Emekli Hobisinden Masraflı Hobiye Kıyı Balıkçılığı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Erden Eren
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

Erden Eren

Misafir
1980 doğumluyum, doğma büyüme Moda-Maltepe hattındayım ve kıyı balıkçılığının emekli işi, ucuz hobi olduğu uzun senelere bizzat şahitlik etmişimdir. Lakin pandemi sonrası hızla değişen dünya düzeni ve son senelerde bir hayli kötü yönetilen ülke ekonomisi derken artık en basit alışverişlerimizde bile ciddi rakamlar ödemek zorunda kalıyoruz.
2018 senesinde Owner marka iğneleri ilk kez toplu daha doğrusu paket olarak almaya başlamıştım ve o dönemki notlarımda 1.13 Dolar'a tekabül ettiği yazmakta. Şimdi bir paket istavrit, eşkina ya da çipura-mırmır için fark etmez, hangisinden bir paket almaya çalışsam 120-130 TL'den yani döviz kuruna göre 3 Dolar'dan aşağıya satın alamıyorum.
Sözü fazla uzatmadan biraz önce elime ulaşan son siparişimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Burası 1900 TL tuttu. Şayet emekli olsaydım bu hobiyi mevcut fiyatlandırmalar altında kesinlikle yapamazdım. Ya da oldu hani emekli oldum ve maddi sıkıntılarım yok, o vakit de kıyı balıkçılığına hobi demezdim, "Zengin arkadaşlarımla eğlencem." derdim. 🙂

Tek tesellim hala elim ayağım tutuyor, çalışıyorum, kazanıyorum ve bu masrafları karşılama gücüm mevcut. Lakin ilerleyen seneler ve özellikle olur da görürsem emeklilik yıllarımda ne olur, işte orası pek bir umutsuz emareler ile dolu.

Başlıksız.jpeg

Malzemeleri doğru zamanda almak önemli.
Elimde zamanında alınmış dünya kadar malzeme var ki kimisi de fazlalık ve gereksiz.
Satın alındıkları dönem yine kimine göre pahalı sayılsalar bile alırken beni etkilemiyordu. Şimdi emekli halimi bırak bu fiyatlarla çalışır durumda olsam bile alamazdım ya da almazdım.
Düşünsene, bir makine 25-30 bin, keza kamış da aynı civarlarda.
İğnedir, misinadır, silikondur yine azar azar alınır da kaliteli temel malzemeleri almak zor artık.

Her şeyin daha azını, daha küçüğünü ve daha kalitesizini giderek daha pahalıya alıyoruz ve bu gidişatın öngörülebilir bir sonu olmadığı gibi insanlar bunu kabullenmiş ve normalleştirmiş durumda. En azından bu hobinin ekonomik aralığı çok geniş. Tekne satın alıp onla balığa gitmek kadar pahalı da olabiliyor, kasnak + tek iğne kadar ucuz da olabiliyor demek istiyorum ama kimimizin çalışmaktan bu hobiye ayırabileceği zamanı veya hali bile kalmıyor.

Şimdi belki dostlarıma manasız gelebilir ama ben yıllardır malzeme biriktiririm. Neyi uygun fiyatlı bulursam ya da elimde hangi stoğun azaldığını fark edersem temin ederim. Çünkü; bugün almadığın her şeyi yarın daha pahalı alacaksın. Allah kısmet eder ise, bir sağlık problemi vs yaşamaz isem ölene kadar bu tutkumu, deniz ve balıkçılık sevdamı yaşatacağımı bildiğimden iğneydi kurşundu fırdöndüydü zaman içinde deforme olmayacak bozulmayacak her şeyi biriktiriyorum. Elimde belki bir torba iğne var. Esnaf arkadaşları dolaşırken bile kimin elinde az bulunan ya da fiyatı kampanyalı gereçler denk gelirse ufak ufak alıyorum. Hem kendimi neşelendiriyorum hem de esnaf arkadaşa param nasip oluyor. Rastgele şimdiden. 🙂

Temuda gümrük vergisi ile 130 TL ye satılan jig türkiyede av markette 230 TL ye satılıyorsa, Temuda gümrük vergisi ile 5 çift asist 150 TL ye satılıyorken türkiyede 2 çift asist 250 TL ye satılıyorsa bunun kurlada vergiylede alakası yoktur.

Türkiyede malesef birşey hobi adını aldığı anda fiyatları ikiye üçe katlanıyor. Çünkü mantık keyfe ve zevke harcanan paraya acınmaz mantığı var herkeste. Bu bir hobi değil bu bir spor arkadaşlar amatör bir spor. Ben artık türkiyede ki bayiilerden zorda kalmadığım sürece alışveriş yapmıyorum.

Ucundan kıyısından balık tutma ihtimali olan her disiplinde var olmaya çalışan biriyim. İlk isome silikonumu 15 tl ye Toto shad48 imi ise 35 tl ye almıştım. Yuvarlak hesap güncel fiyatlar 500-650 TL civarında. Twit bu kadar.

Tabii bir de eskiden aldığımız kaliteli malzemeleri kullanmaya kıyamayıp, daha düşük kalitelileri kullanma durumumuz var.

Bu gün bu hobiye sıfırdan başla deseler iki kere düşünürüm sanırım , sadece malzeme özelinde değil yakıt ve yemek de aldı başını gitti ayrıca şehrin kalabalığı park problemleri alt alta sıraladığın verdiğimiz emek ve yediğimiz yemek arasında ciddi uçurumlar oluşmaya başladı eskiden kafama eser marş basar saroz a düşerdim malzeme eksiğim varsa girer bir malzemeciye cepten para ile verirdim 🙂
Şimdi bunlar da hayal geliyor hele ki demirbaş malzeme de yanlış gittiğimiz yollardan bir kere daha gidip saçma sapan malzemelere paralar saçsak evi yolunu bulamayız 🙂

Tamda bu yüzden bu gün balıkçılığa merak saran birisi bir malzemeyi almak için kılı kırk yarıyor. Ben her zaman sorulan soruda işe yarayacaklar içinde hangisi daha ucuzsa onu al diyorum.

Yaz başında jig üretimi yapan bir arkadaşa benim istediğim jigden toplu üretip üretmeyeceğini sordum. Üretimi bıraktım dedi adam. Satılmıyor artık ama senin için mal verdiğim bayiilerden sorayım dedi. Bayiiler uçuk fiyatlar verdi. Adam mal satamadığı için üretimi bitirdiğini söyledi. Temunun işleri baltaladığından bahsetti. Bayiiler yüksek fiyat çekiyor ve mal satışı yüksek fiyatlardan dolayı durmuş durumda. kısır döngüye girdiler açıkçası. Geçenlerde bir bayiye gittim jiglere baktım 4 ay önce gittiğimde olan jigler aynı şekilde olduğu yerde duruyor ve üstleri artık tozlanmış...

Back