Çapari hakkında bilgi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Aaa54
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Aaa54

Aktif Üye
Tepki
84
Ödül
38
Merhaba,

Surf disiplininde 3-4 av anca yaptım. Lrf disipliniyle ilgileniyorum. Sadece aşağıdaki konularda takıldığımı düşünüyorum. Görülen eksik vb. varsa tavsiyelere açığım.

Evde boş vakitlerde çapari bağlamaya başladım. Aldığım floş 4x organze ama iğneye bağlarken gözüme az gözüküyor. Çapari yapımında kaç kat floş yapmalıyım? Ekte, 4x üzerinden bagladigim kostekler var. Bir de kırmızı boyalı misinalar var. Avcılikta fark yaratır mı ? Yoksa sadece çok sayıda köstek kesiminde yapışmaması adına yapılan bir uygulama mi ?

Dosyalar

• IMG_20230708_183147.jpg
    IMG_20230708_183147.jpg
    16.9 KB · Okunma: 78
bende çaparilerimi evde kendim hazılıyorum. ve çokda memnunum.
1- çaparide paladaki kırmızının avcılıkta hiçbir artı yada eksisi yok. kırmızı ibrişim yada misinadaki kırmızı boya floşu iğneye bağlarken gözün misinayı daha iyi ayırt etmesi için. onun dışında bence hiç bi özelliği yok. kırmızı boyalı misina olmadan yada ibrişim ile bağlamadanda yaptığım floş bağlamalarında iğneler iş gödü. balık aldı.
2- bendeki floş ve organzeleri ben tek kat yani rulodan aldığım gibi bağlıyorum. 2 kat olarak bağlamıyorum. ama moraran beyaz simden 2-3 tel ayrıca ekliyorum. mesela 1 kat olarak aldığım yeşil floş üstüne 2-3 telde beyaz moraran simden ekliyorum.
3- floşların bozulmaması, dağılmaması, bağlarken kolaylık olması için önceden 50 cm olarak kesiyorum - içine 2-3 tel beyaz moraran sim ekliyorum ve parmaklarımı saç sertleştirici sprey ile ıslatıp floşa yedirip kurutuyorum. sonrasında hazırladığım ve sertleşen floşu takacağım iğne boyutuna göre 3-4 cm gibi kesiyorum. bağlamada büyük kolaylık sağlıyor. deniz kenarındada atış yapmadan önce çapariyi suda 2-3 dakika gezdiriyorum. sertleştirici suda çözülüp gidiyor.
4- benim balık tuttuğum yer boğaz yeri geliyor 150-160 gr kurşun atıyorum. kraça ile işim yok. bu sebeple çaparimin bedeni 0,28 mono misinadan, kösteklerim ise gamı alınmış sertleşmiş 0,18 mono misinadan, iğnelerim ise 9 numara. beden üstünde 15 li iğne diziyorum. köstek boylarım 9 cm. ve şu ana kadar çok şükür hiç bir sıkıntı yaşamadım.
5- 0,28 bedenin en altına esnek paraşüt ipi bağlıyorum. 20-25 cm kadar. kurşunu paraşüt ipine bağlıyorum. beden misinası esnek 0,28 mono misina. alta bağladığım kurşun ipide esnek. böylelikle atış esnasında meydana gelen gerilimi kurşunun ağırlığını çok güzel bir şekilde emiyor. kurşun patlatma yada bedenin kopması vb bir sorun yaşamıyorum.
ektekilerde benim evde bağladığım bir çapari örneği.
5ebd2bd8-2a25-427d-801a-6a1526c63b9c.jpg30213c61-3084-4bd4-9100-7c11a21d9bf2.jpgc58cf02d-428a-4799-95f8-2406988a9444.jpg

