Yazılanları okudum tek tek yerine şöyle genel bir yazı yazayım 🙂
Diyelim ki fiyatlar çok pahalı bu fiyatlar önümüzdeki sene düşecek mi? ( Döviz şiştiğinde mal almayan firmalar satış yapamadı alanlar yine sattı olan düşecek diye bekleyenlere oldu )
Ev alalım kiraya verelim tabi ki araç alır 🙂 Ama o zaman evi nakit almak gerekiyor ki araba alalım yoksa bir araba almak için 8 sene beklemek durumunda kalacağız 🙂
Devletin bizi söğüşlediği doğru ama hayat devam ediyor mecburen şartlara uymak zorundayız. Zam geldi diye bir şey almıyor muyuz? Elbette alıyoruz kendi ürete bildiklerimiz hariç 😀
Benim amacım aylık 1000-2000 tl küçük rakamlarla bir tane az faiz ile araç alıp bana dokunmadan mal sahibi olmak. Yoksa ben kenara atayım 2000 sonra peşin alırım yapamıyoruz 🙂
Şimdi bu çerçeveden konuşalım 🙂
Hocam mal sahibi olma isteğinizi çok iyi anlıyorum Allah inşallah en iyilerini nasip eder. Bir broker ve trader olarak finans benim işim, geçimimi bundan sağlıyorum. Dünya ekonomi durumu, savaşlar, kızışan durumlar, ekonomik krizleri çok yakından takip ederek pozisyonlarımı buna göre alırım. Ben size bir kaç şey yazayım;
Bildiğiniz üzere ülkemiz ekonomisi çok kötü durumda, elektrik doğalgaz gibi giderler %50den %100 gibi zamlara çıkarken enflasyonun %9 açıklandığı gelirlerin ise hiç artmadığı gibi sürekli düştüğü trajikomik zamanlardayız. Yanlış anlaşılmasın ekonomi olarak şu an dünyada çoğu ülke kötü durumda buna Amerika da dahil. Amerikanın ve doların yoğun hakimiyeti Çin'in yeni güç olma attığı emin adımlar sayesinde hızla sarsılıyor. Çoğu ülkede iç karışıklıklar çıkmaya başladı, biz henüz o duruma gelmedik ve gelmemizde hiper enflasyon olmadıkça kolay gözükmüyor.
Dünyada ekonomi genel anlamda kötüye gidiyor ve ülkeler arası sıcak/soğuk savaşlar sıkılaştıysa yatırım yapılacak en iyi şey fiziki altın ve gümüştür. Çünkü fiziki altın sınırlı sayıdadır miktardadır, çıkarma maliyeti fazladır, savaş dahil her zaman geçerli olabilecek bir takas aracıdır. Ama herhangi bir ülkenin parası (para denilen şey kapitalist düzenin dayattığı yazıcıdan çıkan bir kağıt parçası) hiper enflasyon ya da savaş durumunda çöp olur venezuella vs. gibi ülkelerde bunu şu an gözlemleyebilirsiniz. Ekonomi kötüye gittikçe korunması güç mallar (taşınmazlar) elden çıkarmaya çalışılır. Fiyatlar düşer, satılmayan mallar elde kalır.
En önemli sorunuza gelecek olursak borsa da çok önemli bir kural vardır 'fiyatı balonlaşan her şey patlar' yani fiyatları aşırı yükselmiş, bir araba alırken iki araba da devlete aldığınız malın fiyatları da illaki bir gün patlayacaktır. Yazdıklarım yarın yada 3 ay sonrası için değil uzun vade şeylerdir. Bankada tutulan paranın ya da hesapta gözüken altınınn da hiçbir değeri yoktur. Keza hiper enflasyon ya da bir karışıklık çıkarsa bankadan hiçbir şey alamazsınız. Birikiminizi sistem dışında tutmalısınız.
Velhasıl kelam hiçbir şeyin garantisi yoktur, her zaman yatırımı kendi düşünceniz ve mantığınız doğrultusunda karar vermeniz gerekiyor.
Benim kendi görüşüm ve mantığıma göre sıfır araç, sıfır ya da ikinci el ev almak için daha doğru zamanın henüz gelmediği. Taşınmaz alınmak isteniyorsa şu an henüz gelişmemiş yerlerde arsa alınabilir.
Hakkınızda hayırlısı olsun
🙂