Çinekop ve sarıkanat pişirme teknikleri

Sarıkanatları temizledikten sonra üzerine az miktarda zeytin yağı dök. Biraz Tuz.
Fırın kağıdına içlerine bir adet defne yaprağı koyarak sar. Hava almaması için kenarlarını kapat.. 200 derecede 45 dakika fırında dursun.
Afiyet olsun. Kokusuz, bulaşıksız yöntem.
Daha önce denemediğim bir yöntem ilk fırsatta test edeceğim 🙂

Mangal tadını veren en iyi çözüm demir döküm tava.
Yağsız ateş gibi olana kadar kızdırıyorsun. Balıkların üstüne çok az bir yağ sürüyorsun kızmış tavaya attığın gibibzaten pişiyor kısa sürede. Et mühürlendiği için suyunuda atmıyor. Lezzet zirvede.
Her yöntemi denedim. Evde üç çeşit elektrikli ızgara, çeşitli balık tavaları, grill vs... hepsi denendi, boşuna yatırım oldu 🙂
Mutluluğu demir dokum tavada buldum 🙂

(link)

Kullandığım tava bu
mangal haricinde tek gecerli cozum gibi gozukuyor gercekten de.

Sarıkanatları temizleyip suyu süzülene kadar kevgire dursun
Tek tek içlerine çok az kekik ve borcama sırtları yukarı gelecek şekilde balık istifi sıkıca dizin, çaya keser gibi limonu kabuğu ile kesin kabukları dışarı bakacak şekilde aralara sokuşturun.
Üzerine çay bardağının 3/2 si kadar sızma zeytinyağını döküyoruz.
200 derece fırında limon kabukları pembeleşene kadar pişirin .
Yanına limon zeytinyağı ve balzamik sirke ile marul salatası üzerine biraz beyaz peynir
Afiyet olsun

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Ayhan bey merhaba kullandığınız bu yöntemi biraz daha detaylandıra bilirmisiniz , tavayı ocakta hangi derece'de kaç dakika'da kızdırıyorsunuz , balıkları kaç dakika pişiriyorsunuz vs..

Tava soğukken önce büyük ocakta biraz kısık ateşte ısıtıyoruz (döküm olduğu icin çatlamaması için) sonra ateşi sonuna kadar açıyoruz.
Tavaya elimizi değecek kadar yaklastirdigimizda elimizi yakıyorsa tava hazır demektir.
Balıklar üç dakikada hazır oluyor, çeviriyoruz balıkları ikinci yüzü daha kısa.
Denedikce daha iyi oluyor.

Mangal hariç diğer yöntemlerde güzelim luferlere sarikanatlara yazık oluyor.

Tüm etlerde en iyi sonucu dokum tavada aldım. Herkese tavsiye ederim.

küçükken babaannemın yaptıgı bır tarıf ; lufer yada ırıce sarıkanat temızlenıp suzulecek suzuldukten sonra zeytın yagı ıle heryerı yaglanacak.
julyen dogranmıs soganlar sıkılıp acı suyu gıttıkten sonra bıraz ınce doğranmıs maydonozve cuzı mıktarda karabıber katılıp karıstırılacak. balığımızın karın bölgesıne bu karısımdan bır mıktar koyuyoruz ınce bır dılım lımon ve 3/1 defne yapragını ılave edıyoruz . sonrasında balığımızın karın bölgesını dıkıyoruz . pişirmeden önce ırı tuz ıle tuzlayıp , ızgarada pısırıyoruz. önemlı olan nokta balığın ıçıne doldurduğumuz karısımın oranı fazla olmamalı ve bu karısımdakı maydonoz oranını ıyı ayarlamalıyız . yoksa maydonoz cok baskın gelıyor.

normalde lufer ve cınekopun tavasını çok severım ama agır oluyor . bu tarıftekı gıbı pısırılen balıklar oldukça hafıf ve lezzetlı, tabi bu kısının damak zevkıne göre farklılıklar gösterebilir.

