Dikenli ve zehirli balıklar

Seyda Ünlü

Yeni Üye
Tepki
0
Ödül
1
Arkadaşlar merhaba. Olta balıkçılığına yeni başladım. Daha kamış atmayı öğreniyorum diyeyim 🙂 Bugün 1 tane isparoz tuttum. (Balık türlerini bilmiyorum yanımdaki balıkçıya sormuştum). Elimle çıkarttım sırtındaki dikene dikkat ederek. Fakat bazı zehirli ve dikenleri güçlü balık türleri varmış. Bunları şu aşamada bilmediğim için acaba eldiven mi kullansam tavsiyeniz nedir?

Merhaba,

İsparoz balığında zehir yok ancak sırt dikeni ele batarsa normal iğne batmış gibi can acıtır. İstanbul ve çevresinde yaşayan zehirli balıklar iskorpit ( çirkin kral) ve trakonya bildiğim kadarıyla, fazlası varsa ekleyen olacaktır. İskorpit zehri aşağı yukarı arı sokması gibi bir etki yaratsa da Trakonya balığına çok dikket edilmesi gerekiyor. Zehrine alerjisi olan insanlarda ölümle dahi sonuçlanabilecek kadar ile götürebilir işi. Bir tane maşa edinin ve ismi cismi ne olursa olsun bilip tanımadığınız hiç bir balığa elinizle dokunmayın.

1753956443548.png

Özellikle trakonyaya ben de dikkat çekeyim. Zehirli olduğunu fark edemeyeceğiniz en zehirli balık diye biliyorum. Loş ışıkta dikkatli bakmazsanız istavrit sanabileceğiniz boyları oluyor. İğneli vatoz bariz ama o da bence aşırı tehlikeli (ben sadece dikenli vatoz olan zehirsiz türünü gördüm ama ne olur ne olmaz.). "Sokar" diye tabir edilen bir balık var ama galiba marmarada onlardan yok. Resimlerde ispariye benzetiyorum ama gerçek hayatta hiç görmedim. Zehirli deniz anaları var, deniz analarına genel olarak dokunmayın dedim. Zaten oltaya galiba takılamıyorlar.

İnşaat eldiveni veya kalınca bir bez dikkatli olursanız işe yarar. En garantisi kepçe/maşa tabii.

İskorpit özelinde tüyo: Beziniz falan yoksa iskorpiti alt dudağından tutabilirsiniz ama hayvan için pek faydalı olmayabilir.

Pek çok balıkta sivri dikenler var, bazısıysa ispariden bile sivri olabiliyor (mesela izmarit). Dişli balıkların ağzına parmağınızı yaklaştırmayın derim son olarak.

Öncelikle gece av yapıyorsan ne olursa olsun balığı maşa ile sıkıca tut. Kafa lambası kullan. Ben her ihtimale karşı çantamda 1 şişe amonyak taşırım, ne olur ne olmaz her ihtimale karşı yara üzerine dökmek için. Gündüz Trakonya' yı anlarsın fakat gece çok dikkatli olmak lazım.

Tanımadığın balığa dikkatli yaklaş, karanlıksa tanıdığına da dikkatli yaklaş.
Maşayla bile tutsan balıklar çırpınabilir ve çırpınırken iğneleri elinize hatta yüzünüze bile batabilir.
Balık zehirli bile olsa öldürmeyin, iğneyi çıkarırken üstüne basmayın, iğneden kurtarıp kedilere vermeye kalkmayın, denize geri atın.

Yukarıda verilen iskorpit ve trakonya türleri dışında olur da vatoz çekerseniz kuyruk dikenine mutlaka dikkat etmelisiniz. Zira içlerinde en tehlikelisidir.

Yine bunlar dışında Aslan balığına mutlaka dikkat edilmelidir, dikenleri çok zehirlidir.

Müren, Baraküda, kofana, balon balığı gibi türlerin ağzından kesinlikle uzak durulmalıdır, dişleri çok keskindir.

Son olarak, mümkün mertebe türünü bilmediğiniz hiç bir balığa dokunmayınız, öğrenene kadar en azından google ya da yapay zeka araçlarına fotoğraf ile paylaşarak danışınız. Teknolojinin nimetlerinden de faydalanmak lazım 🙂

Rastgele.

Son düzenleme:
Trakonya ve İskorpit zehiri protein bazlıdır.
Amonyak bu zehirde işe yaramaz. Acil çözüm, sokulan yerin dayanabildiği kadar sıcak kompres yöntemiyle ilk tedavi yapılmalı ve hemen hastaneye gidilmeli.
Demek ki eski ustalarımızdan duyageldiğimiz ''dikenin battığı yerin üzerine çiş yapılmalı'' bilgisi idrarda bulunan amonyak için değil çişin sıcaklığından faydalanmak içinmiş abi 🙂 Bir şey daha öğrendim..

Demek ki eski ustalarımızdan duyageldiğimiz ''dikenin battığı yerin üzerine çiş yapılmalı'' bilgisi idrarda bulunan amonyak için değil çişin sıcaklığından faydalanmak içinmiş abi 🙂 Bir şey daha öğrendim..

Yaraya idrar yapma olayı tamamen şehir efsanesi. Dayılar şok etkisini sevdiği için duyup sevip sağda solda yanlış bilgi yayıyorlar. İğrenç olmanın yanı sıra zehir nötralize edecek kadar amonyak içermez, pH değeri de suya yakın. Ayrıca idrar sıcak bir şey sayılmamanın yanı sıra ıslanan yerden buharlaşma gerçekleşmesiyle bölgeyi soğutur. Bilip bilmeden bu tarz yanlış tıbbi bilgi yayanları uyarmak gerek. Doğru olduğunu iddaa eden varsa gitsin bunun klinik araştırmasını yaptırıp dünya genelinde kullanılmasını sağlasın.

Diğer bir yanlış da yara emmek, "zehri emip atmak". Emerek zehri alamayacağınız gibi ağzınızdaki mikropla enfeksiyon riskini artırırsınız.

Back