Erim Odaklı Shore Jig Kamış Tavsiyesi

Melih Peker

Daimi Üye
Tepki
4,346
Ödül
113
Bu konuda epey araştırma yaptım , forumda da başta @Engin Daiwa olmak üzere birçok arkadaşımızdan destek aldım.

Tam olarak karar vermeden önce , benim aklıma gelmeyen model önerileri yada mevcut kamışları kullanan ustaların tecrübelerini okumak isterim.

Amaç : Hem boğazda hem sarozda 80gr'a kadar jiglerle klasik shore jigging disiplini , 20-60 gr arası hızlı dalan rapala/pluglarla deep spinning yapabilmek.

Hedef Balık : torik , sinarit , boğazda palamut ve lüfer( bir takım küçük boy ağır pluglar ile )

Özellikler :

Boy : 320cm civarının ideal olduğunu düşünüyorum.3 metre halihazırda çok iyi kamışlar var , jigmaster mx , tailwalk salty shape 100H , yamaga blanks 97MMH gibi .Ancak bu kamışların 300-305 cm boyları boğazda erim açısından bir handikap yaratır endişesi içindeyim.

Atar : 100gr max ( 10-100 , 25-90, 28-84 , 25-100 gr .. gibi atarlı kamışlar mevcut piyasada )

Parça sayısı : 3 parçalı kamış bu özelliklerde ben bulamadım , bulan varsa söylesin çok teşekkür ederim.Genelde 3 parçalı olunca yada light shore jig atarı düşük kalıyor yada daha yüksek atarlı surf kamışına kaçıyor.

Aksiyon : Regular, Regular Fast , medium Hard yada MMH tercihimdir.

- - -

Araştırılan kamışlar :

1.(link)
ovhd_sonio100m_rg_b.jpg

Mükemmel bir kamış , aynı zamanda shore spin için de biçilmiş kaftan ama 305cm boğazda yeterli olur mu emin değilim.Amaç 60gr-80 gr jiglerle boğazda palamut/torik avı yapabilmek

(link)

Xestanın yeni runway serisi , ağırlığı oldukça düşürmüşler çok hafif ve dirayetli bir karbon kamış olmuş.20-80gr modeli biraz fazla esnek gibi 215 gr ağırlığı ve slim yapısı ile 3kg üstü balıklarda sarozda sıkıntı yaratır mı bilemedim.Belki 11H modeli daha ideal olabilir.

(link)
Tam bir shore jig kamışı aynı zamanda esnek uç yapısı sayesinde plug da atılabiliyor.Japon harikası bir kamış.Fiyatı tuzlu ama zenaq'dan ucuz.
1.JPG

5(link)
Türkiye'de yok ama ikna edebilirsem bir abimizi getirtebilirim 🙂 Bu da 2 parçalı kamış olması dışında shore jig için ideal bir kamış olarak göze çarpıyor.Türkiyede 96MH modeli var ama bana 3 metre yine bana yeterli olmaz gibi geliyor.

(link)
Fiyatına göre en ideal kamış olarak göze çarpıyor ama kullanan etrafımda fazla olmadığında yerinde görüp incelemek istiyorum.Açıkçası daiwa , xesta getirme imkanım olursa onları tercih etmek isterim elbette ama bu işimi görecekse daha fazla para vermenin de manası yok.

3 parçalı kamışlar :

7.(link)
Fiyat olarak çok uygun bir kamış ama atar aralığı surf'e kayıyor.

(link)
Türkiye'de yok ve surf kamış statüsünde diyebiliriz.

(link)
Çok enterasan bir kamış ne surf ne spin , ama uç halkaları hareketli ve shore jig'te dayanıklı olur mu bilemedim.Palamutta sıkıntı yaratmaz ama saroz'da 3kg ve üstünde sıkıntılı olabilir.
2018-CASTIZM-T_ima02.jpg

Son düzenleme:
Bu konunun benim gibi istanbul ve çevresinde shorejig ve shore spinning yapmayı düşünen hobidaşlara katkıda bulunacağını düşünüyorum , en azından bizim gibi boşa araştırma telaşına düşmezler.

Başarabilirsek max 600-700 gr civarında bir set ile nerdeyse kurşun arkasının yarı ağırlığında bir ekipman ile avlanma şansı elde edeceğiz.

2.74 m boy ve 90gr atarı ile Savage gear mpp 90 dan memnunum 80 gr ı 100 m biraz daha kasarsam 120 yi buluyor erimi. Aynı tarif ettiğin ağırlıktaki sahteleri de gayet güzel atıyorum kullanıyorum. Tavsiye olunur.

2.74 m boy ve 90gr atarı ile Savage gear mpp 90 dan memnunum 80 gr ı 100 m biraz daha kasarsam 120 yi buluyor erimi. Aynı tarif ettiğin ağırlıktaki sahteleri de gayet güzel atıyorum kullanıyorum. Tavsiye olunur.
274 mpp 90 kullandım hocam boğazda 60 gr jig ile 70 metre civarında erime ulaştım ama çoğu merada yeterli olmuyor bu mesafe.

çok güzel bir kamış keşke 300 cm modeli çıksa on numara olurdu.

salt 1dr 300 var ama onu denemedim henüz.

Bende savage gear salt1dr 3.60 120 gr atarli kamisi var, 50-60 gr’da verimi cok basarili.. bir bakmanizi tavsiye ederim..
Engin de onu kullanıyor , shorejig'de büyük balıkla mücadelede esnek mi kaçar bilemem ama tam boğaz için yaratılmış bir kamış demişti.Tek sıkıntısı iki parçalı çok yer kaplaması.

Okuma carbonite veya spider surf işinizi görmez mi ? ))
carbonite var ama 100-250 gr , kurşun arkası yapılır belki ama bana göre bir disiplin değil.

dediğim gibi surf kamışlarda erim sağlanabilse bile aynı kamışı shorejig merasında da kullanmayı tasarlıyorum.Dikey drag kuvvetinin olması önemli ki balıkla mücadele ederken hem üzmesin hem de kırılmasın.

Engin de onu kullanıyor , shorejig'de büyük balıkla mücadelede esnek mi kaçar bilemem ama tam boğaz için yaratılmış bir kamış demişti.Tek sıkıntısı iki parçalı çok yer kaplaması.
Atarkende esnedigini hissediyorsunuz ancak cok hizli toparliyor kamis.. buyuk balik gelmedigi icin fikrim yok.. (gerci daha o kamisla balik hic gelmedi) 🙂 tasima skintisi gercekten fazla, ancak yakin meralara goturulur..

Back