Çaparili kıyı balıkçılığı öğrenmek istiyorum

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan samtiger
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

samtiger

Yeni Üye
Tepki
1
Ödül
3
Herkese merhaba forumda yeniyim, bazı kuralları çiğniyorsam şimdiden affola.

Ben arkadaşlarımdaki dandik markasını bilmediğim kısa model kamış, dandik makina ve kötü misinalar gibi şeylerle çapari atarak istavrit deneyerek öğrenmeye çalıştım.

Acemi olduğum için kayalıklar, liman arkası, sahil gibi farklı yerlerden denedim ama her seferinde de çapari takılıyor ve koparmak zorunda kalıyorum.

Abiler ben sabırsız biri değilim balık her seferinde gelmese de olur fakat çapari koparmaktan inanılmaz derecede sıkıldım. Önceliğim çapari vs koparmadan masrafsız bir balıkçılık serüvenim olsun.

Edinmiş olduğum bilgilere göre şu adımları takip etmem gerekiyor:
1-Kıyı için spina kısa kalıyormuş yani yakına atmamam gerekiyor takılmaması için bu yüzden sanırım surf kamış almam gerekiyor 420cm 80-120gr modellerinden. (biraz araştırdım kudos green face 420 sanırım marka iyi olarak iyiymiş)

2-Surf oltası tercih ettim fakat en az 80gr lık gösteriyor. ben buna 50-60gr taktığımda da bir problem yaşamam deniliyor. bu konuda doğru mu?

3-Kamışı az çok mantığını anladım uzak yakın atmak için uzunluğu önemli fakat makina dediğimiz şeyin mantığını anlamadım mesela çapari ve kıyı için nasıl bir makina seçmem gerekiyor? mantık olarak doluyorsun ve kapanıyor yani püf noktası nedir? iyisi olunca ne fark ediyor? kusura bakmayın hiç bilmediğim için soruyorum. Ayrıca kudos greenface420 ile çapari istavrit yapacağım bir makina tavsiye eder misiniz?

4-Kurşun mantığını anladım kısa kamış ile 30-40 atıp kıyıda takıyorduk çapariyi bazen otlara bazen kayalıklara takılıyor. şuan surf ile ileri atmak için en az 60-70gr kursun takacağım fakat şimdi ben ileri attığım zaman ilk derin yere gideceği için takılmadan çekeceğim fakat kıyıya yaklaştığında yine önceki seferlerde kıyıya atmış gibi aynı rotadan geçeceği için yine takılmayacak mı?

5-Misinayı da araştırdım ama ne seçmem gerektiğini anlayamadım. benim önceliğim takılmasın. bu yüzden kalın misina seçersem her makina ile uyumlu oluyor mu? kalın seçince istravrit kaçıyor mu?

zonguldakta yaşıyorum. burada liman arkası gibi yerlerde atmayı deniyorum genelde, bahsettiğim kamış ile uygun makina misina vs önerir misinz. dediğim gibi istavrit deneyeceğim

Son düzenleme:
Ben de istavrit avcılığında oldukça acemiliğim ama bildiğim kadarıyla yazayım. Surf daha uygun ama kısa çapari atabilirsin spin'le. Dibe takmamak için daha hafif kurşun kullanmayı ve takımı toplarken yakına gelince daha hızlı sarmayı deneyin. Acemiliği iyice atana kadar bedeni biraz daha kalın bir çapari kullanabilirsiniz. Bir yere takıldığında kurtarma şansınız daha yüksek olur. Son olarak kurşunun kesinlikle dibe sürte sürte gelmemesi gerekiyor. Çaparinin bir yosuna falan takıldığını hissederseniz takımı daha hızlı sarıp takılmayı önleyin.

Denizcilik haritalarına bakıp daha derin meralarda av yaparsanız takım takma olasılığınız azalır. Şu siteyi kurcalayabilirsiniz yer bakmak için:

(link)

Chart type olarak sonar seç. Derinlik birimini metre yap. Shallow shading ayarını da 3 metreye getirirsen 3 metreden sığ yerler mavi görünür.

Makine ve kamış konusunda arkadaşlar yardımcı olacaktır.

Makineye sardığınız misina atış mesafesini ve kuvveti etkiler, takılmayı engellemez. İstavrit makineden gelen misinayı değil, çaparideki misinayı göreceği için ona çok takılmaya gerek yok. Bence atış mesafesini düşürecekse de 0,35 bir monofilament misina sarın makineye, başlangıç için daha uygun. Daha sonra başka bir misina düşünülebilir.

Bölgenizde balıkçı varsa onlara danışıp onları izlerseniz de faydalı olacaktır.

Hoş geldin Murat
Takılmayı önlemenin ilk yolu olta attığın zemini tanımaktır.
Bunu en aza indirmek için kurşun dibe değer değmez makineyi bir kaç tur sararak kurşunu dipten kaldırmak ve tekrar dibe değdirmeden aksiyon vere vere çekmek faydalı olabilir. Olta kıyıya yaklaştıkça daha hızlı sarmak gerek.

80 gr atarı olan kamışla 50gr kurşun atabilirsin ama kamışın performansı düşer, kurşun istediğin mesafelere gitmez.
Bu nedenle atar alt değeri kullanacağın kurşunlara uygun kamışlar seçmen iyi olur. Kamış 4,20m değil de 3,90 da olsa olur.
Makine bu işin en önemli parçası. Kamışa uyumlu olmalı, misinayı kolay boşaltacak bir yapıya sahip olmalı, kısaca surf kamışlara uygun olmalı. Bu kurallara uyan 1 kg ağırlığında da makine vardır, yarı ağırlığında olanlar da. Makine kalitesi fiyatla doğru orantılı olur.
Sen ayırabileceğin bütçeyi belirlersen arkadaşlar çeşitli tavsiyelerde bulunacaklardır.

Çapari için en güzeli iskeleden çalışmaktır. İyice kıyıdan çapari adamı deli eder.
Ayrıca at-çek çapari için av saati de önemlidir. Güneş batmaya yarım saat kala ufak ufak başlar, ezan saati ile zirveye ulaşır, güneş tamamen kaybolup hava kararınca at çek işi biter. Glow, yani karanlıkta parlayan çapari iş yapabilir o durumda. Ben denemedim, bilgim yok.
Karanlıkta çapariye şamandıra takıp yemli şekilde avlıyorlar. Onu da denemedim, bilgim yok.
Zaten ilk yazdığım yaklaşık 1,5 saatlik süre, balık bolsa kova doldurmak çok çok yeterli bir süre.

Back