Merhaba hamdi abi spin kamış ile attığım için üzerinde sürekli lider oluyor o nedenle ne desem yalan olur.Aykut merhaba , zarganada liderin bir faydası oluyor mu .
ANE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhaba hamdi abi spin kamış ile attığım için üzerinde sürekli lider oluyor o nedenle ne desem yalan olur.Aykut merhaba , zarganada liderin bir faydası oluyor mu .
Tamam sağolasın , ben yeni ipe geçtiğim için daha ilder bağlamaya cesaret edemedim 🙂.Merhaba hamdi abi spin kamış ile attığım için üzerinde sürekli lider oluyor o nedenle ne desem yalan olur.
ANE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
hocam ben yeniyim ne ögrendiysem internette yaptıgım araştırmalar burdaki deneyimli ustalar ve özellikle kayhan hocamın sayesindedirLider kullanımı ile ilgili benim düşüncemi aşağıda kısaca açıklamaya çalıştım.
genelde karşılaştığım ve bence en önemli hatalardan biri kullanılan ipin kalınlığına göre lider seçimi yapılmasıdır. aynı şekilde xx kalınlığında ip kullanıyorum hangi kalınlıkta fluorocarbon almalıyım sorusuna verilen yanıt yy kalınlığında al şeklinde oluyor.
burada olması gereken ipin kalınlığından ziyade çeker değeridir. ve lider yani fluorocarbon un çeker değeri ipin çeker değerinden düşük olmalı. amaç ipi korumak. Evet kullandığımız sahteler çok değerli. 200 tl bandına dayanmak üzere ve favori renk ve modelimizi çoğunlukla bulamıyoruz ancak kullanılan iplerde bir o kadar değerli ve pahalı. mesela sahtenin takıldığını ve kurtulma şansı olmadığını, kopmanın kaçınılmaz olduğunu düşünelim. kopma ya dugum noktalarından ya da zincirin en zayıf halkasından gerçekleşecektir. Ip in çeker değerinden daha güçlü lider kullanırsak kopma bu durumda ip üzerinde bir noktada olacaktır. Giden hem sahte hemde pahalı ipimiz olacaktır. en güçlü çeker değere sahip olan halka ipimiz olmasına rağmen bazen ipten de kopma yaşanabilir. bunun en önemli nedenlerinden biri büyük ihtimal ipin bir yere sürterek zayıflaması olabilir.
Katiliyorum bu yorumlara. Görünürlük ile sıkıntı bence de yok. Liderin en büyük avantaji jige veya igneye dolanmamasi onun haricinde avcilikta etkisi olduğunu düşünmüyorumBu lider isi ben foruma basladigim gunden beri konusuluyor.. bu konuyla ilgili onlarca entry bulabilirsiniz.. kimisi cok onemserken kimisi cok onensemiyor ( ben onensemeyenlerdenim) 5 yildan fazladir spin yapiyorum, 1 kere dezavantajini gordum.. kullanilma amaclari eger sahte-jig-kaşik takilirsa bi yere ip kaybetmemek, gorunurlugu azalttigi icin baligi urkutmemek gibi nedenler.. genelde ip dugumden koptugu icin ip kaybetme az oluyor.. urkutmeme durumu ise bence cok onemli degil, yanimda liderle avlanan arkadaslar balik alamazken ben kullanmadan cok aldim.. o yuzden onemsemiyorum.. ancak bazi durumlarda elzem, sirti cekerken zaten guclu bir makine ve ip ile cekmek zorundasiniz, eger sahteniz bi yere takilirsa kamis kirilir, orda liderin onemi artiyor.. ancak spinde zaten 300-400 gram sarikanata atarken ille de lider olmali mi diyorsaniz onun da cevabi eger meraniz kayaliksa sahte-kaşik-jig takilma olasiligi varsa olabilir.. kumluk bir yerde atiyorsaniz gerek yok.. lider kalinligi ise kullandiginiz ipin iki kati degerine yakin olmali.. 0.18 ise 0.36 gibi.. daha dusukte olabilir tabi.. takim ne kadar inceyse sahtenin gidebilecegi mesafe de artiyor.. 0.18 almakla bence iyi etmissiniz, sonrasinda 0.16 - 0.14 gibi degerlere gecebilirsiniz.. ip inceldikce karisma olasiligi da artiyor.. lider isi tecrubenize gore zamanla oturacaktir.. iyi avlar ve guzel raporlar diliyorum..
Ben o zaman lidersiz biraz daha devam edeyim 🙂Katiliyorum bu yorumlara. Görünürlük ile sıkıntı bence de yok. Liderin en büyük avantaji jige veya igneye dolanmamasi onun haricinde avcilikta etkisi olduğunu düşünmüyorum
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi