Gramaj ve kamış ömrü

Engin.B

Üye
Tepki
27
Ödül
23
Merhaba sevgili hobidaslar,

Bir konuda tecrubenizden faydalanmak isterim. Savage Gear Ccs 05-7 gr kamis kullanıyorum. Genelde 5 Gr lik jiglerle avlanmayı seviyorum. Hem atış mesafesi hemde rüzgarlı havada da kolaylık sağladığı için. Merak ettiğim şu, kamışın ortalama gramajinin üzerinde olduğu için kamisimi ne kadar yoruyorum? Gerçekten bu durum zaman içerisinde kamisimda fonksiyonel bir kayba yol açar mı?

Şimdiden teşekkürler.

PRA-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bir konuda tecrubenizden faydalanmak isterim. Savage Gear Ccs 05-7 gr kamis kullanıyorum. Genelde 5 Gr lik jiglerle avlanmayı seviyorum. Hem atış mesafesi hemde rüzgarlı havada da kolaylık sağladığı için. Merak ettiğim şu, kamışın ortalama gramajinin üzerinde olduğu için kamisimi ne kadar yoruyorum? Gerçekten bu durum zaman içerisinde kamisimda fonksiyonel bir kayba yol açar mı?

Şimdiden teşekkürler.

Kamışın ortalama gramajı diye bir şey yok hocam. Alt ve üst atari toplayip ikiye bolmek mesafe icin en ideal agirligi veriyor deniyor ama onun da net bir dayanagi yok bence. Elinizdeki kamis belli bir arge sonucu uretiliyor, 5 gr agirlik kullanarak kamisa zarar vermezsiniz. Ust degerin yuzde 80'ini gecmemek benim icin en idealidir.

Kamışın ortalama gramajı diye bir şey yok hocam. Alt ve üst atari toplayip ikiye bolmek mesafe icin en ideal agirligi veriyor deniyor ama onun da net bir dayanagi yok bence. Elinizdeki kamis belli bir arge sonucu uretiliyor, 5 gr agirlik kullanarak kamisa zarar vermezsiniz. Ust degerin yuzde 80'ini gecmemek benim icin en idealidir.
Bır kaç yerde benzer yorumlar okudum. Ama sayısal bir veri yok gerçekten de. Teşekkürler üstad yorumun için.

Şimdiden teşekkürler.

Engin senin sorun, arabam maksimum 200 yapıyor genelde 140km ortamayla seyrediyorum motor ne kadar dayanır gibi olmuş. 1. viteste 5000 devirde 40 la gidiyorsan motoru yersin ama 8. viteste 2200 devirle 140 yapıyorsan sorun yok. (peugeot 308 eat8 model alınmıştır)
Yani türkçesi : Agresif aksiyon ve hatalı kullanımla 1 gram kamışı yorabilir, ama uygun kullanımla 7 gram O kamışı yormaz. Ne yaptığın kadar nasıl yaptığın da önemli..

Engin senin sorun, arabam maksimum 200 yapıyor genelde 140km ortamayla seyrediyorum motor ne kadar dayanır gibi olmuş. 1. viteste 5000 devirde 40 la gidiyorsan motoru yersin ama 8. viteste 2200 devirle 140 yapıyorsan sorun yok. (peugeot 308 eat8 model alınmıştır)
Yani türkçesi : Agresif aksiyon ve hatalı kullanımla 1 gram kamışı yorabilir, ama uygun kullanımla 7 gram O kamışı yormaz. Ne yaptığın kadar nasıl yaptığın da önemli..
Teşekkür ederim yorumun için abi. Zaten ekipmanimi en doğru şekilde kullanmak için sormustum soruyu, gayet açıklayıcı oldu o yüzden.

Gözlemlediğim kadarıyla üst atar değerine yakın jig atışı kamışı yumuşatıyor. 10-30 kamışım var, 20 g üstü jig atmıyorum. Sert sahtelerde bunu hissetmedim ama 20g jigi bir süre atınca kamışın yumuşadığını hissediyorum.

forumda biraz araştırdım fakat pek bir bilgiye ulaşamadım. konuyu hortlatmış olayım. tecrübeli hocalarıma sorum bir lrf kamışının ya da genelleyelim, çok iyi üretim kalitesine sahip herhangi bir kamışın kullanım ömrü uygun ve doğru kullanımda ne kadardır?
Doğru kullanımda ve her av sonrası gerekli bakımları yapıldığında 6-7 yıl rahat götürür. Bu süre her gün av yapıldığında geçerli. Eğer haftada 1-2 gün av yapıyorsanız süre daha da uzar. 10 yıllık kamışlara bile rastlıyorum ben. Ama bu zaman zarfında kamışta illaki yumuşama oluyor.

Her malzemenin kullanıldığı ortama göre, saklandığı yere göre, bakımlarının yapılıp yapılmadığına göre, kullanılırken bir yerlere çarpmasına, sürtünmesine, çizilmesine vb gibi belki de o an önemsenmeyecek küçük hasarlarına göre ömrü illa ki belli bir süre kısalacaktır.

siz her av sonrası rutin bakımı nasıl yapıyorsunuz? nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle av sırasında her 3-4 atışta bir kamışın ek yerini kontrol ederim gevşeme olmuşsa sıkılaştırırım. Avdan sonra saat kaçta dönersem döneyim kamışı tatlı su ile yıkarım. Halkaları iyice kurularım. Sonra kamışları kılıflarına koyup bir sonraki ava kadar kamış standıma yerleştiririm. Kamışın maksimum atar aralığından daha az ağırlıklarla av yaparım.

Back