Sevgili Hamdi, benim av yaptığım bölgede takımı tekrar yemlemek için toplarken çoğu zaman bu deniz canlısı genelde en alltaki iğneye takılır ve sanki kamışta balık varmış gibi kamışı eğe eğe ,aynen takımla beraber kıyıya gelirdi...İğneden çıkartmak için el attığında başlardı aynen çiş yapar gibi su fışkırtmaya...
Bizlerde ölmesin diye tekrar suya geri fırlatırdık...Sanırım 2007 yılı olsa gerek, yine kıyıdan av yaparken orada bizler gibi av yapan bir arkadaştan bunun pek ala yem olabileceğini duymuş ve öğrenmiştim...
😕
Sözün özü av esnasında denk gelen deniz hıyarlarından bir kaç tanesini yem çeşitliliği de sağlamak açısından yem yaptığımız oluyor...Ve eğer yörede çupra var ise mutlak netice veriyor...
Sevgili Evrim, ticari plakalı tekneye sahip olup ekmek parası için balıkçılık faliyeti yapan insanların bu yemi dalarak tek tek çıkarttıklarını ve daha sonra yemleri hazırlayıp paragat iğnlerine tek tek takarak bu yemi kullandıklarını duydum... Ama bu yemin zehirli mi olduğunu yada balığı zehirlediğini filan hiç duymadım...
Ama bu canlının zehirli olan türlerininde olduğunu duydum.
😉...
Ayrıca kumluk bölgede bulunmaz demişsin...Bizim sularda aynen kara kıyıya yakın olan bölgelerde ve kumluk yerlede yaşıyorlar...Gözlük takıp yüzerken rahatlıkla bunları görebiliryorsun kardeşim...
Demek yöre yöre değişebiliyor yaşam alanları..Bilemiyorum tabi...
🙄
Sevgili dostum, ben bu deniz canlısını
tanıtırken sadece bilgi amaçlı paragatta da kullanıldığını ifade etmek istedim...
Paragat ın amatör balıkçılar için yasak olduğunu sanırım kurallara/kaidelere riayet eden her dostum bilmektedir...
NOT : Adına kısaca deniz hıyarı/patlıcanı dediğimiz bu canlının
uzak doğu mutfağı için bir besin olarak tüketildiğini ve afrodizyak etkisi olduğunu düşündüklerini belgeselde izleyince çok şaşırmıştım...
😱
Bizim sularımızda yaşayan cinslerden çok daha iri ve uzun olanları 15-20 metrelere dalarak kumluk zeminden tek tek topluyorlar...Ve bunlar daha sonra kaynatıyorlar ve hatırladığım kadarı ile sonrada kumlara filan gömüp bekletiyorlar...
😕
Daha sonra da çıkartıp üstü açık bir yerlerde güneşte kurutuyorlar ve takır takır kuruyunca da aynen tüketilecek mekanlara yolluyorlar...