Lafalisokalemabuno
Aktif Üye
Silikonun yapısını bozuyo. Elimde Berkley Gulp solüsyonları var bu solüsyonu fujin silikona döktüğümde silikonu eritiyo mesela. Aminositlerin kullanacağın silikonun kimyasal yapısıyla da uyumlu olması gerekir. Tepkimeye girmemesi gerekir. Aminoasitler oldukça pahalı maddeler. Paranın boşa gitme olasılıda cabası. Misal Berkley gulp silikonlar mikroskobik gözenekler içeriyor yapıları gereği. Sattıkları sıvılar bu gözeneklerin içine nüfuz edebiliyorken, Fujin gibi markaların silikonlarında bu tip gözenekler mevcut olmadığından sıvılar bu silikonlara nüfuz etmezler. Fujin gibi markalar da yağ benzeri yoğunlaştırılmış maddeler kullanır. Bu maddeler silikon üzerinde ince bir katman oluşturur.
"Aminoasitlerin kullanacağın silikonun kimyasal yapısıyla uyumlu olması gerekir" derken hocam? Bence o aminoasitler yüzünden değil başka bir şey yüzündendir. Çok kabaca bir fikir verecek olursam, mısır nişastası + %4-5 balık yağı + temel 3-4 aminoasidin emülsiyonunu yaparsak bence olağan silikonları (berkley'inkiler olağan değil, hatta onlar teknik olarak silikon değil diye biliyorum) kokulamayı deneyebiliriz silikonda herhangi bir hasar olmadan. He işe yarar mı buna pek bir fikrim yok.
Ayrıca aminoasitler çok pahalı değil. Şu linkteki araştırmadan elde edilen sonuçlara göre sırasıyla en etkili aminoasitlerin şunlar olduğu tahmin ediliyor: (link)
Çok pahalı olanları girmiyorum, ekonomik olarak uygunları giriyorum.
Glisin (test edilen balıkların %80'inde etkili gözüküyor), 100 gramı 78 lira: (link)
Alanin (test edilen balıkların %74'ünde etkili gözüküyor), 100 gramı 294 lira: (link)
Arginin (test edilen balıkların %37'sinde etkili gözüküyor), 100 gramı 186 lira: (link)
Betain (test edilen balıkların %34'ünde etkili gözüküyor), 1 kilosu 127 lira: (link)
Taurin (%17), 100 gramı 65 lira: (link)
Lizin (%17), 500 gramı 143 lira: (link)
Glutamin (%14) 100 gramı 160 lira: (link)
Bunları doğru oranlarda birleştirdiğimizde 50 litre karidesteki aminoasidi içeren esıvı elde edebiliyoruz diye hesaplamıştım (Ve 50 litrede aminoasitlerden yalnızca biri bitiyor, yani elimizde bayaaaaa malzeme kalıyor). Yani 50 litre değilde 5 litre falan oldukça yoğun bir amino asit karışımı elde etmemiz mümkün. Bunu bir de güzel bir karides veya balık yağından ufak bir miktar ekleyip, mısır nişastası kullanarak %5 yağ %95 su şeklinde emülsiyon oluşturursak bana iyi iş yapabilir gibi geliyor. Ayrıca mısır nişastası kıvam katıyor. Alternatif olarak saf vazelin veya mümkün oluyorsa vazelin + su karışımı da denenebilir. Başka bir alternatif olarak da bu maddeleri fıstık ezmesine ekleyip direk silikona sürebiliriz. Yine başka bir alternatif, bu karışımı bir sprey şişesine koyup her 2-3 atışta bir silikona sıkmak. Malzeme ucuz olduğu için böyle hoyratça kullanma şansı doğuyor.
İlk aşamada sadece glisin ve alanin de denenebilir çünkü görünene göre en etkililer onlar. Böylece deneme masrafı baya düşer.
Ayrıca bu sıvıları sadece silikonda değil, yem güçlendirici olarak da kullanmak mümkün olabilir. Örneğin hamur hazırlamışsak bu karışımdan kullandığımızda daha etkili olacağı düşüncesindeyim. Ya da kefal için ekmek sardığımızda ekmeğin üstüne sıkarak belki iyi sonuç elde edebiliriz.
Aynı çalışmada belli yemlik balıkların/canlıların da aminoasit içeriği verilmiş. Birimler kilogram başına milimolar şeklinde: