GÜMÜLDÜR ÇİPURASI

merhaba sevgili forumdaşlar son bir aydır şiddetli rüzgarlar olduğu için ancak bir kaç kez ava çıkabildim.3 kez ava çıktım ve toplamda 4 adet iri çipura yakaladım.yakaladığım küçük balıkların hepsini saldım.arkadaşlar inanınki bu millete balık yaramaz ve bu kafadaki millete balıkta gerekmez.adama rast gelsin balık varmı diye soruyorum heyecanla mercan mırmır çipura tuttum diyor.merak edip kovanın içine bakıyorum parmak kadar minik minik balıkları atmış kovanın içine.abicim bunun kuyruğunu çıkar kafasını çıkar pulunu çıkar içini çıkar sana yiyecek ne kaldı yazık değilmi bu yavrulara salsana dedim.böyle dedim diye bana sana ne kardeşim deyip aramızda polemik oluştu toplanıp az daha dayak atacaklardı.neyse ben raporuma dönersem tek başına ava çıkıyorum cepten görüntü ve çekim biraz zor oluyor ama idare edin artık.

malzemeler tam bir fiyat performans ürünleridir.en baba misinaları ve iğneleri tokatlar.

olta düzeni : 6 lı sıralı takım
misina : ana beden perlon 45 mm sönük mavi renkli misina
köstek : nippon ghost 21 mm flarocarbon kaplama
captain marka 35 mm beyaz misina

iğne : youvella 1364 no 5 iğne ( zor bulunur ama müthiş bir iğnedir )

GÜMÜLDÜR ORMAN KAMPİNG ÖNÜ ( videonun sonlarında balığın canlı olduğu kulaç hareketinden anlaşılıyor )

GÜMÜLDÜR DOĞANBEY KARAKOÇ ÖNÜ

merhaba tebrikler guzel av yapmışsınız.
bahsettiğiniz youvella 1364 iğneden bendede mevcut
yalnız bir sorum olacaktı. bu iğneyi deliğinden mi bağlıyorsunuz yoksa palasından mı?
nippon ghost 21 mm misina çupra için ince kalmıyormu, kopma vs yaşamadınız mı hiç?

Halis çupralar maşallah 🙂 Diğerinden bi çuval geleceğine bundan bir tane gelsin yeter..
güzel yorumunuz için teşekkürler selahattin bey.aslında bizim buraların hakim balığı gopez ve ısparoz malesef.ben ava gittiğim zaman yaklaşık 30 adet gopez tutuyordum.ve çok güzel pırıl pırıl balıklar ama adet çok olunca akşam evde uyurken hep aklıma geliyor üzülüyordum.sudan çıkıştaki ufak masum görünüşü dudak yapıları filedeki dıırt dııırt çırpınış sesleri beni yedi bitirdi.birde 30 tane tuttuktan sonra bir daha ava gitmemdeki gerekçe ve heyecan ister istemez ortadan kalkıyordu çünki öncelikle tuttuğum 30 adet balığı tüketmem gerekliydi.tamam buzluğa atarsın ama bir kaç gün sonra birikince rahatsız oluyordum ben toplu katliamcı değilimki.kendi kendime akşamları çok düşündüm planlar yaptım.acaba nasıl olurda adedi düşürüp kaliteyi artırırım diye.her bir avın eksi yanları artı yanları inceledim.Allahıma dua ettim inşallah küçük canlılara zarar vermeden az ama öz balık tutarım diye.kendimce amatör çözümler üretmeye başladım.yaptığım planların bazılarının çok saçma olsada çok işe yarayanlarıda oldu.bende işe yarayanları toparlayıp kendimce bir düzen tutturdum.şimdi 1-3 arası iri çipura tutuyorum ve inanınki bundan aldığım haz heyecan ve vicdani rahatlık sayıca fazla olan avlardan çok daha güzel.tabiki bu benim düşüncem ve benim av tarzım.herkesin av şekline limit dahilinde olduğu müddetçe sonsuz saygım vardır

ESKİ AVLARIMDAN BİR KARE LÜTFEN ŞU GOPEZLERİN GÖZLERİNE VE DUDAKLARINA BAKIN..

YqqyWD.jpg

Son düzenleme:
merhaba tebrikler guzel av yapmışsınız.
bahsettiğiniz youvella 1364 iğneden bendede mevcut
yalnız bir sorum olacaktı. bu iğneyi deliğinden mi bağlıyorsunuz yoksa palasından mı?
nippon ghost 21 mm misina çupra için ince kalmıyormu, kopma vs yaşamadınız mı hiç?

volkan bey merhaba öncelikle raporuma özellikle bilgi amaçlı bir soru geldiği zaman mutkala cevap yazarım.bir kaç gün internete giremedim çünki mandalin bahçemizdeki mahsülü bir pazarcı arkadaşımıza sattık ve benim malın başında durmam gerekliydi.bu akşam yine gideceğim ve bir kaç günlük işimiz kaldı.sizin sorunuza gelince kesinlikle deliğinden bağlayın çünki daha avcı olur.bir kere bu iğneler zaten kısa pala o yüzden palamızı özenli ve dikkatli kullanmalıyız.delik payının üstüne birde misina düğüm payı ayırırsak görünmezlik peşindeyken bu defada yemdeki inandırıcılık ve disiplininde kaybımız olur.bu yüzden misinayı delikten geçirip bağlayın.düğüm deliğin arkasında olacağı için kısa palamıza yükleme yapmayacağız ve delik bizim düğümü kısmen gizleyecek.bu iğne esasen ince bir iğnedir ama elinizi ucuna sürdüğünüzde anlarsınız acayip arsız ve takılgandır.eğer balık gelirde ağzıyla biraz oynarsa bu iğne kolay kolay affetmez onu söyleyim.ve en güzel özelliği ucu asla kolay kolay körelmiyor bunu kulandıkça göreceksiniz.üçüncü güzelliğide 100 lü satılıyor ve daha yeni zam geldi ve yüz tanesi 11 tl falan oldu.ben bunları indirimli toptan almıştım kutusu bana 6 tl ye falan gelmişti geçen yaz 🙂 avcılıkta en çok sevdiğim en ekonomik ama en avcı düzenek şeklidir.

ikinci soru nippon 21 mm misina kiloluk çipuralar için kesinlikle yeterlidir.florokarbon kaplama yüzünden bağlamada sorun yaşarsınız ama düğümü attıktan sonra sorun halloluyor.tam hatırlamıyorum ama aklımda kalan 21 mm için 8 kg ye kadar mukavemet yazıyordu kutusunda.deniz suyu balığın ağırlığını ve darbelerini emiyor zaten.köstek misinamızı dipte erişte ve kayalara taktırmadığımız müddetçe kolay kolay kopmaz içiniz rahat olsun.sizdeki 1364 kaç no acaba bunu merak ettim

köstekte ben flaorokarbon kaplamanın düğüm atarken zorluğu çektiğimde kayarak çıkma ihtimali yüzünden size 35 mm monofliament misinayı tavsiye ediyorum.

Son düzenleme:
volkan bey merhaba öncelikle raporuma özellikle bilgi amaçlı bir soru geldiği zaman mutkala cevap yazarım.bir kaç gün internete giremedim çünki mandalin bahçemizdeki mahsülü bir pazarcı arkadaşımıza sattık ve benim malın başında durmam gerekliydi.bu akşam yine gideceğim ve bir kaç günlük işimiz kaldı.sizin sorunuza gelince kesinlikle deliğinden bağlayın çünki daha avcı olur.bir kere bu iğneler zaten kısa pala o yüzden palamızı özenli ve dikkatli kullanmalıyız.delik payının üstüne birde misina düğüm payı ayırırsak görünmezlik peşindeyken bu defada yemdeki inandırıcılık ve disiplininde kaybımız olur.bu yüzden misinayı delikten geçirip bağlayın.düğüm deliğin arkasında olacağı için kısa palamıza yükleme yapmayacağız ve delik bizim düğümü kısmen gizleyecek.bu iğne esasen ince bir iğnedir ama elinizi ucuna sürdüğünüzde anlarsınız acayip arsız ve takılgandır.eğer balık gelirde ağzıyla biraz oynarsa bu iğne kolay kolay affetmez onu söyleyim.ve en güzel özelliği ucu asla kolay kolay körelmiyor bunu kulandıkça göreceksiniz.üçüncü güzelliğide 100 lü satılıyor ve daha yeni zam geldi ve yüz tanesi 11 tl falan oldu.ben bunları indirimli toptan almıştım kutusu bana 6 tl ye falan gelmişti geçen yaz 🙂 avcılıkta en çok sevdiğim en ekonomik ama en avcı düzenek şeklidir.

ikinci soru nippon 21 mm misina kiloluk çipuralar için kesinlikle yeterlidir.florokarbon kaplama yüzünden bağlamada sorun yaşarsınız ama düğümü attıktan sonra sorun halloluyor.tam hatırlamıyorum ama aklımda kalan 21 mm için 8 kg ye kadar mukavemet yazıyordu kutusunda.deniz suyu balığın ağırlığını ve darbelerini emiyor zaten.köstek misinamızı dipte erişte ve kayalara taktırmadığımız müddetçe kolay kolay kopmaz içiniz rahat olsun.sizdeki 1364 kaç no acaba bunu merak ettim

köstekte ben flaorokarbon kaplamanın düğüm atarken zorluğu çektiğimde kayarak çıkma ihtimali yüzünden size 35 mm monofliament misinayı tavsiye ediyorum.
hasan bey detaylı cevabınız için çok tşk ederim.
bende 1354 bodeli 4 ve 5 no 1364 modeli 6 no mevcut 5,5 tl ye almıstım zamanında ve dediğiniz gibi çok zor temin ettim.
1354 derken kafanız karışmasın birebir aynı model rengi gümüş rengi sadece. ben deliğinden bağlarsam palomarla bağlarım zaten isterse 40 lık misina olsun sıkıntı değil 😉
birde iri çupraları mı 1364 5 no ile aldınız?
son bir soru balık genellikle kendi kendine mi yakalanıyor yoksa balık yemi tırtıklarken özellikle tasma vuruyormusunuz?

