Kamış Mı? Makine Mi?

gokhanersen

Yeni Üye
Tepki
4
Ödül
5
Herkese Merhabalar,
Kafamı kurcalayan konular var ve deneyimli hobidaşlarımın tavsiyelerine, fikirlerine ihtiyacım var.
Tatlı suda avlanıyorum hedef balığım da kasna, takımım; favorite white bird 1-7 g ve okuma ceymar cxt 25 makinem var. Uzun sayılabilecek de balık hobisiyle uğraşmışlığım var. LRF son 3 sene olsa da öncesi sazan avcılığıydı.
Sormak istediklerim;
LRF için makine mi? Kamış mı daha önem arz eden bir konudur? En çok takıldığım konu, makinemin sarım mesafesi, mevcut makinem cxt 25 yaklaşık 65.5 cm sarıyor, bu değer sanırım LRF için uygun bir aralığın içerisinde ama 55-57 cm gibi sarım değerleri daha iyi deniyor, bu etkili bir kriter midir trofe boyları avlayabilmek adına? Ben de, mevcut makinem de yavaş sarım yapıyorum fakat yavaş sarımda belki 65.5 cm değil de 60 cm sarıyorumdur en düşük bir devirde ama gidip 55-57 aralığında sarım yapan bir makine alsam av verimliliğim açısından çok daha ileri bir atılım yapabilir miyim mevcut makineme göre?
Bir de, pahalı olan stradic serisi bir makine daha verimli bir makine midir? Tamam su geçirmezlik, dayanıklılık vs. tabii fark vardır ama önemli olan sarım mesafesi ise stradic 64 cm LRF için en uygun denen 55-57 vs aralığın üstünde ki okuma cxt 10 ile yazı üzerinde teknik olarak aynı (ağırlık vs.) ki ceymar cxt 10 sarım mesafesi 55 cm, verimlilikte de bu iki makine aynı mı olur? Yani daha uzun sarım yapsa da stradic 1000 makine, trofe av açısından daha mı iyidir?
"Yok arkadaş, sarım sayısına takılma önemli olan kamıştır LRF'de" mi dersiniz? Bilmeyerek, araştırmayarak başladım LRR'ye ve ben de hata ederek 10-30 atarlı bir kamışla avlandım ilk zamanlar ama şunu fark ettim ne kadar bu av disiplinine uygun olmasa da aldığım her balıkta aksiyonu tabiri caizse bileğimde "Dannnnnn" diye hissediyordum, oldukça ağresif bir av oluyordu fakat favorite 1-7g kamışta balığın kafa atışlarını, aksiyonu kolumda hissediyorum, kamış bütün torku, kuvveti sanki emiyor, esniyor da esniyor. Bu nokta da ben 3-10 ya da 5-12 gibi kamışlar mı almalıyım kullandığım sahteler her ne kadar 1,5-2-3 gr civarında olsalar da?
Fikirleriniz önemli, yorumlarınızı okumak için sabırsızlanıyorum,
Saygılarımla..

Kamış + Makine + İp + Lider Öncelikle bunları bir bütün olarak düşünmek gerekir diye düşünüyorum. Kombinasyon uyumlu , dengeli bir takım ise , gerisi kısmet işi.

LRF için makine mi? Kamış mı daha önem arz eden bir konudur?

Balığı makine değil , kamış çeker. Bunu her zaman göz önünde bulundurarak seçim yapmanızda fayda var. Makine elbette önemlidir. Fakat takımınızı zorlayacak bir balıkla karşılaştığınızda işin yükünü kamış çeker.

En çok takıldığım konu, makinemin sarım mesafesi

Makinemin sarım mesafesi konusunda , hedef balığa göre , kullandığınız kandırıcıya göre seçmenizde fayda var. Şahsen kendimden örnek vermek gerekirse , Bahsettiğiniz gibi 55-57cm ler bana uygun gelmiyor. Çünkü daha çok baby jig ile avlanıyorum. Kamış ile jige aksiyon verirken , makinenin misina toplama sı biraz geride kalıyor , jig e istediğim gibi aksiyon verirken bozulmalar olabiliyor. ( bazen ) Aynı şekilde küçük damaklı sahtelerin yüzüşlerinde de zaman zaman gerekli o kışkırtıcı salınımı tam yapamıyorlar.

Ama aynı şekilde bizim buralarda LRF ile avlanan bir çok arkadaşım da , gerek kokulu silikon gerkese de kokusuz normal silikon + 2,5 - 4.gr'lık jighead ile avlandıklarından 60.cm sarımın üstüne çıkmıyorlar. Hatta dediğiniz gibi 55-57cm gibi makineler tercih ediyorlar. Yani 55-57cm LRF için iyi 66.cm kötü diye düşünüyorsanız yanılırsınız. Makinenin sarımı konusunda , av stilinize göre seçmeniz bence daha uygun olur.

Tabi bu arada benim tatlı su da hiç bir tecrübem yok , bu yüzden tatlı suda avlanan arkadaşlarında fikirlerini almanızda fayda var.

Rastgelsin.

LRF de kullandığım makineler 64-66-68 ve 81 cm/turlu. En verimli ve trofe avlarımı 81 cm turlu 2000 Soare ile yaptım ?????
Jighead ve silikon kombinasyonunda aksiyon için makinayı hiç kullanmam. Jerk tede twitch tede sadece boş almak için kullanırım ???
Sadece düz sarımda, kullandığım sahteye uygun hızda sarım yapmak alışkanlık gerektirir. Onuda ilk birkaç sarımda çözerim !

Hedef balık kasna ise elinizdeki kamış ve makine işinizi hayli hayli görür.. sadece sahte erimi ve sahteye aksiyon verme konusunda misina seçimi bu konuda önemli.. örneğin kasna da genellikle mepps kullanılıyor.. bu saydığınız sarım mesafesi nin bir önemi yok çünkü düz sarım yapıyosunuz.. sarım hızına göre orta su veya su üstüne yakın kullanım alanı var.. silikonda da durum aynı.. sert maket yemde makinenizin sarımı problem olabilir.. onuda elinizdeki makinenin sarımıni yavaşlatarak veya hızlandırarak çözebilirsiniz.. Rastgelsin..

Back