Kibris Oltasini Avcilastirmak

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Cihad
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Cihad

Aktif Üye
Tepki
111
Ödül
53
Hazir kibris oltasi aldim kefal avinin daha avci olmasi icin kancalarla sunger(samandira) arasindaki misinanin boyunu uzattim dogru yapmismiyim ? Suriye ekmegiyle normal firin ekmegi arasinda bir tercih yapsaydiniz hangi yemi secerdiniz ? Bir de kancalari ekmege saplamalimiyim yoksa serbest mi birakmaliyim ?

Hazir kibris oltasi aldim kefal avinin daha avci olmasi icin kancalarla sunger(samandira) arasindaki misinanin boyunu uzattim dogru yapmismiyim ? Suriye ekmegiyle normal firin ekmegi arasinda bir tercih yapsaydiniz hangi yemi secerdiniz ? Bir de kancalari ekmege saplamalimiyim yoksa serbest mi birakmaliyim ?
Cihad ekmeği daha iyi sarabilmek adına 20 cm lik bir uzatma yararlı olacaktır. Çok uzun olursa dolaşma rizki artar.Ben kancaları bırak saplamayı tam dik duracak şekilde kaldırarak daha verimli ay yapardım. Ekmek konusunda normal ama çok taze olmasını tercih et. Çok büyük parça kullanma. Rast gelsin .

Bende normal ekmek aliyorum. Saat 1 de sicacik ekmegi aksama kadar kagida sarili posette sicak kaliyor acikinca yiyorum 😀 usta ama iki kisi almisti ikisindede suriye ekmegi vardi bi farki var mi ? Benimkine de 2 kere vurdular ama takilan olmadi. Cok kisi olduguyla alakasi olabilir mi az vurmasinin 9 olta vardi kibris atilan ?

Ben Kıbrıs oltayla avlandığım zamanlarda -ki çok avlandım- en az 12 iğneli takımlar kullanır, sünger - şamandıra vs hiç kullanmazdım. Ekmeğin kabuğunu dışa doğru rulo haline getirir ilk iğneyi ekmeğe saplar dolamaya başlardım, yukarıdaki üstadın da söylediği gibi ilki hariç diğer tüm iğneleri dik pozisyonda bırakır o şekilde denize atardım. Bir süre sonra ekmek suyla kavuşup şişince zaten o kalkık iğneler bir nebze de olsa gizleniyor.

Ben çok farklı kombinasyonlar denedim. Uzatmak bazen daha etkili oluyor. Balıkta tanıştığım bir amca hem iğnelerin olduğu tarafı uzatıyor hem de makineden gelen misinaya ek yapıyordu. Yani klips ile şamandıra arasına 1-1.5m misina ekliyordu. Bu şekilde verim aldım. Ancak uzatma yapmadan da yakaladığım çok. Ekmek mi Suriye pidesi mi derseniz ben her zaman ekmekten daha fazla verim almışımdır. Çünkü ekmek şişer ve iğneleri gizler, pide ise daha dayanıklıdır. Ama çok önemli bir nokta: ekmek çok taze olacak, çünkü bunun kokusu balıkları çeker. Diğer bir nokta mahmozlama, yani merayı yemlemedir. Tabi bu her zaman mümkün olmaz (mesela akıntı çoksa).

Ben genelde meranını durumuna göre hazırlık yapıyorum. Kullandığım bazı yöntemleri paylaşayım.

1- Eğer mera açık ve akıntılı ise her iki taraftan uzatma yapıyorum. Klipsten önce de akıntıya göre sonsuz gezer kurşun koyuyorum. Böylece akıntıda ekmek sabit kalıyor. Ekmek ve şamandıra da yüzeyde olduğu için balığın yakalandığını görerek anlıyorum. Uzatmanın amacı kefalin işkillenmesini engellemek.

2- Az akıntılı, liman içleri gibi sakin yerlerde kurşun koymam. Klipse bir zargana topu, toptan sonra da Kıbrıs şamandıra koyarım. Zargana topunun amacı uzağa atabilmek. Ekmeği de doğrudan şamandıraya sararım. Yine takım yüzeceğinden görerek balığın takıldığı anlaşılır.

3- Bu ikisinden verim alamadığım durumlarda Kıbrıs dip yaparım. Bunun takımı da şu şekilde. Ekmek şamandıraya sarılır. Şamandıradan sonra derinliğe göre en çok 1 metre olacak şekilde misina ve bu misinaya gezer bir kurşun. Sonra misina klipse takılır. Atıldığında kurşun yere iner, şamandıra da zeminden biraz yukarıda yüzer. Bu yöntemle daha büyük kefaller gelir genelde ama balığın yakalandığını anlamak daha zordur.

Rastgelsin.

Suriye ekmegi lavasa benziyor bimdeki lavasa ama biraz da pide gibi herhalde o da sisiyor ama daha duzgun sariliyor lavas oldugu icin ama ekmek daha iyi gibime geldi 🙂
Uzatma islemini bende yeni ogrendim 1.5-2 metre uzattim ama sadece sungerle ignelerin arasini

Bir de sabah vakitlerinde gidicem ornegin 10dan 12 ye kadar bu saatlerde kefal olur dimi yani her saatte olur mu 🙂

Kefal gezen bir balık her saatte olabilir. Ancak genelde görerek avlandığı için aydınlıkta daha başarılı olursunuz. Gece ise ışık alan bir yer ise yine yakalayabilirsiniz.

Back