LİDER UZUNLUĞU

Boş Kova

Yeni Üye
Tepki
1
Ödül
5
Herkese Merhaba;

Uzun zamandır LRF disiplini ile av yapmaktayım sadece çözemediğim bir konu var ben liderimi neredeyse bir kamış boyunun yarısı kadar yapıyorum, ideal uzunluğu ne kadar olmalı sizce atış erimimi etkilediğini düşünüyorum bu konuda fikirlerinize ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim.

LRF kamışlarının en uç halkaları çok dar olduğu için lider düğümü kusursuz atılsa bile sorun çıkartıyor. Ben lider kullanırken 20-30 cm kullanıyorum ve atış sırasında düğümü kamışın dışında bırakıyorum. Bence kullandığınız lider uzunluğu disipline uygun değil.

LRF kamışlarının en uç halkaları çok dar olduğu için lider düğümü kusursuz atılsa bile sorun çıkartıyor. Ben lider kullanırken 20-30 cm kullanıyorum ve atış sırasında düğümü kamışın dışında bırakıyorum. Bence kullandığınız lider uzunluğu disipline uygun değil.
Hocam o zamanda çok kısa olup avcılığı etkilemiyor mu ?

Levrek avı yapıyorsanız onu bilemiyorum zira avını yapabilen biri değilim fakat diğer balıklarda öyle bir avcılık etkileme farkı ben hissetmedim.

Bu biraz da atış stilinizle etkili.
Kimisi sahteyi neredeyse kamışın ucuna kadar çekip atıyor, kimisi 50-60cm veya daha uzun sarkıtarak yapıyor.
Nasıl attığınıza bakın ve düğümün kamış uç halkasının içinden geçmeyeceği kadar mesafe bırakın. Düğüm halkadan geçerse hem düğüm kolay aşınır, hem de halka sürekli çarpmadan dolayı aşınabilir.

Şefim ben yem ile son halka arası 50-55 cm aralık bırakıyorum fakat liderim 45-50 cm arası oluyor. Yani lider düğümü son halkaya dıştan 5 cm kalacak şekilde atıyorum(Not:atarken kamış eğildiği için düğüm çok nadir son halkaya giriyor). Yalnız bu üstte şefin söylediği gibi kesinlikle böyle olacak diye bir kaide yok. Ben böyle alıştım ve kamış uzunluğuna göre değişir. Benim idealim 40-45 cm ve böyle çok güzel levrek avları yaptım.

Not: Bana kalırsa kamışın yarı boyu çok uzun

Son düzenleme:
Şefim ben yem ile son halka arası 50-55 cm aralık bırakıyorum fakat liderim 45-50 cm arası oluyor. Yani lider düğümü son halkaya dıştan 5 cm kalacak şekilde atıyorum(Not:atarken kamış eğildiği için düğüm çok nadir son halkaya giriyor). Yalnız bu üstte şefin söylediği gibi kesinlikle böyle olacak diye bir kaide yok. Ben böyle alıştım ve kamış uzunluğuna göre değişir. Benim idealim 40-45 cm ve böyle çok güzel levrek avları yaptım.
Beni kast ediyorsanız ben kesinlikle böyle olacak gibi bir cümle kullanmadım. Kendim ne kullanıyorsam onu söyledim. Ki benim söylediğimle sizin söylediğiniz aynı kapıya çıkıyor burada önemli olan uzunluk değil genelde düğümün atış öncesi kamışın ilk halkasının dışında kalması. 20-30-40-50 kişi ne istiyorsa onu kullanabilir tabi ki.

Benim max 3 kamışın halkasından düğüm kesinlikle takılmadan geçmiyor zaten o yüzden düğümü içerde kullanmam gibi bir durum söz konusu değil.

Lrf derken ne kadar lrf 🙂
Bence biraz daha detaya ihtiyaç var max 3 max 5 kamış ile yapılan av da lrf , 1-20 kamış 7 8 gr jig atmak da lrf
Bana kalırsa 10 gr ve üstü bir jigi dibi kayalık ve taşlık olmayan merada taş altı yapan balıkların gelme ihtimali olmadığı seneryo da atıyorsam lideri kısa tutarım ilk halkadan geçirmem..
10gr ve yakını ağırlıkla taşlık ve taş altı yapma ihtimali olan balıklarla mücadele etme ihtimali varsa lider uzun bırakılabilir
Max 3 max 5 hatta max 10 kamışta bile ne atarsam atayım lideri ilk halkanın dışında 1 1.5 karış bırakırım çünkü atış esnasında hafif ağırlıkları çok fazla sarkıtmayı gerektirecek bir konu olmuyor..
Bu kısmında tercih tamamen av ve avlanma ihtimali olan balığa göre yapılmalı bence

Beni kast ediyorsanız ben kesinlikle böyle olacak gibi bir cümle kullanmadım. Kendim ne kullanıyorsam onu söyledim. Ki benim söylediğimle sizin söylediğiniz aynı kapıya çıkıyor burada önemli olan uzunluk değil genelde düğümün atış öncesi kamışın ilk halkasının dışında kalması. 20-30-40-50 kişi ne istiyorsa onu kullanabilir tabi ki.

Benim max 3 kamışın halkasından düğüm kesinlikle takılmadan geçmiyor zaten o yüzden düğümü içerde kullanmam gibi bir durum söz konusu değil.
Hayır direk sizi kastedmedim aslında hepimiz aynı şeyi söylüyoruz iyi avlar 😁

Bu takımlarda kaliteli bir misina (fluorocarbon kaplama) satın alarak direkt misina sarılsa kafaya olmuyor mu? Ben spin takımlarımda öyle de yapıyorum. Özellikle yemli çipura avcılığı için. Misina sağlam olursa sorun olmaz bence.

Back