Istanbul su altı görüntüleri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ACS
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Teşekkürler. Özellikle kuyruk formu Lapin in internetteki fotoğraflarıyla birebir örtüşüyor

Lapin ya da ot baligi ;

Screenshot_20180109-001205.png

Videodaki balik ;

Screenshot_20180109-000943.png

Bu çekimleri nasıl yapıyorsunuz. Nasıl bir ekipman aparat vs kullanıyorsunuz ?
Bu konularda da bilgi verirseniz biz de çekimler yapıp paylaşabiliriz.
Bunun yanında özellikle sahilden 10-15 metre dip yapısını taramak istiyorum.

• Beğen
Tepkiler: ACS
Bu çekimleri nasıl yapıyorsunuz. Nasıl bir ekipman aparat vs kullanıyorsunuz ?
Bu konularda da bilgi verirseniz biz de çekimler yapıp paylaşabiliriz.
Bunun yanında özellikle sahilden 10-15 metre dip yapısını taramak istiyorum.

Ben olabilecek en basit şekilde, bir aksiyon kamerasını su altı kabına koyup ip misina ile sahilden denize sarkıtarak yapıyorum. Wifi su altında çalışmadığı için ne çektiğinizi o anda göremiyorsunuz, kamerayı yönlendirme imkanı da olmuyor. Mümkün olsa en güzeli bunu tekneden ve derinlerde yapmak tabii ki, ancak, 10 metrenin altında ışığın çok yetersiz olduğu söyleniyor. Benim kullandığım kamera Gopro Hero 4 Silver.

Ben olabilecek en basit şekilde, bir aksiyon kamerasını su altı kabına koyup ip misina ile sahilden denize sarkıtarak yapıyorum. Wifi su altında çalışmadığı için ne çektiğinizi o anda göremiyorsunuz, kamerayı yönlendirme imkanı da olmuyor. Mümkün olsa en güzeli bunu tekneden ve derinlerde yapmak tabii ki, ancak, 10 metrenin altında ışığın çok yetersiz olduğu söyleniyor. Benim kullandığım kamera Gopro Hero 4 Silver.
Dikey sarkıtmada kullanıyorsunuz sanırım. Benim bölgede 10 mt bile yok derinlik. Ama daha çok kıyıdan 10-15 metre açığı taramak istiyorum. Dikey sarkıtma kullanabileceğim bir kaç yer var. Oralarda dediğiniz gibi misina kullanırım. Hatta çift misina kullanarak yön ayarı yapmak mümkün olur. Wifi çekmiyorsa doğaçlama yapacağız demektir. Asıl istediğim 15 metrelere atıp, kuş bakışı yani dibe bakacak şekilde yüzdürüp yavaş yavaş çekmek. Bunun için şamandıra buldum internette. Kameranın arkasına yapıştırılıyor. kamera su altına bakıyor ama batmıyor. Bunu denemek lazım. ama o da yapışkan ile yapıştırıldığından suda ayrılır mı bilemedim.

• Beğen
Tepkiler: ACS
Dikey sarkıtmada kullanıyorsunuz sanırım. Benim bölgede 10 mt bile yok derinlik. Ama daha çok kıyıdan 10-15 metre açığı taramak istiyorum. Dikey sarkıtma kullanabileceğim bir kaç yer var. Oralarda dediğiniz gibi misina kullanırım. Hatta çift misina kullanarak yön ayarı yapmak mümkün olur. Wifi çekmiyorsa doğaçlama yapacağız demektir. Asıl istediğim 15 metrelere atıp, kuş bakışı yani dibe bakacak şekilde yüzdürüp yavaş yavaş çekmek. Bunun için şamandıra buldum internette. Kameranın arkasına yapıştırılıyor. kamera su altına bakıyor ama batmıyor. Bunu denemek lazım. ama o da yapışkan ile yapıştırıldığından suda ayrılır mı bilemedim.

Baş aşağı konumda indiriyorum. Gopro da yönü ayarlayabiliyorsunuz. Ya da olmuyorsa ters çekip sonra bilgisayarda düzeltilebilir.

Yalnız ben takılma olmasın diye dik indirip çıkartıyorum. Eğer sürükleme/gezinme yapacaksanız ve bunu dibe yakın yapacaksanız takılma, düğümlenme olabilir. Bu yapılacaksa fazla daldırmamak lazım. Bir de birden fazla ip, yine çekerken bir yere takılma yapabilir. Benim kullandığım ip 0,70 mm'lik örgü misina.

Diğer bir konu, ipi gopronun bağlantı noktasına bağladığınızda çok fazla rezonans oluyor. Tam bağlantı noktasını gri bant ile sağlamlaştırmakta, rezonans önleyici işlem yapmakta fayda var.

Çekim ayarlarına gelince, videoyu otomatik ayarlarda çektiğinizde ışığın yetersiz olmasından dolayı kamera perde hızını, yani shutter'ı 1/25 gibi düşük bir değerde tutacak, kamera da ipin ucunda sürekli sallandığı için çok bulanık bir video elde edeceksiniz. Ben bu problemi, shutter'ı manuel ayarda en az 1/50, hatta 1/100 yaparak, sonrasında da bilgisayarda görüntüyü 2 kat yavaşlatarak aşmaya çalışıyorum. Shutter'ın 1/50 veya 1/100 olması videonun her karesinin daha net olmasına yarıyor. Yavaşlatmak ise videonun genel akışını daha az sallantılı yapıyor. Son videonun başındaki iniş ve sonundaki çıkış yavaşlatılmamış, ortadaki bölüm ise yavaşlatılmış, sarsıntı düzeyine bakarak yavaşlatmanın faydasını görebilirsiniz.

Şayet elinizdeki veya alacağınız kameranın manuel shutter ayarı yok ise ve bilgisayarda yavaşlatmak için edit edemeyecekseniz, ip yerine bir çubuk kullanarak fazla derinde olmasa da temiz tarama görüntüsü alabilirsiniz.

Back