Çin, Malezya Ve Japon Yapımı Arasındaki Farklar

Spin on the beach

Daimi Üye
Tepki
1,402
Ödül
103
Merhaba Arkadaşlar,

6 sene önce aldığım bir crosstage var ve halen kullanmaktayım. Tabi o spin işinde acemi olduğumdan aldığım ürünün hangi ülkede yapıldığı çok önemli değildi. Fiyatı pahalı ise güzel bir kamıştır diye bakıyordum. Kaldıki şu ana kadar herhangi bir problem çıkarmadı. Yahu bu kamış acaba nerede yapılmış diye bir bakayım dedim. Made in China yazıyor 🙂

Bugün yeni çıkan MajorCraft kamışları incelerken (link) adresinde buldum kendimi. MajorCraft Japon markası ve ürettiği/distribütörlere dağıttığı ürünler üzerinde MADE IN JAPAN ibaresinin bulunması gerekiyor. İç pazarlarında japon ürünleri satılırken bizim ülkemizde neden çin yapımı ürünler satılıyor diye düşünmeden edemedim ve şu soru aklıma geldi. Kamışlarda Japon üretimi ile Çin/Malezya üretimi arasındaki farklar nedir?

Dipnot: Olta makinelerini bir bakıma anlayabiliyorum. Daha karmaşık sistemleri olduğu için içinde kullanılan malzemelerin bir bölümünü Çin/Malezya üretim malzemeleri kullanarak ve işçiliği düşük tutarak daha uygun fiyatlara piyasaya sürmek mantıklı.

Daha ilgincini söyleyeyim. 1 hafta önce yeni Crostage crx-s732aji 0,6-10 aldım Digitaka'dan. Üzerinde made in Vietnam yazıyor.
Önceki aldığım crostage crx-802'de ise made in China yazıyordu.
Belki de Japon iç pazarına da bu şekilde sunuluyordur. Daha üst modeller made in Japan olabilir.

Apple telefonlarda ''Designed in California Assembled in China'' yazar.Yani Kaliforniya'da dizayn edilip Çin'de montajı yapıldı,üretildi.Aynı mantık olabilir.

Kendi iç pazarlarına daha kaliteli ürün sunuyor caponlar haklı olarak. Vanquish makina da 1000liği hiçbir yerde yokken Japon iç pazarında var sadece. Muhtemelen Japonya'nın alım gücü nispeten daha fazla olduğu için adam iç pazara kaliteli (aynı oranda pahalı) ürünler sunarken dışarıya maliyetten kısmak için işçiliğin ucuz olduğu yerlerde üretiyordur. Böyle bir fikir yürüttüm ama japonya fiyatlarına bakmak lazım tabi ne kadar diye

Üst segment Shimano ve daiwa için konuşuyorum makinalarda japonya fiyatlarıyla bizim fiyatlar arasında çok fark yok. 6000 lik STELLA için burada liste fiyatı 6K üzeri nakitte 5.6 vs alınabilir. Fakat Japonya da şuan 4800 civarında alınabiliyor . Yani kargo + %20 gümrük vergisi cart curt derken buradan al daha iyi . Alım gücümüz çok daha azaldığı için dolar vs şuan için üst segment iş icabı ile gidip alamıyorsanız durum bu . Mesela daiwa fuego lt kamış burada liste fiyatı belli , nakitte belli bir iskonto ile yüzünüz gulebilir . Fakat orada şuan bu kamış 440 TL + vergi cart curt . Umarım faydalı olmuştur . Mehmet bey.syg

