Deniz Hıyarı denilen canlı türünden yem yapmak...

deniz hıyarı özellikle parekete atanlar kullanıyo...Benim bildiğim balıklar için zehirli o yüzden balık pareketede vurdumu yakalanıyo ve bir müddet sonra zehirleniyo böylelikle kaçmıyor...Kumluk bölgelerde pek bulunmaz yosunların arasında çıplak ayakla sürtüne sürtüne dolaştığınızda ayağınıza denk gelir...İçini kaşıkla çok daha kolay çıkartabilirsiniz...

Marmarisliler bu yem için "balık yerken bayılır" diyorlar. Çok etkili bir yemmiş. Ben daha denemedim.

konu içerisinde paragat ismi çok sık geçiyor. ancak paragat kullanımının amatör oltacılara yasak olduğunu hatırlatmak isterim.

Çok güzel bir çalışma İshak abi. Bunun yem olarak kullanıldığını pek bilmiyordum. Öğrenmiş oldum sayende 🙂

Sevgili Hamdi, benim av yaptığım bölgede takımı tekrar yemlemek için toplarken çoğu zaman bu deniz canlısı genelde en alltaki iğneye takılır ve sanki kamışta balık varmış gibi kamışı eğe eğe ,aynen takımla beraber kıyıya gelirdi...İğneden çıkartmak için el attığında başlardı aynen çiş yapar gibi su fışkırtmaya...

Bizlerde ölmesin diye tekrar suya geri fırlatırdık...Sanırım 2007 yılı olsa gerek, yine kıyıdan av yaparken orada bizler gibi av yapan bir arkadaştan bunun pek ala yem olabileceğini duymuş ve öğrenmiştim...😕

Sözün özü av esnasında denk gelen deniz hıyarlarından bir kaç tanesini yem çeşitliliği de sağlamak açısından yem yaptığımız oluyor...Ve eğer yörede çupra var ise mutlak netice veriyor...

deniz hıyarı özellikle parekete atanlar kullanıyo...Benim bildiğim balıklar için zehirli o yüzden balık pareketede vurdumu yakalanıyo ve bir müddet sonra zehirleniyo böylelikle kaçmıyor...Kumluk bölgelerde pek bulunmaz yosunların arasında çıplak ayakla sürtüne sürtüne dolaştığınızda ayağınıza denk gelir...İçini kaşıkla çok daha kolay çıkartabilirsiniz...

Sevgili Evrim, ticari plakalı tekneye sahip olup ekmek parası için balıkçılık faliyeti yapan insanların bu yemi dalarak tek tek çıkarttıklarını ve daha sonra yemleri hazırlayıp paragat iğnlerine tek tek takarak bu yemi kullandıklarını duydum... Ama bu yemin zehirli mi olduğunu yada balığı zehirlediğini filan hiç duymadım...

Ama bu canlının zehirli olan türlerininde olduğunu duydum.😉...

Ayrıca kumluk bölgede bulunmaz demişsin...Bizim sularda aynen kara kıyıya yakın olan bölgelerde ve kumluk yerlede yaşıyorlar...Gözlük takıp yüzerken rahatlıkla bunları görebiliryorsun kardeşim...

Demek yöre yöre değişebiliyor yaşam alanları..Bilemiyorum tabi...🙄
konu içerisinde paragat ismi çok sık geçiyor. ancak paragat kullanımının amatör oltacılara yasak olduğunu hatırlatmak isterim.

Sevgili dostum, ben bu deniz canlısını tanıtırken sadece bilgi amaçlı paragatta da kullanıldığını ifade etmek istedim...

Paragat ın amatör balıkçılar için yasak olduğunu sanırım kurallara/kaidelere riayet eden her dostum bilmektedir...