Dosyalar

bende çaparilerimi evde kendim hazılıyorum. ve çokda memnunum.
1- çaparide paladaki kırmızının avcılıkta hiçbir artı yada eksisi yok. kırmızı ibrişim yada misinadaki kırmızı boya floşu iğneye bağlarken gözün misinayı daha iyi ayırt etmesi için. onun dışında bence hiç bi özelliği yok. kırmızı boyalı misina olmadan yada ibrişim ile bağlamadanda yaptığım floş bağlamalarında iğneler iş gödü. balık aldı.
2- bendeki floş ve organzeleri ben tek kat yani rulodan aldığım gibi bağlıyorum. 2 kat olarak bağlamıyorum. ama moraran beyaz simden 2-3 tel ayrıca ekliyorum. mesela 1 kat olarak aldığım yeşil floş üstüne 2-3 telde beyaz moraran simden ekliyorum.
3- floşların bozulmaması, dağılmaması, bağlarken kolaylık olması için önceden 50 cm olarak kesiyorum - içine 2-3 tel beyaz moraran sim ekliyorum ve parmaklarımı saç sertleştirici sprey ile ıslatıp floşa yedirip kurutuyorum. sonrasında hazırladığım ve sertleşen floşu takacağım iğne boyutuna göre 3-4 cm gibi kesiyorum. bağlamada büyük kolaylık sağlıyor. deniz kenarındada atış yapmadan önce çapariyi suda 2-3 dakika gezdiriyorum. sertleştirici suda çözülüp gidiyor.
4- benim balık tuttuğum yer boğaz yeri geliyor 150-160 gr kurşun atıyorum. kraça ile işim yok. bu sebeple çaparimin bedeni 0,28 mono misinadan, kösteklerim ise gamı alınmış sertleşmiş 0,18 mono misinadan, iğnelerim ise 9 numara. beden üstünde 15 li iğne diziyorum. köstek boylarım 9 cm. ve şu ana kadar çok şükür hiç bir sıkıntı yaşamadım.
5- 0,28 bedenin en altına esnek paraşüt ipi bağlıyorum. 20-25 cm kadar. kurşunu paraşüt ipine bağlıyorum. beden misinası esnek 0,28 mono misina. alta bağladığım kurşun ipide esnek. böylelikle atış esnasında meydana gelen gerilimi kurşunun ağırlığını çok güzel bir şekilde emiyor. kurşun patlatma yada bedenin kopması vb bir sorun yaşamıyorum.
ektekilerde benim evde bağladığım bir çapari örneği.
122323 dosyayı görüntüle122324 dosyayı görüntüle122325 dosyayı görüntüle
Abi anlatımına sağlık, çok teşekkür ederim. Ek olarak sormak istediğim gamı nasıl alıyorsun ? Geriyor musun ya da sıcak / soğuk su bandırma mı yapıyorsun?

aynen gerdiriyorum. kullanacağım boyda ayarladığım 2 çivi arasına misinayı gererek saıyorum. gerilmiş misinayı 2 gün o vaziyette bekletiyorum. 2 gün sonrasında misinayı önce sıcak ( kaynamış değil ) suda 2-3 dakika bekletip sonra buz dolu suya bırakıyorum. 1-2 dakikada buzlu suda beklettikten sonra düzgünce peçeteye sarıp sert bir zeeminde kurumaya bırakıyorum. 3-5 saat sonra tüm nemi ve ıslaklığı gidiyor.
yok ben illa misina uçlarını kırmızıya boyuyacağım diyorsanız kırmızı koli kalemi yada kırmızı oje kullanın.
** kırmızı kalem daha kolay ama köstek misinasına iğne ve floşu bağlarken kırmızı boya parmaklara bulaşıyor. sonrasında diğer kösteklerinizde hafif hafif kırmızı boya bulaşıyor. yani kırmızı kalem ile boyama kolay ama ilerleyen saatlerde kösteklere bulaşıyor.
** kırmızı oje biraz daha zahmetli. bir diş fırçası yardımı ile köstek uçlarını yedirerek kırmızıya boyayabilirsiniz. oje kuruduktan sonra yine sert bir diş fırçası ile fırçalayarak oje sebepli birbirine yapışan misina uçlarını ayırmanız lazım. yada hiç ayırmadan öyle bırakın. en azından dağılmazlar. hazırladığınız köstekleri bedene bağlayacağınız zaman iğneden yukarıya doğru misinayı ayırarak demeti dağıtmadan bağlama işini yapabilirsiniz.
** KÖSTEKLERİ BEDENE BAĞLARKEN BEN HEP SON 2 DÜĞÜMÜ ALTTAN YANİ KURŞUNUN OLDUĞU YERDEN ATIYORUM. BÖYLECE KÖSTEKLER BEDEN MİSİNASININ ÜSTÜNE DOĞRU YATMIYOR. KÖSTEK DOLANMASI AZALIYOR.
** KÖSTEKLKERİ 0,16 - 018 MİSİNADAN ÇALIŞIN. KALIN KÖSTEK BEDENDE DAHA AZ DOLANIYOR. MÜHİM OLAN DÜZGÜNCE BEDEN MİSİNASINA VE İĞNEYE FLOŞA BAĞLAMAK.
** KÖSTEKLERİ ÇOK UZUN YAPMAYIN. İLK ÇALIŞMALARDA KÖSTEKLERİM 0,12 MİSİNADAN VE KÖSTEK BOYLARRIM 13-15 CM ARASI İDİ. ÇOK DOLANMA YAŞADIM. SÜREKLİ DOLANAN KÖSTEKLERİ YENİSİ İLE DEĞİŞTİRİYORDUM. BOYLARRI KISALTIP KALIN MİSİNA KULLANMAYA BAŞLAYINCA SORUN BİTMEDİ AMA ÇOK ÇOK AZALDI.

