Kasa düğümü kopma sorunu (çözüldü, yanlış teknik)

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Tepki
346
Ödül
73
Merhabalar. Sezona hazırlık için çapariler hazırlamaya çalışırken düğümlerde biraz sıkıntı yaşıyorum. Klasik kasa düğümü atması en kolay düğümlerden biri ama 5 kg çekerli monofilament beden misinamda bu düğümü atmaya çalıştığımda misina iki elle kolayca koparabilecek kadar zayıflıyor, çekeri belki 2 kiloya kadar düşüyor. Bu düğümü 1-2-3 tur içinden geçirerek ve ıslatarak/ıslatmayarak atmayı denedim ancak istikrarlı bir şekilde elle kolayca koparabiliyorum. Atması daha zor olan rapala düğümü denediğimde ise böyle bir problem yok. Size sorum bu düğümün misinayı bu kadar zayıflatması normal midir? Normal değilse deneyebileceğim herhangi bir şey var mıdır?

Bahsettiğim kasa düğümü:

1768820088633.png

Son düzenleme:
Ben düğümlerimi hep şöyle yaparım, düğümü atarım, hafifçe sıkar ve boluğunu alırım ama asla düğüm otursun diye var kuvvetimle asılmam. Bırakırım su altında kendisi otursun. Su altında yükle oturan düğümde asla zayıflama olmuyor. Bir yol daha var ama bilmem kullanır mısın; tükürükle ıslatmak bana göre çok verimli bir yöntem değil, bir spreyer içerisine sıvı sabun ve su koyup karıştırıp ne koyu ne çok duru bir karışım elde edersen bunu düğümleri sıkmadan önce hafifçe püskürtüp sıkarsan bence yağ gibi kayıp oturacaktır düğüm. Misinadan misinaya değişiyor inan bana, ikisi de monofilament lider misina için kullandığım iki misinam var, biri hiç ıslatmasan bile yağ gibi kayıp oturuyor ama diğerinde sıkarken bile sürtünmeyi hissedebiliyorum.

Ben genellikle kendi yaptığım çaparilerde, hatta bazen hazır aldıklarımda da takımı bozup dipte çift kat olacak şekilde ip misinayla albright düğümü atıyorum. Çift kat atınca bir halka oluşuyor ve kurşunun gözünden geçirmek rahat oluyor.

Sizin örneğinizde yaptığınız kasa bağı yanlış değil (2-3 tur attığınızı düşünerek). Aklıma 3 olası senaryo geliyor, sorunu hep aynı misinada yaşıyorsanız beden misinanız üzerinde yazdığı kadar kuvvetli olmayabilir, düğümü sıkıştırırken boşunu yavaşça alıp oturtmadan hızlı çekerek yakıyor olabilirsiniz veya ben de yaşıyorum bazen düğüm ucundaki boşluğu kesip ucunu yakarken ateşi bedene fazla yaklaştırıp bedeni zayıflatabiliyorum, çekince elimde kalan oldu farketmeden ateşi yaklaştırdığımda.

düğümü atarım, hafifçe sıkar ve boluğunu alırım ama asla düğüm otursun diye var kuvvetimle asılmam.

Sorunumu çözdünüz 🙂 Baya şüpheliydim ama nokta atışı öneriymiş. Yalnızca dediğiniz gibi düğümü atarken son haline gelsin diye hafifçe sıkmadım (Zaten var kuvvetimle asılmıyordum ama bu bile etkiliyormuş), sonra direk elimle kuvvet testini yapıp (var kuvvetimle asılıp) öyle koparmayı denedim ve kopmuyor. Bazen çok hafif kayıyor ama misina anlamlı derecede zarar görmüyor (elimle koparamıyorum). Gerçekten çok ilginç. Anladığım kadarıyla böyle yapınca kısa ucu (kesip yaktığımız kısım) hiç çekmemiş oluyorum ve düğüm doğru şekilde oluşmuş oluyor. Yani çok basit sandığım bu düğümü atmanın yanlış bir yolu varmış. Bunu doğrulamak için düğümü atarken yine iyice oturtmaya çalıştım ama bu sefer düğümü oluştururken kısa uca neredeyse hiç kuvvet uygulamadım ve yine elle kopmuyor.

Bu düğüm özelinde değil de genel olarak düğümlerden bahsedersek düğümü oturtmama, düğümün kendiliğinden sıkılmasına izin verme öneriniz yine mantıklı. Ama bence sebebi misinanın zayıflaması veya düğümün fazla sıkılması değil, benim yaşadığım sorundaki gibi yanlış teknikleri önlemesi ve aynı düğümü her seferinde aynı şekilde atıp istikrarlı teknik sağlaması. Tam oturtmama önerinizi diğer düğümlerimde de iyice deneyeceğim. Çoğu kişinin yeterli bulup benim kullanılamaz bulduğum improved clinch knot gibi düğümler vardı, belki benzer bir sorunu orada yaşıyormuşumdur.

Yanlış şekilde (fazla sıkarak) attığım kasa düğümünü dediğiniz gibi sabunlu suyla denedim, onun çok farkını göremedim ama zaten düğümü yanlış atıyormuşum. Bu durumda zaten sabunlu suyun faydası olmazdı.

Ben genellikle kendi yaptığım çaparilerde, hatta bazen hazır aldıklarımda da takımı bozup dipte çift kat olacak şekilde ip misinayla albright düğümü atıyorum. Çift kat atınca bir halka oluşuyor ve kurşunun gözünden geçirmek rahat oluyor.

Sizin örneğinizde yaptığınız kasa bağı yanlış değil (2-3 tur attığınızı düşünerek). Aklıma 3 olası senaryo geliyor, sorunu hep aynı misinada yaşıyorsanız beden misinanız üzerinde yazdığı kadar kuvvetli olmayabilir, düğümü sıkıştırırken boşunu yavaşça alıp oturtmadan hızlı çekerek yakıyor olabilirsiniz veya ben de yaşıyorum bazen düğüm ucundaki boşluğu kesip ucunu yakarken ateşi bedene fazla yaklaştırıp bedeni zayıflatabiliyorum, çekince elimde kalan oldu farketmeden ateşi yaklaştırdığımda.

Teşekkürler. Alternatif düğümler kuvvet sorununu çözüyor ama kasa düğümü atması o kadar kolay ki insan mümkün olduğunca onu kullanmak istiyor. Yukarıda açıkladığım gibi kasa düğümünü atarken teknik hata yapıyormuşum (düğümü sıkarken kısa uca asla kuvvet uygulamamak gerekiyormuş), onu düzeltince sorun düzeldi.

Back