Normal fırında ızgara uzerine balıkları dizip iki kademe altına tepsi içerisine su koyarak pişiriyorum. Hem lezzetli, hem hafif, hemde kurumamış oluyor. Tavsiye ederim.

Bu mukemmel baliklari yagda kizartmak(tazeyse) bence biraz baliga saygisizlik gibi geliyor,
Temizleyip( kafa ve kilcik muhakkak kalmali) kaya tuzu,tane karabiber,yaprak halinde az kekik ve defne yapragiyla zeytinyagini bir kapta karistirararak 10-15dk marine edip firina surmek en mantiklisi benim damak tadima gore,
Sayet balik lüferse en güzeli mangalda yapmak ama imkan yoksa sayet sogan, sarimsak,biber salcasi,tuz,tane karabiber,zeytinyaginda kavurup ici temizlenmis lüferin içine doldurarak harcın üstüne gelecek sekilde limon dilimleyip yine firina sürmek(karadeniz işi oluyor biraz 🙂 ) de lezzetli oluyor bence,
Saygilar

Tava soğukken önce büyük ocakta biraz kısık ateşte ısıtıyoruz (döküm olduğu icin çatlamaması için) sonra ateşi sonuna kadar açıyoruz.
Tavaya elimizi değecek kadar yaklastirdigimizda elimizi yakıyorsa tava hazır demektir.
Balıklar üç dakikada hazır oluyor, çeviriyoruz balıkları ikinci yüzü daha kısa.
Denedikce daha iyi oluyor.

Mangal hariç diğer yöntemlerde güzelim luferlere sarikanatlara yazık oluyor.

Tüm etlerde en iyi sonucu dokum tavada aldım. Herkese tavsiye ederim.

Ayhan beyin tarifi'ni en kısa zaman dilimin'de uygulamaya koymayı düşünüyorum .
Resimli bir şekil'de bu sayfa'da paylaşım yapıp sonucu'da yazarım .

Bu mukemmel baliklari yagda kizartmak(tazeyse) bence biraz baliga saygisizlik gibi geliyor,
Temizleyip( kafa ve kilcik muhakkak kalmali) kaya tuzu,tane karabiber,yaprak halinde az kekik ve defne yapragiyla zeytinyagini bir kapta karistirararak 10-15dk marine edip firina surmek en mantiklisi benim damak tadima gore,
Sayet balik lüferse en güzeli mangalda yapmak ama imkan yoksa sayet sogan, sarimsak,biber salcasi,tuz,tane karabiber,zeytinyaginda kavurup ici temizlenmis lüferin içine doldurarak harcın üstüne gelecek sekilde limon dilimleyip yine firina sürmek(karadeniz işi oluyor biraz 🙂 ) de lezzetli oluyor bence,
Saygilar
Balıkta kafa yoksa ben yemem.Öyle hazırlıyorlar gençler.

Çinekopun kendine has aromasını koruyarak, içinde de suyu hapsederek kendi çapımda bi formül uydurdum, senelerdir kullanıyorum, ayrıca hemen her yağlı balıkta da ( levrek,çupra,granyöz ) beni üzmemiştir.
Sırasıyla önce yeteri kadar tuzla, sonra da karabiberle iyice tek tek özenle ovduğum balıkları, özellikle içlerine de karabiber gelmeli, yarım limonun suyu ile tekrar bi karıştırıyorum, çok fazla bekletmeden 2-3 dakika sonra bol zeytinyağı ile iyice temas ettirerek, ızgara tepsisine diziyorum, fırının ızgarasını 275 derecede acelem varsa 300 de oluyor, 10 ar dakika her bir yüzünü tercihen derisi çok hafif kızaracak şekilde pişirme işlemini tamamlıyorum, bu kadar hızlı ve kolay bir tarif yoktur sanırım 🙂
Bu formülü kızgın tavada Kapama yaparken de kullanıyorum 🙂

Back