Balıkçı üstadım , ben olsam ilk olarak ucuz bir model olan japanese snake alırdım. Bu tür sahteleri su üstünde gezdirmeniz için biraz iradenin olması ve mümkün mertebe takımın sizi yormaması için bir hafif olması lazım . Ahmet abim mutlaka iş yapmaya sahte vardır lakin bunun ben mantığını 4 yıldır çözemedim. Levrek bükücü diye tabir edilen hemen hemen bütün sahteleri denedim ama ne hikmetse tuttuğum balıkların büyük bir çoğunluğunu markasız sahtelerle yaptım. Mesala geçenlerde 5 tane maria fla pen aldım tanesi 30 yada 35 TL olması lazım alan abimiz ben bunları çalıştıramadım benim bir işime yaramadı dedi. Aldıktan sonra bende çatır çatır iş yaptı.
Yani ben artık karar verirken şu yöntemi izliyorum. Genelde avlağa gideriz gözümüze ve aklımıza yatan bir sahteyi alırız(diyelim ki bu sahte 100 TL) , atmaya başlarız ama orada o an balık yoktur. Ondan sonra ahh be deriz ve başka bir sahteye geçeriz ve çat balık oltadadır sahteden ziyade balığın merada olma ihtimalinide göz önünde bulundurmak lazım. 4 yıldır bu disiplinle uğraşıyorum ve daha yolun başındayım ama ben kendimce sahtenin iş yapıp yapmamasını şöyle değerlendiriyorum. Avlağa gidiyorum mümkün mertebe aynı saat aynı hava koşulu ve aynı sahte başlıyorum bu sahteyi kullanmaya başlıyorum diyelim ki 200 atış yaptım ve tık bile yok. Bu sahteyi ayırıyorum sonra başka bir sahtede aynı işlemi uyguluyorum ondada 200 atışta 2 isabet varsayalım. sonra başka bir sahte aldım 200 atışta 10 isabet diyelim. Sonra sadece bu 4 sahte arasında seçim yapıyorum.
Mesela ben geceleri sürekli parlak renkle avlanırım olabildiğince renkli modeller sarılı turunculu parlak yeşilli pembeli bu tür sahtelerimi bir kutuda toplarım bir gece hemen hemen kutudaki bütün sahteleri denedim yüzüne bakmadığım hatta üzerindeki dandik jelatini bile açılmamış bir sahte attım. Bu sahte ima tomahawk çakması rengi komple pembe solungaçları fosfor yeşil. En fazla 15 metre atıma sahip bir sahte ama bir yüzüşü var aman dedim aman bu nasıl bişey renginden mi aksiyonundan mı bilemedim ama lüfer levrek ne var toparladı umutsuz bir geceyi showa dönüştürdü. Belki rastlantıydı belki doğru zamanda doğru yerde doğru sahteyi atmıştım .
Son olarak bu kadar değişken varken sahte seçimimizde git gide zorlaşıyor.
(link)