Demir Almanın Kolay Yolu (Vira)

Yukarı kadar çıkan çapa , ipi çekmeyi bırakınca nasıl oluyorda tekrar dibe gitmiyor anlamadım doğrusu :S

Sevgili Umut,benim video paylaşımımı izlediğini umuyorum.Bizler yer değiştirmeye karar verince, çapanın bulunduğu yerin tam aksi yönüne doğru gitmeye başlıyoruz.Bu arada çapadan gelen ve kafaya bağlı olan ip elimizle tutuyoruz.Biz uzaklaştıkça haliyle de çapa ve ona bağlı olan zincir yaklaşık 80-90 derece açı ile su yüzeyine doğru çıkıyor.Ve top/şamadra da ha bre bizden uzakta kalmaya başlıyor.

Bir süre sonra ip bitip de sıra zincire gelince başlıyor tıkır tıkır tapon halkasından geçmeye.Bak burası çok önemli.O tıkırtıyı elinde hissedince işlem tamam demektir.Çapa tekrar suya geri kaçmaz.

Sende sakin sakin bu defa topa doğru giderken de bir yandan ne zincirin ne de çapanın ağırlığı olmadan boş ipi tekneye topluyorsun.

Eğer kısa bir yolculuk sonrası başka bir yere gideceksen çapayı kaldırdıktan sonra çapayı askıda/apikoda bırakarak rahatlıkla seyir yapabilirsin.Varcağın yere ulaşınca da elindeki pip bırakırsın ve çapa tekrar dibe iner.Yalnız bu işi atıyorum 50 metrede avlanırken, 25 metreye geri dönerken olmaz tabiki.Çapa dibe takılır o zaman.😉

İşte İshak Abi benimde anlamadığım nokta o, tamam halka zincire kadar geliyor tıkır tıkır ve çapaya dayanıp duruyor. Nasıl oluyor da ipi boşlayınca geri kaçmıyor gerisin geriye tıkır tıkır hayret 🙂
Hee anladım aslında ipi bırakırsan geri gider değil mi? Ama çapa şamandıraya asılı kaldığı için rahat bir şekilde teknenin bordosuna kadar çekebiliyoruz?
Anlamış mıyım?

ben de konuya yabancıyım ama sanırım anlamışsın umut, en azından ben de seninle aynı şeyi anladım anlatılanlardan. şamandıra ebadı ile ilgili soruma yanıt var mı?

harika, öneri ile okudum. nefis yöntem. tek bir sorum olacak. bende farklı işler ve derinlikler için bir hafif bir ağır çapa takımı var. ağırı için konuşursak; çapa 6'5kg ve beş metre çok.iri baklalı paslanmaz zinciri var. tartmadım ama on kilo kesin vardır. zira ondan bir küçük bsklalı beş metre zincir aldım tonoz için o bile yedi kilo üçyüz gram geldi. yaklaşık onyedi kilonun batırmaması için nasıl bir şamandıra gerekir. ciddi bir çapı olması lazım. bildiğimiz tonoz başı adi dubaları bu ağırlık altında batar bence, tahminen. buna 40–50 cm çapında küre getekir sanki. malzemecide gördüm, seksen tl fiyatı vardı. öyle bşr şey mi lazım benim çapaya?

ben de konuya yabancıyım ama sanırım anlamışsın umut, en azından ben de seninle aynı şeyi anladım anlatılanlardan. şamandıra ebadı ile ilgili soruma yanıt var mı?

Özgür merhaba,

Şamandıra konusuna bu kadar takılmana, ince hesaplar yapmana gerek yok. Bahsettiğin tonoz şamandırası işini görür 😉

Neden mi?: Zaten ilk önce demiri tekne yardımıyla havalandırmış olacaksın, yani dipten bağlantısını keseceksin, bunu yaptıktan sonra tonoz şamandırasını karabina yardımıyla ipe takacaksın ve yürümeye devam edeceksin. Şamandıra tekneden 3-5 metre ayrıldıktan sonra bulunduğu yerde kalırken ip karabinanın içinden geçerek sana doğru gelecek. Ne zaman zincir karabinaya girerse şamandırada artık sana doğru yüzmeye başlayacak, işte o zaman şamandıraya doğru dönüp ipi tekneye toplayacaksın 😉

Halen tonoz şamandırası yeter mi dersen, 80-TL vermene gerek yok, aynı şamandıradan bir tane daha alırsın hem garanti olur hem de yedek şamandıran

İşte İshak Abi benimde anlamadığım nokta o, tamam halka zincire kadar geliyor tıkır tıkır ve çapaya dayanıp duruyor. Nasıl oluyor da ipi boşlayınca geri kaçmıyor gerisin geriye tıkır tıkır hayret 🙂
Hee anladım aslında ipi bırakırsan geri gider değil mi? Ama çapa şamandıraya asılı kaldığı için rahat bir şekilde teknenin bordosuna kadar çekebiliyoruz?
Anlamış mıyım?

Evvvett kardeşim aynen öyle oluyor...

Anlamış mıyım?

Umut Bey ;

Konu eski , belki cevap bulundu ama yine de yazayım dedim ben...
ÇOk basit eğer çapanın zincirini , çapadan 1 kg daha ağır yaparsanız sorun halloluyor.İpi bıraksanız dahi orada asılı kalıyor çapa
Size de sadece boştaki ipi çekmek kalıyor...

Umut Bey ;

Konu eski , belki cevap bulundu ama yine de yazayım dedim ben...
ÇOk basit eğer çapanın zincirini , çapadan 1 kg daha ağır yaparsanız sorun halloluyor.İpi bıraksanız dahi orada asılı kalıyor çapa
Size de sadece boştaki ipi çekmek kalıyor...

Teşekkür ederim Engin Bey, bu faydalı yöntemi yeniden su üstü yaptırmış olduk 🙂 Eminim görmeyenler de görüp faydalanacaktır.

Back