KALAMAR TAVA VE İKİ SOS

Paylaşım için teşekkürler Alp
Şimdi gidip kalamar yakalamak lazım 🙂

Türk Milleti olarak balık'ta-tavuk'ta-Et'te bir türlü sos'lama olayına alışamadık,
Aslında Sos'lar yiyecek'lere mükem'mel şekilde damak tadı veriyor!
Paylaşım için emeğine sağlık .

Taratora dereotu da kullanırım çok ince kıyarım hem taratoru renk olarak hareketlendiriyor hem lezzet katıyor.alp ben meslek olarak aşçı değilim ama yemekçiyim (catering) emeğine sağlık.
Teşekkürler Yekta abi sosları istediğiniz yöne çekebilirsiniz.Renk ve lezzet için dereotu, kişniş, Muskat vb işin güzel yani bir çok şeyi deneyebilmek.
Teşekkürler Alp, ilk fırsatta yumurtalı deneyeceğim.

Bir de kızartma süresi çok önemli, 2 dakikayı geçmemek gerekiyor. İlk yaptığımda biraz fazla tutmuşum, lastik gibi oldu. Belki de ovma işini tuzla yaptığımdandır..
Teşekkürler irfan bey yumuşatmak için tuzdan uzak durmak lazım. kızartma için ise dışında ki pane çıtır bir hal ve renk alınca tavadan almak gerekiyor yoksa formunu yitiriyor.

Son düzenleme:
Paylaşım için teşekkürler Alp
Şimdi gidip kalamar yakalamak lazım 🙂
Rica ederim şeref abi birkaç gündür deneme yapıyoruz lakin kalamar çok seyrek denemeye devam.
alp sübye içinde aynı tarifi uygulamamız mümkün mü?
Merhaba volkan subye daha sert ve kokulu kalamara ziyade ben daha uzun Marine edip kızartıyorum.Aslında subye nin tavadan ziyade kavurması yada sirkeli tencere yemeği daha makul.
Türk Milleti olarak balık'ta-tavuk'ta-Et'te bir türlü sos'lama olayına alışamadık,
Aslında Sos'lar yiyecek'lere mükem'mel şekilde damak tadı veriyor!
Paylaşım için emeğine sağlık .
Teşekkürler Ercüment bey aynı fikirdeyim bir çok mutfakta da soslar ve Marinasyonlar önemli bir yere sahipken toplumumuz da ise çoğu kişi klasik damak tadından ödün vermiyor Aslında lezzeti kaçırıyorlar.

Son düzenleme:
Sübye Ayvalık restoranlarında benzer yöntemle kızartılarak anlamayanlara kalamar olarak sunulur.

Edremit körfezinde sübye boldur ve ağla yakalanır. Bu nedenle kg fiyatı 8 TL kalamar ise 25 TL.
Bunlar satıcıların yakalayanlardan aldığı fiyat.
Kalamar müşteriye ise 40 pazarlık durumunda 35 liradan satılmakta.

Sonuç olarak sübye ucuz ve kalamardaki yöntem ile pişirmek mümkün. Hatta marine etmeden veya 1 saat sodada bekleterek. Çünkü daha yumuşaktır. Ancak tavada kızartırken daha az tutulmalı aksi durumda sertleşmektedir. Aşırı kızartmada kalamar da sertleşmekte 5 dakika kesinlikle aşılmamalı. Japonyada ise sübye tamamen çiy olarak yenir. Ancak bize göre değil. Dişimiz kesmiyor.

Sübyenin Güveci nefis olur. Hafif kavrulmuş soğan, biber tereyağ, sarımsak ve köri ile 15-18 dakikada pişip yenecek duruma gelir. İsteyen kaynama sırasında beyaz şarap da ekleyebilir.

Bunlar mangalda hafif pembeleşince de soya sosu ile tüketilebilir.
Ben kanat ve kollarını atmam.

Sübye Ayvalık restoranlarında benzer yöntemle kızartılarak anlamayanlara kalamar olarak sunulur.

Edremit körfezinde sübye boldur ve ağla yakalanır. Bu nedenle kg fiyatı 8 TL kalamar ise 25 TL.
Bunlar satıcıların yakalayanlardan aldığı fiyat.
Kalamar müşteriye ise 40 pazarlık durumunda 35 liradan satılmakta.

Sonuç olarak sübye ucuz ve kalamardaki yöntem ile pişirmek mümkün. Hatta marine etmeden veya 1 saat sodada bekleterek. Çünkü daha yumuşaktır. Ancak tavada kızartırken daha az tutulmalı aksi durumda sertleşmektedir. Aşırı kızartmada kalamar da sertleşmekte 5 dakika kesinlikle aşılmamalı. Japonyada ise sübye tamamen çiy olarak yenir. Ancak bize göre değil. Dişimiz kesmiyor.

Sübyenin Güveci nefis olur. Hafif kavrulmuş soğan, biber tereyağ, sarımsak ve köri ile 15-18 dakikada pişip yenecek duruma gelir. İsteyen kaynama sırasında beyaz şarap da ekleyebilir.

Bunlar mangalda hafif pembeleşince de soya sosu ile tüketilebilir.
Ben kanat ve kollarını atmam.
Haklısınız Subye nin kalamar olarak satıldığı malum bunu anlamak için Restaurant da iseniz ve tabağınıza kalamar şerit halin de kızartılarak geliyor ise orada bir sorun olabilir zira alacarte de kalamar halka olarak sunulur. Balıkçı dan marine edilmiş halde alacak iseniz mutlaka kontrol ile halka olmasına dikkat etmek gerekiyor.
Lakin Bülent bey işin mutfağında olan biri olarak sübye nin daha sert olduğu kanaatindeyim.

Güveç ve kavurma da ise mürekkep torbası nı da kullanmak gerekiyor bahsettiğiniz gibi beyaz şarap ile çektiren subye Mürekkep ile daha bir güzel deniz kokusunu ve tadını bırakıyor.

Son düzenleme:
Sübye yakalandıktan sonra simsiyah olur. Bu Mürekkebi nedeniyle değil, pigmentlerini böyle görünür duruma getirmesinden.
Bu nedenle tezgahta satılacaksa iğrenç görüntüsünü düzeltmek için ağartılır.
Belki bu işlem onu sertleştiriyor olabilir bilmiyorum. Hiç satın almadım tuttuklarımı yiyiyorum gerek taze gerek deep frezede beklemiş.

Çok kolay ve çabuk pişer, Japonlar derisini yüzüp temizleyip şerit halinde yiyiyor. Ben bu durumdayken ağzıma attım çıkarmadım da, bütün olarak yılan gibi yuttuğumda gözlerim dışarı fırladı. Sonra bir daha yemedim. Ayrıca sabah kahvaltısı için derisi ile birlikte şekerle kaynatıp alışmadığımız için midir nedir bana göre iğrenç bir duruma getirip yiyiyorlar.

Sübyeyi, marine etmeden dahi kızartmak veya güvecini yapmak yeterli.

Bu resimdekiler yakalayıp eve getirdiklerim. Bunu böyle tezgaha koysalar kimse almaz.
Tezgahta satılanlar kireç gibi bembeyaz.
IMG_1188.JPG

Hala Alp beyin soslarını yapamadım. Tekirdağdayım, arkadaşa geçen ay getirdiğim kalamarlar buzlukta, bir türlü yeme fırsatı bulamadık.

Back