NOT : Adına kısaca deniz hıyarı/patlıcanı dediğimiz bu canlının uzak doğu mutfağı için bir besin olarak tüketildiğini ve afrodizyak etkisi olduğunu düşündüklerini belgeselde izleyince çok şaşırmıştım...😱

Bizim sularımızda yaşayan cinslerden çok daha iri ve uzun olanları 15-20 metrelere dalarak kumluk zeminden tek tek topluyorlar...Ve bunlar daha sonra kaynatıyorlar ve hatırladığım kadarı ile sonrada kumlara filan gömüp bekletiyorlar...😕

Daha sonra da çıkartıp üstü açık bir yerlerde güneşte kurutuyorlar ve takır takır kuruyunca da aynen tüketilecek mekanlara yolluyorlar...

denizhyar.jpg

seacucumbercuisine.jpg

Sevgili Hamdi, benim av yaptığım bölgede takımı tekrar yemlemek için toplarken çoğu zaman bu deniz canlısı genelde en alltaki iğneye takılır ve sanki kamışta balık varmış gibi kamışı eğe eğe ,aynen takımla beraber kıyıya gelirdi...İğneden çıkartmak için el attığında başlardı aynen çiş yapar gibi su fışkırtmaya...

Bizlerde ölmesin diye tekrar suya geri fırlatırdık...Sanırım 2007 yılı olsa gerek, yine kıyıdan av yaparken orada bizler gibi av yapan bir arkadaştan bunun pek ala yem olabileceğini duymuş ve öğrenmiştim...😕

Sözün özü av esnasında denk gelen deniz hıyarlarından bir kaç tanesini yem çeşitliliği de sağlamak açısından yem yaptığımız oluyor...Ve eğer yörede çupra var ise mutlak netice veriyor...

Sevgili Evrim, ticari plakalı tekneye sahip olup ekmek parası için balıkçılık faliyeti yapan insanların bu yemi dalarak tek tek çıkarttıklarını ve daha sonra yemleri hazırlayıp paragat iğnlerine tek tek takarak bu yemi kullandıklarını duydum... Ama bu yemin zehirli mi olduğunu yada balığı zehirlediğini filan hiç duymadım...

Ama bu canlının zehirli olan türlerininde olduğunu duydum.😉...

Ayrıca kumluk bölgede bulunmaz demişsin...Bizim sularda aynen kara kıyıya yakın olan bölgelerde ve kumluk yerlede yaşıyorlar...Gözlük takıp yüzerken rahatlıkla bunları görebiliryorsun kardeşim...

Demek yöre yöre değişebiliyor yaşam alanları..Bilemiyorum tabi...🙄

Sevgili dostum, ben bu deniz canlısını tanıtırken sadece bilgi amaçlı paragatta da kullanıldığını ifade etmek istedim...

Paragat ın amatör balıkçılar için yasak olduğunu sanırım kurallara/kaidelere riayet eden her dostum bilmektedir...

NOT : Adına kısaca deniz hıyarı/patlıcanı dediğimiz bu canlının uzak doğu mutfağı için bir besin olarak tüketildiğini ve afrodizyak etkisi olduğunu düşündüklerini belgeselde izleyince çok şaşırmıştım...😱

Bizim sularımızda yaşayan cinslerden çok daha iri ve uzun olanları 15-20 metrelere dalarak kumluk zeminden tek tek topluyorlar...Ve bunlar daha sonra kaynatıyorlar ve hatırladığım kadarı ile sonrada kumlara filan gömüp bekletiyorlar...😕

Daha sonra da çıkartıp üstü açık bir yerlerde güneşte kurutuyorlar ve takır takır kuruyunca da aynen tüketilecek mekanlara yolluyorlar...

denizhyar.jpg

seacucumbercuisine.jpg

İshak abi,

Deniz hıyarına sadece çipura mı gelmekte yoksa aynı aileden mırmır, karagöz, sargoz da aynı ilgiyi gösteriyor mu bu yeme? Ve çipura için bir sıralama yapmanız gerekse mamun, teke, madya, sülünez vs.) kaçıncı sıraya koyarsınız?

İshak abi,

Deniz hıyarına sadece çipura mı gelmekte yoksa aynı aileden mırmır, karagöz, sargoz da aynı ilgiyi gösteriyor mu bu yeme? Ve çipura için bir sıralama yapmanız gerekse mamun, teke, madya, sülünez vs.) kaçıncı sıraya koyarsınız?