Abi değerli anlatımın için çok teşekkür ederim. Tüm soru işaretlerimi sildin. Basitçe bir takım yaptım, sahile inip en kısa sürede deneyeceğim. 🙂

Selamlar, kendimce yaptığım köstek çalışmalarım, geliştirmeye açık olduğu düşüncesindeyim. Ustalardan tavsiye beklerim. Özellikle kaz tüyü bağlarken problem yaşıyorum, yaprak gibi bağlayamiyorum. Bağlayanlardan tavsiye bekliyorum 🙂 acımasız yorumlara da açığım. 🙂

Dosyalar

• IMG_20230822_183715.jpg
    IMG_20230822_183715.jpg
    20.5 KB · Okunma: 48
  • IMG_20230821_082808.jpg
    IMG_20230821_082808.jpg
    21.4 KB · Okunma: 50
  • IMG-20230817-WA0001.jpeg
    IMG-20230817-WA0001.jpeg
    21.3 KB · Okunma: 49
Selamlar, kendimce yaptığım köstek çalışmalarım, geliştirmeye açık olduğu düşüncesindeyim. Ustalardan tavsiye beklerim. Özellikle kaz tüyü bağlarken problem yaşıyorum, yaprak gibi bağlayamiyorum. Bağlayanlardan tavsiye bekliyorum 🙂 acımasız yorumlara da açığım. 🙂
Floşlar biraz uzun gibi geldi bana genelde iğnenin altından bir iğne boyu uzun bırakmak gerek. Çapari konusunda prof olmuş eski toprak bir üstadtan görmüştüm adam öyle bir floş takıyor ki sadece 2 yaprak floş 1 yaprak sim bir iğne boyuda uzunluk bırakıyo öyle avcı oluyo ki her atışta tüm iğneler dolu geliyo. Eğer floşu çok koyarsanda hem balık ürküyo hemde avcılığı düşürüyo. Ama amatör olarak çok başarılı yapmışsın çapariyi.

Floşlar biraz uzun gibi geldi bana genelde iğnenin altından bir iğne boyu uzun bırakmak gerek. Çapari konusunda prof olmuş eski toprak bir üstadtan görmüştüm adam öyle bir floş takıyor ki sadece 2 yaprak floş 1 yaprak sim bir iğne boyuda uzunluk bırakıyo öyle avcı oluyo ki her atışta tüm iğneler dolu geliyo. Eğer floşu çok koyarsanda hem balık ürküyo hemde avcılığı düşürüyo. Ama amatör olarak çok başarılı yapmışsın çapariyi.
Teşekkürler abi, floş konusunda da kel deneyeceğim.

Back