DRAG DEĞERİNİN ÖNEMİ VE DEVİR ORANI.

Peki hocam; hep söylenir anlatılır, yazılır çizilir tartışılır, ama bitmez, hep konu olur ama bir türlü sonuçlanmaz...
Neden yüksek devirli 6.0:1 ve üzeri makineler var. Satış stretejisi mi?
Halbuki sarım hızını ayarlamak kullanıcının elinde olan ayarlanabilir bir durum, şimdi hızlı sarım yapan makineyi yavaşlatmak yorar, yavaş sarım yapan makineyi hızlandırmak yormaz!
Yada bu söylemin tam tersini söyleyenlerde olacak.
Sonuçta aradaki sarım miktarları cm cinsinden biribirine yakın +-(15-20) cm!
Bir karış diyelim.
Bu tam bir paradoks bence.
Ama devir ve tork konusunda dediklerinize sonuna kadar katılıyorum.
Tork gerektirmeyecek avlarda var sonuçta. Eğer hedef balığınız makinanızı kitliyebilecek seviyede direnç göstermiyorsa yüksek devirli makina kullanabilirsiniz. Sarım esnasında makinanın anlık bile olsa kilitlenmesi ,balığın kafa atmasına ve avın kaybına sebep olur. Sarım başına 15-20cm farkı ele alırsak örneğin biri 70cm diğeri 90cm sarsın .Aralarında yaklaşık 1.3 kat fark var. Yani 70 saran 90 sarana oranla %30 daha güçlü demektir. 20 cm az görünebilir ama %30 luk güç farkı çok yüksek bir oran !

Hocam bence yapılan durum elin kolu çevirme alışkanlığı ve kolaylaştırma ile alakalı olabilir.Yani siz düşük devir ve yüksek devir makina kollarını eşit devirde döndürdüğünüzde (kas hafızası ve ya refleksleşmiş hareket) istediğiniz aksiyon için istediğiniz sarımı elde etmiş olursunuz diye tahmin ediyorum.Kısaca bizlere kolaylık sağlanmak adına kolu daha az yormak vb.Düşük devirli bir makinada belki kolu çok hızlı da çevirseniz istediğiniz toplama hızına yetişemeyeceksiniz.
Bahsedilen konu, kolun yorulması veya uygun aksiyon hızını yakalamak değil. Makinanın balığın gösterdiği direnci yenebilecek seviyede tork üretip üretemediği. Kafanın kaç tur döndüğünden ziyade, dönüp dönmediği ana sorun. Şunu sorabilirsiniz" düşük devirde tork yeterli ama gerekli aksiyon hızına ulaşamıyorum ! ". Yapmanız gereken aynı devirde bir üst modele çıkmanızdır. Yani 3000 kafa yerine 4000 kafa kullanmanız gerekebilir. Avrupada bir çok spin duayeninin levrek için bile olsa 5000 kafa, hatta peen slammer gibi 400 gr makinalar kullanmasındaki amaçta budur. Ben 2200 liralık 89 cm saran 225 gramlık makinam kofana avında defalarca kilitlendiği ve balığı kaçırmama sebep olduğu için yine 89cm saran 4000 kafa 900 liralık bir makinaya geçerek bu sorundan kurtuldum. İşin enteresan tarafı yeni makinam 295 gr olmasına rağmen , çok daha dengeli ve daha az yorucu !!!

Anlamadigim husus piyasadaki makinalarin cogu 5:1 veya 6:1. Sadece bir tur fark ediyor yani. Bu bu kadar onemli mi? Sahsen benim en cok onemsedigim seyler sarim hizi ve hafiflik. Dragı da onemsiyordum. Ama soylemeye korktum simdi 😬

Bahsedilen konu, kolun yorulması veya uygun aksiyon hızını yakalamak değil. Makinanın balığın gösterdiği direnci yenebilecek seviyede tork üretip üretemediği. Kafanın kaç tur döndüğünden ziyade, dönüp dönmediği ana sorun. Şunu sorabilirsiniz" düşük devirde tork yeterli ama gerekli aksiyon hızına ulaşamıyorum ! ". Yapmanız gereken aynı devirde bir üst modele çıkmanızdır. Yani 3000 kafa yerine 4000 kafa kullanmanız gerekebilir. Avrupada bir çok spin duayeninin levrek için bile olsa 5000 kafa, hatta peen slammer gibi 400 gr makinalar kullanmasındaki amaçta budur. Ben 2200 liralık 89 cm saran 225 gramlık makinam kofana avında defalarca kilitlendiği ve balığı kaçırmama sebep olduğu için yine 89cm saran 4000 kafa 900 liralık bir makinaya geçerek bu sorundan kurtuldum. İşin enteresan tarafı yeni makinam 295 gr olmasına rağmen , çok daha dengeli ve daha az yorucu !!!
Sadece kafa buyuklugu degistigi icin mi daha rahat ettiniz? Drag gucu artmis olamaz mi?

Akif abi eline emeğine sağlık.
Senin gibi araştırmacı avcılar sayesinde elimizde kullandığımız ekipmanlardan maximum verim nasıl alınır onları öğrendik iyiki varsınız.

Sorumun tam cevabı budur.
Teşekkürler.

Akif abi önceki mesajımda vermiş olduğun yararlı bilgiler için teşekkür etmeyi atlamışım teşekkür ederim ellerine sağlık bu akşam için de kusuruma bakma telafi edeceğim.

Abi bu mesajın için sana katılamayacağım bazı noktalar var ve izninle mantığıma yatmayan kısımları belirteceğim.Atladığım veya göremediğim kısım varsa lütfen bizleri aydınlat🙂
Spin disiplininde sürekli at çek yapmak belli bir zaman sonra aşırı yorabildiğinden dolayı sektörün önde gelen markaları yeni modellerinde hafifliğin yanı sıra güç ve dayanıklılık sunmaya çalışıyorlar.Her yeni model bir öncekinden daha hafifletiliyor.Tercihler de bu yöne doğru kayıyor.
900 liralık makina 5.1:1 devri ve akışkan pürüzsüz dönüşü ile gerçekten beni al dedirten cinsten.Benim için biraz daha zamanı var gibi.
''Avrupada bir çok spin duayeninin levrek için bile olsa 5000 kafa, hatta peen slammer gibi 400 gr makinalar kullanmasındaki amaçta budur. '' burada bahsi geçen 400 gramlık penn sanırım Penn Slammer III 3500 (6.2:1) 'e ek olarak 2500-3000- 4000-5000 mhg, xg ve ch gibi genelde yüksek devirli modelleri tercih ettiklerini görüyoruz.Bence bu arkadaşlar güçlü olduğu için değil daha hızlı sarım ve erim mesafesi için 8-48, 8-48g atarlı kamışlar ve bu kamışların dengesi için seçiyorlar.Yani güç için değil öyle olsa makinaları PG olur ya da sade 4k-5k olurdu diye düşünüyorum.

🧨Fitili ateşledim ve kaçıyorum :islik::islik::islik::islik:

Bir de kullanım alanına göre aşağıdaki gibi basit şekilde tanımlamışlar.
PG = Power Gear (Jigging and "Bottom")
HG = High Gear (Shore Jigging and High Speed Jigging)
XG & XH = Extra Gear (Popping and when you need to retrieve at very high speeds)

Son olarak PG ve HG yi neye göre tercih edebileceğimize açıklayıcı videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

📌 (link)

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Back