OEM/ODM fabrikalara göre değişmekte. Mesela bir urununuz var . Teknik çizimleri ARGE çalışması her şeyi bitmiş . OEM dediğimiz bütün talimatları vererek iş gücü ile o fabrikaya hiçbir değişikliğe dahi izin vermeden yaptırmaktır. ODM ise o fabrikadan talepte bulunup istediğiniz özellikte ürünü tamamen onların insiyatifine bırakıp , üstüne sizin markanizi yazdırabildiğiniz fabrikalardır . Yani Shimano vs den bahsediyorsak , Vietnam mış china mış bana göre önemli değildir . Bu gibi üst kalite sistemli markalar OEM fabrikalarda zaten belli filtrelerden gectirip o fabrikalara bu ürünleri yaptırıyor. Jdm ürünlerin konusu bambaşka Japonların kendilerine has ego mu desem değil , garip bir özelliği bu . Nacizane kendi düşüncem tabii ki ben yeriniz de olsam markaya güvenirim. ( Özellikle makina konusunda )

Distrübitör firma ile biraz önce bir görüşmem oldu. Tatmin edici cevaplarda aldım diyebilirim.

Örneğin: MajorCraft Crostage modelleri Çin'de MajorCraft'ın kendi farbrikasında üretilen bir ürünmüş ve Avrupa piyasında hatta Japon iç pazarında bile satışları varmış bu ürünün.Ar-Ge'si Japonya'da yapılıyor fakat üretimi Çin'deki fabrikada yapılıyor. Firmanın aktardığına göre fason herhangi bir parça alımı ve üretimi yokmuş. Japonya'dan crostage aldınız diyelim. Made in China ibaresi mutlaka bulunmak zorundaymış.

İç pazarda bırakın made in japonu çok daha kaliteli el yapımı markalarin kamışları kullanılıyor.. Zenaq, Apia, Yamaga Blanks, vs... gibi..
Makinelerde ise jdm, Malezya, Taiwan, ayrımı var onlarda kalite farkı göze çok daha açık bir şekilde göze çarpıyor..

ARGE çalışmalarında ve üretim teknik değerlerinde (nominal değerler arasında yapılıyorsa tabi) herhangi bir fark yok ise made in china da yazsa aynı şey japan yazsada aynı şey. sonuçta aynı üretim bandı aynı malzeme aynı fabrikasyon. mesela honda civic şekerpınarda montaj yapılır (herkes üretim bilir ama değildir) fakat ülke malum fakir olduğundan kullanılması gereken değerlerin en düşüğü kullanıır bizim ülkemizde. şöyle ki japon derki her arabada minimum 39 kg - 52 kg aralığında yalıtım malzemesi kullanım zorunluluğu vardır der. her ülke 45 50 kg kullanırken bizimkiler 41 kg kullanır. totale bakıldığında aynı araba aynı donanım aynı üst yapı. ama küçük içerik farkları var. oltada daaynısı olmuş oabilir japon diyodurki fıji halkalarının şu şu seri aralığını kullanın. bir fabrika başka fujiyi kullanırken diğer fabrika öteki fuji halkayı kullanıyor olabilir.

ARGE çalışmalarında ve üretim teknik değerlerinde (nominal değerler arasında yapılıyorsa tabi) herhangi bir fark yok ise made in china da yazsa aynı şey japan yazsada aynı şey. sonuçta aynı üretim bandı aynı malzeme aynı fabrikasyon. mesela honda civic şekerpınarda montaj yapılır (herkes üretim bilir ama değildir) fakat ülke malum fakir olduğundan kullanılması gereken değerlerin en düşüğü kullanıır bizim ülkemizde. şöyle ki japon derki her arabada minimum 39 kg - 52 kg aralığında yalıtım malzemesi kullanım zorunluluğu vardır der. her ülke 45 50 kg kullanırken bizimkiler 41 kg kullanır. totale bakıldığında aynı araba aynı donanım aynı üst yapı. ama küçük içerik farkları var. oltada daaynısı olmuş oabilir japon diyodurki fıji halkalarının şu şu seri aralığını kullanın. bir fabrika başka fujiyi kullanırken diğer fabrika öteki fuji halkayı kullanıyor olabilir.
Kesinlikle..

Back