makina düşünün.
RASTGELSİN.

Değerli bilgiler için teşekkür ederim. Ben de aslında böyle düşünüyordum. Peki bu bütçelerde önerebileceğiniz bir jig makine var mıdır?

[/QUOTE]

(bence) 019 ip bi tık kalın. normalde boğazda kurşun arkası atanlar bile genellikle makinalarında 8X 016 ip, hatta 014 bile olabilir ip sarar. yine önüne 018-040 taper bağlayın. sıkıntı yok. ama 019 misina boğaz için bile kalın. atış mesafenizi kısaltırsınız.

şöyle söyliyeyim çaparıde kullandığım makinamda 8X ve 9X 010-012 ip var. önünde 10mt 8X-018 şok var. 150 gr kurşunu abanarak atıyorum.
diğer surf makinalarımda 8X - 9X 0,12-014 maksimum 016 ip var. önünde 10mt 0,20 ipten şok var. 200gr kurşunu abanarak atıyorum.
kurşun arkası yapacaksınız ve 250gr kurşun atacaksınız. ki sizin taper 250gr kurşunu rahat taşır. biz ise önüne 023 ip ten şok bağlıyoruz.

izmirde makinada 8x-016 ip, önünde 0,20 den şok ile 5,5 kg vatozu kıyılattım. (Monster marka 8x-016 ipin çekeri kağıt üstüne 9 kg yazıyor)
RASTGELSİN.

Back