Abisi, çupra için en kral yem MAMUN...Hele kıpır kıpır olur ise alanın alası bir yemdir...İlle velakin daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi Özellikle Haziran 15 den sonra kıyılarda kırıntı balık çoğaldığı için yengeç e geçiyoruz...Yani mamun dayandıramıyoruz...İner inmez Çupra ya denk gelmeden kırıntı balık hemen mamun götürüyor...😡Ayrıca yine sülünezi de dayandırmak çok zor...🙁Takım suya değer değmez anında 1 dakika dolmadan iğneler tertemiz oluyor...😱

Mamun da güzel yem..Sülünezde güzel yem..Teke de güzel yem...Dedim ya dayanmıyor...😱

Havaların artık serinlemeye başlaması ile pekala madya da verimli olur...Veya deniz minaresi denilen canlı da çok iyi iş yapar..Oltanı çekerken denk gelir ise deniz hıyarı da iş yapar..

Teknede av yapıyorsan uzun saplı 1251/c serisi iğne ile sardalya kullanarak ta çupra dahil bir çok balığı alabilirsin..

Ayrıca, hangi tür yem olur ise olsun, tırtıklamıyacak ve iğneyi ağzına alacak balık lazım...

ishak bey bende denemek maksatlı buradaki balıkçı büyükerimize danıştım,aldıgım cevap hepside aynı şeyi söyledi,sinaritten çupraya kadar tüm balıkların bu yeme bayıldıgı lakin bu yemle tutulan balıkların etinde aşırı koku ve ekşime oluştugu bu yüzden bu yemi kullanmadıkları oldu.ben denemedim ,onların yalancısıyım ama hepsi 30,40 yıllık balıkçı.iyi bayramlar.

ishak bey bende denemek maksatlı buradaki balıkçı büyükerimize danıştım,aldıgım cevap hepside aynı şeyi söyledi,sinaritten çupraya kadar tüm balıkların bu yeme bayıldıgı lakin bu yemle tutulan balıkların etinde aşırı koku ve ekşime oluştugu bu yüzden bu yemi kullanmadıkları oldu.ben denemedim ,onların yalancısıyım ama hepsi 30,40 yıllık balıkçı.iyi bayramlar.
Bir yanılma var diye düşünüyorum Bora bey.

Çünkü av yaptığımızda yem ne olursa olsun, iğneye taktığımızda balık yakalandığında genelde yem ağzında kalıyor ve balığın midesine girmiyor.

Diyelim ki girdi, bu seferde balık bunu hazmedip etine o tadı vermesi için o sürenin yetersiz olduğunu düşünüyorum.

Zaten yakalanan balık aynı gün temizleniyor genelde. O zaman kullandığımız yem sindirim sisteminden temizlenip dışarı atıyoruz.

Bana mantıken ters geldi, balığın ekşime yapması.

Bunlar sadece kafamda düşündüğümde aklıma gelenler, ama başka bir şekilde yemin balığın etine karışma ihtimali varsa bunu bilemiyorum.

Yok öyle bir şey arkadaşım için müsterih olsun...Bu yem türünü öğrendiğimden beri eğer takımı geri çekerken iğnelerinden birine denk gelir ise bu canlı, mutlaka ondan yem çıkarırırım...😉Ve eğer bölgede düzgün balık var ise de ona ulaşma şansımı arttırır..Zira küçük balıklar didkileyip didikleyip bundan parça kopartamadığı için taaa kamış denize doğru selam verinceye kadar beklerim ve balığımıda alırım..

Bu yem ile aldığım balıkların hiç birinde ne bir koku ne de olumsuz bir tat bugüne kadar hissetmedim ve görmedim...🙄Diyenide hiç duymadım...😕

Ama İzmir ve Ege yöresi dışında başka bir bölgede kullanılan bir deniz hıyarının kokusu var mı? Tabiki bilemem...😕

Ayrıca biliyorsun mavraki kefal lokum gibi lezzetli bir kefal türüdür...Genelde sanırım dip çamurları ile haşır nesir olan bir tür...🙄Ve temizlerken karnından zemin çamuru çıktığına şahit olmuşumdur...

İzmir ve yöresinden Mavraki kefal tuttuğunda hemen hemen hepsinde etinde ağır bir koku olur...😱Yiyen yer tabiki..Ama ben yiyemem...🙄Bunun nedeni ise İzmir iç ve dış körfezinin hala o kanalizasyonların denize boşaldığı zamandan kalma dip tabakasının bir türlü temzilenmediğinin göstergesi olsa gerek...
🙄
İzmir ve yöresinde leş gibi kokan mavraki kefal her yörede böyle kokacak diye bir şey tabiki olmaz...🙂
😉
Ben olaya böyle bakıyorum...

Back