Aynen gopez zaten pek tadı olmayan, genellikle çupra mercan bulunmadığı durumlarda boş dönmemek adına son bir saat ayırılacak bir balık. Tabi Akyaka'nın gopezini ayrı tutuyorum, o başka 🙂 Buzlukta balık bekletmeyi ben de sevmiyorum, yenmiyor da, lezzetinden çok şey kaybediyor, gerçekten buzlukta balık biriktirenleri anlamakta güçlük çekiyorum, madem tüketemiyorsun, avlanma kardeşim, neden hakkın olmadan can alıyorsun?

hasan bey detaylı cevabınız için çok tşk ederim.
bende 1354 bodeli 4 ve 5 no 1364 modeli 6 no mevcut 5,5 tl ye almıstım zamanında ve dediğiniz gibi çok zor temin ettim.
1354 derken kafanız karışmasın birebir aynı model rengi gümüş rengi sadece. ben deliğinden bağlarsam palomarla bağlarım zaten isterse 40 lık misina olsun sıkıntı değil 😉
birde iri çupraları mı 1364 5 no ile aldınız?
son bir soru balık genellikle kendi kendine mi yakalanıyor yoksa balık yemi tırtıklarken özellikle tasma vuruyormusunuz?

iri çipuraları açıkça söyleyim iğneler boy olarak çok birbirine benzediği için tam hatırlamıyorum ama yüksek ihtimal 5 no ile aldım.zaten 4 ile 5 arasında hiç fark yok gibi bir şey.şimdi size bu modelle alakalı bir tüyoda vereyim.elinize penseyi alıp iğnenin ucuna zarar vermeden çok az bir şey açın.yani iğnenin u şeklindeki pozisyonu çok az bir şey açılsın.böylelikle iğnenin içeri doğru bakan keskin uç kısmı hafiften dışarı doğru bakmaya başlayacak.iğnenin ucu zaten keskin ve arsız olduğu için balığın ağzına sürtünme ve tutma şansımızı yükseltiyoruz.

çipura ilk önce yeme saldırmaz sadece çok hafif hafif çeker bırakır.sonra devam eder hafifçe nazikçe çeker bırakır.siz ufak bir balık sanki ağzına alıp bırakıyor zannedersiniz.çipura 4-5 çekmeden sonra yeme ikna olunca güüm diye ağzına alır ve bir kafa atar.işte o anda sakın hızlı bir tasmalama yapmayın.zaten ağız ve çene yapısı çok sert bir balık olduğu için atmış olduğu kafa doğal bir tasmalama yapmayı sağlar ve iğne zaten kolay kolay çıkmaz.ama iğne dudak kısmından yakalanmışsa sizde sert bir tasma yaparsanız attığı kafayla beraber dudak yırtılır ve balık kaçar.elimde 1364 iğnenin no 8 olanı var.4-5 numaralar şu anda gümüldürdeki evde.size kırmızı ile işaretlediğim ağzı klasik iğne diğerleri açılmış hali.mevcut resimlerde benim bağlama şeklimde var.yemin takılı olduğu iğne benim no 4-5 nolu iğnelerle hemen hemen aynıdır.burdada yemi nasıl takıyorum onu resmettim.yemi alecele taktım normalde yemi biraz daha uzun yapıyorum iğne deliğine kadar.resmin üstüne tıklarsanız daha net gözükür

NOT : bu seride no küçüldükçe iğne büyür.yani 8 numara ufak bir iğnedir ben sardalyaya sarıp kullanırım diye elimin altında olsun diye almıştım

SOLDAKİ MAKARA PERLON SÖNÜK MAVİ 45 MM İĞNELERDEKİ CAPTAİN 35 MM MİSİNADIR
QvvO2G.jpg

YqqZRz.jpg

Son düzenleme:
arkadaşlar iğneye efsane gibi bakmaya gerek yok ucu keskin olup aynı işlevi görebilecek bir çok iğne modeli var.avımızı etkileyen unsur sadece iğne değildir misina rengi kullandığımız yemin tad aroma ve mukavemeti bulunduğumuz alandaki balıkların hangi yeme yatkın olduğu hangi zamanda olduğumuz gibi bir çok şey sayabilirim.o yüzden malzeme konusunda illaki bunlar olucak diye bir kaide yok.ben mesala 45 mm perlonu hem yumuşak hemde denizin rengine çok uygun olup gözle görülme oranı düşük olduğu için seçtim.captain 35 mm ise sağlam ve hesaplı olduğu için aldım.burda farklı tercihler yapıp yinede balık tutabilirsiniz

Back