Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için forumka kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Levrek Avı Ne zaman Nerede Yapılır...

Volkan

Daimi Üye
Katılım
30 Nis 2010
Mesajlar
1,565
Tepkime puanı
104
Puanları
48
Yaş
43
Konum
Ankara, Bandırma
Adı
Volkan
Nerelerde Bulunur, Nerelerde Avlanılır?

- Levrek balığı Karadeniz’den Akdeniz’e kadar bütün denizlerimizde bulunur.
- Her ne kadar göç eden bir balık olsa da, azımsanamayacak miktarlarda levrekler, bazı yerlerde kalırlar ve göç etmezler. Bu yerler hemen hemen 12 ay boyunca levrek avlanabilecek yerlerdir ve tüm denizlerimizde bu tarz meralar mevcuttur.
- Levreğin göç macerası Ağustos sonlarına doğru, suların soğumasıyla Karadeniz’den büyük gruplar halinde başlar. Güneyde sıcak sularla buluşunca geri dönüşe geçer. Mayıs ortaları, Haziran başı gibi Karadeniz’e geri dönmüş olur. Tüm bu göç hareketleri tamamen suların sıcaklığı ile alakalıdır.
- Levrek tam bir kıyı balığıdır. Sadece sular soğuduğunda derinlere çekilirler.
- Etçil bir balık olduğundan küçük balıkların yoğun olduğu mendirek içi gibi yerlerde, özellikle yağmur sularıyla derelere düşüp denize sürüklenen avların olduğu, nehirlerin denize karıştığı yerlerde yoğunlaşırlar. Hatta nehirlerin içine bile girerler.
- Dip yapısı olarak eriştelik olan yerler, kayalıkların kumlarla buluştuğu yerler levreğin tercih ettiği yerlerdir.
- Ürkek ve dikkatli bir balık olduğundan, avlanırken bile, önce kendini diğer yırtıcı balıklara ve su üstünden gelebilecek diğer tehlikelere karşı emniyete alırlar. Bu sebeple, hem kendi emniyetleri için, hem de avladıkları balıkların kendilerini fark etmemesi için, nehirlerin denize dökülüp suyu bulandırdığı yerlerde daha çok bulunurlar.
- Sesten, su kenarındaki hareketlerden çok rahatsız olurlar. Bu sebeple, ıssız, sessiz, sakin yerlerde bulunmayı tercih ederler. Bu sebeple levrek avında mutlaka sessiz olunmalı, gerekirse fısıltıyla konuşulmalıdır. Suya görüntü verilmemeli, at çek yaparken gerekirse, sürekli orada bulunan ve levreğin görüntüsüne alışık olduğu bir elektrik direğine veya ağaca yanaşılmalıdır. Eğilerek veya oturarak atış yapılmalıdır.
- Deniz dalgalı olduğunda, levrek dalgaların kırılmaya başladığı yerlerin hemen arkasında avlanır. Bu sebeple gerekirse su içine girilerek bu noktalara mümkün olduğunca paralel atışlar yapılmalıdır.

Ne Zaman Avlanılır?

- Yukarıda da değindiğimiz gibi, göç etmeyen yerli levrekler hemen hemen bütün denizlerimizde mevcuttur. Ancak en güzel avı, levreğin büyük gruplar halinde göç ederken, yani akım zamanında, bulunduğumuz yerden geçtiğinde olur. Bu zaman her yer için farklı olup, ancak tecrübe edilerek bilinebilir. Örneğin kabaca, Karadeniz kıyılarına yaz ayları iken, Marmara için kış sonu, bahar başı gibidir.
- Günün her vakti levrek avlanabilir. Ancak en verimli zamanları, sabah havanın aydınlanmaya başlamasından güneşin gökyüzünde yükselmesine kadar ve akşam güneşin batmaya başlamasından havanın kararmasına kadar olan zamanlardır.
- Rüzgarlı havalar ve dalgalı denizler levrek avı için en uygun ortam şartlarıdır.
- Denizden karaya esen rüzgar, denizi de dalgalandıracağından av için daha verimli zamanlardır. Örneğin Kuzey Marmara’da güney rüzgarları verimi arttırırken, Güney Marmara’da kuzey rüzgarları verimi arttırır.
- Sakin havalarda ve denizlerde iyi gözlem yapılırsa, yer yer levreğin oynak yaptığı görülebilir. Şayet bu oynaklar sırasında o noktaya atış yapılabilinirse verim alınabilir.
 

Evren Tamer

Daimi Üye
Gold Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
1,221
Tepkime puanı
701
Puanları
113
Yaş
43
Adı
Evren Tamer
Teşekkürler.
 

enis59

Daimi Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
1,210
Tepkime puanı
22
Puanları
38
Yaş
44
Adı
Enis
paylaşım için teşekkürler
 

dede

Aktif Üye
Katılım
8 May 2010
Mesajlar
327
Tepkime puanı
60
Puanları
28
Yaş
60
Konum
istanbul
Adı
Kemal Dede
Kan Grubu
B Rh Pozitif
güzel paylaşım teşekkürler
 

sokrates

Aktif Üye
Katılım
3 May 2010
Mesajlar
484
Tepkime puanı
8
Puanları
18
Yaş
51
Konum
Kastamonu/Cide
Adı
Murat Can
Kan Grubu
A Rh Negatif
Teşekkürler Volkan uzun süredir at çek avlarımızdan sonuç alamıyorduk göç zamanıyla ilgili yazdığın bölüm yüreğime su serpti biz karadenizin aşağı yukarı ortalarında sayılırız eh! mayıs ortalarıda geldi sayılır demekki levreğin buralarda oynak zamanı yaklaştı denemeye devam.
 

Bahadır Sarıca

Daimi Üye
Katılım
1 May 2010
Mesajlar
1,073
Tepkime puanı
111
Puanları
63
Konum
İzmir
Adı
Bahadır Sarıca
Kan Grubu
A Rh Pozitif
Sevgili Volkan,
Öz ve net bilgilendirme için teşekkürler, ellerine sağlık.
Rastgele...