Bu Balık Nedir?

Spin on the beach

Daimi Üye
Tepki
1,402
Ödül
103
@seymen_84 arkadaşımızın yemli olarak yakaladığı bir balık var. Whatsup üzerinden bana gönderdi resmi fakat ne olduğunu ben de anlamadım. Daha çok tatlı su levreğini andırıyor fakat Burhaniye sahilinden çıktı. Acaba nedir nedir?
Balık geri salınmıştır.

bf7b25bf-9c93-4b86-912a-514e6607d21a.jpg

279445-3-4-08944.jpg

Lapin yada lapina 😉

Çok çabuk oltaya gelen bu balık daha çok kedilerin sevdiği bir balık türüdür. Marmara ve Akdeniz sularında, çeşitli yosun ve deniz bitkilerinden kendilerine yuva yaparak yaşayan Lapina Balığı, halk arasında Çırçır Balığı veya Yahudi Balığı olarak ta adlandırılır. Eti lezzetsiz, derisi ve dudağı kalındır. Boyları 25-35 cm arasında değişir. Çok renkli bir deri çeşidine sahiptirler.
Yaptıkları yuvalara yumurtalarını bırakırlar ve erkek Lapin balıkları yuvayı korurlar. Lapina Balık'ları solucan ve ufak balıklarla beslenir. Yemli olarak avlanabilen bu balıklar, kıyıdan olta ile nadir tutulur. Kayalık ve yosunlu bölgelerde bulunurlar, yeminin ne olduğu pek önemli değildir. Yemi yakalarsa, kurtarma şansınız çok düşüktür. Genelde oltayı çekerken saldırırlar ve mutlaka yem gider. Avı müthiş zevklidir. Çok güçlü bir balıktır.

Lapin Balığı Yenir Mi?

Derisini soyup kızartarak yiyenler vardır ancak lezzetsiz olduğu için tavsiye edilmez. Bazı bölgelerde çorbası da yapılır. Lapin türlerinin ufaklarını yemenize gerek yoktur. Sadece yem olarak kullanabilirsiniz. Ancak büyük Lapinlerin çorbası çok güzel olur. Et kalitesi düşüktür, kızartırken dağılır. Derisini çıkarttıktan sonra sadece eti kılçıktan ayrılır ve balık köftesi yapılabilir. Tat katacak sebze, baharat, tuz gibi takviyelerle lezzetli hale getirilebilir. Fırında ve ızgarada pişmez.

Derisi çıkartılır, eti; sarımsak, limon, defne yaprağı ve zeytinyağı ile hazırlanan sos ile yaklaşık bir gün buzdolabına marine edilirse tavada çok şahane olur. Damak tadıdır tabii ki. Ayrıca derisi kalın olduğu için ve yüzülmesi gerektiği için zahmetten dolayı rağbet görmez. Bu haliyle kediler bile yanaşmaz.
@seymen_84 arkadaşımızın yemli olarak yakaladığı bir balık var. Whatsup üzerinden bana gönderdi resmi fakat ne olduğunu ben de anlamadım. Daha çok tatlı su levreğini andırıyor fakat Burhaniye sahilinden çıktı. Acaba nedir nedir?
Balık geri salınmıştır.

100781 dosyayı görüntüle

Back