Merhaba emre, çok profesyonel bir balıkçı olduğumu yada herşeyi bildiğimi idda etmiyorum ama umarım yardımım dokunur.
ben surf casting yapiyorum boğazda, kurşun arkası ağırlıklı olmak üzere, zamanına göre yemli ve çapari de yaparım.
bu yazdığın yazıda önemli iki detay var, birincisi ' acele etmemen ' ikincisi 'acemi olman' acemilikten kastın nedir ? yani atışın iyimidir ? attığın yeri ve mesafeyi bilirmisin ? yoksa fazla balık tutamamak mı acemilik ? 1500-2000 arası bütçe ile surf takım yapabilirsin ama bundan memnun kalırmısın onu bilmiyorum, boyun kilon nedir ? kendi ebatlarına, gücüne göre bi kamış almanı tavsiye ederim, uzak atıştan bahsediyoruz, surf için sert kamışlar idealdir, fiyat performans olarak salina 3 parça çok iyidir, ve bu kamışla herşeyi yapabilirsin, ben şahsen salina 3 parça kullanıyorum, ancak olur da surf casting olarak yemli değil de ben çapari de atıcam dersen atarsın, kurşun arkası da yapiyim öğreniyim dersen asla yarı yolda bırakmaz seni. tutmak istediğin balığa ve o balığı tutarken almak istediğin konfora göre değişiyor kamış ve makineler.
Bununla birlikte makina büyük bir önem taşıyor, boğazda beklemeli av eşittir ağır kurşun ve mesafe istiyor bazen, aldığın makinanın bir tur sarımı, jig mi yada surf bir makina mı oluşu, eğer jig bir makina iste sığ bir kafası olucağı için önce yapman gereken dolgu vs, çünkü boğaz çok çetin ve dalgalı, yılın bazı yerleri bazı bölgeler çok durgun, belkide 1000tl lik bir konbinle rahatça av yapabilirsin, okuma boxter bxf-65 diye bir makine vardır mesela, çok başlangıç makinesidir benim gözümde, bu makine ile zamanında rahatça beklemeli av yapmışlığım var, üstelik 65lik bir makine, ama bu sana her zaman o dalgasız boğazda yapıcağın avın konforunu vermez mesela. bu gibi şeyleri de düşünmek gerekiyor, ne kadar sıklıkla yapicaksın vs gibi, çünkü senin de dediğin gibi çok fazla seçenek ve kombinasyon var ve herşeyden önce iyi bir kamışın mutlaka olmalı, bununla birlikte artık herşey çok pahalı, alıp pişman olmak istemezsin, bu yüzden kesinlikle tavsiyem acele etmemen, iyice araştırman ve bütçendeki ağırlığı kesinlikle kamışa vermendir. Bu arada alacağın kamış ve makinanın ağırlıklarını da hesaba katıp hem dengeli hem de seni yormicak bir kamış + makina almanı tavsiye ederim, sonuçta bu bir hobi ve bu hobiyi konforlu olarak yapman bence çok daha lezzet verici birşey, yeri geliyor bazen 5-6 saat balık tutuyoruz 🙂 umarım yardımım dokunmuştur, iyi forumlar.