Makineye ne kadar ip ve misina sarmalıyım??

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Aksan47
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Aksan47

Yeni Üye
Tepki
4
Ödül
5
Herkese tekrardan merhaba dün biliyorsunuz ki bir konu açmıştım. İlk lrf avım rezalet geçmişti, bende sıfırdan makineyi boşalttım ve sıfırdan yaptım, düğümleri bu sefer daha özenli ve dikkatlice yaptım. Tek merak ettiğim ve anlamadığım şey: "Makinenin tam dolduğunu nasıl anlayacağım? İlk olarak altına " PowerLine Ultra Soft 100mt Makara Misina 0.25mm" sardım. Daha sonra üstüne " Fujin Hex Braid 4x 150mt 0.08mm Moss Green PE İp Misina" sardım. Pet şişesi yardımı ile aktarıp ip misinayı üste aldım. Fakat ilk doldurduğumda ipler kendini atıyordu makineden ve bi kısmını tekrar kestim ve kısaltmış bulundum. Şuan makinem bu şekilde. Yeterli midir yoksa ne yapmam lazım anlamıyorum neye göre ölçüsünü alıyoruz?
1720221489496.png1720221494513.png
1720221498281.png1720221503448.png

Herneyse zaten tekrar ava gittim ve ipim tekrar çöp oldu. Şimdi sıfırdan tekrar saracağım. Sebebi ise "albright knot düğümü" yapmıştım ip ve misinayı birbirine bağlarken, atış sırasında o düğüme takılıp durdu ve atış olmadı olduğu yerde takılıyordu... Neyse sabır.

Makine zaten binlik.
Altına dolgu yapmasan ne kadar ip alıyor ki?
pet şişe üzerine sarıp geri aktarman gevşek sarıma neden olmuştur. Bu nedenle de ilk sarımda normal görünen sonrakinde fazlaymış gibi görünebilir.
Lideri 50-60 cm bağlasan yeter. Düğüm halkaların önünde kalmalı daima.

Düzgün sarım için ip misinanı içi bir miktar su dolu kovaya atman yeterli. Aynı zamanda da bir bez yardımıyla (parmakların yanmasın diye) iki parmağının arasından da çekerek daha sıkı ve düzgün sarılmasını sağlayabilirsin.

İlle de altına dolgu yapacaksan, ilk önce kova yöntemiyle sar, boşaltırken misina halkası ve matkap yardımıyla boşalt. Yine matkapla başka bir misina halkasına aktar ve kova yöntemiyle makarana sar.

Düğümleri attıktan sonra her iki taraftan yine bir bez yardımıyla parmaklarına sararak bir kaç kez asıl. Kopuyorsa nereden kopuyor bak, düğümden kopuyorsa zaten düzgün atılmamıştır, başka bir yerden kopuyorsa yeterince sağlam değildir ya da o bölge hasarlıdır. Düğüm kayıyorsa yeniden at, yeniden test et. ne gelirse başına ev ortamında gelsin.

Rast gelsin.

Valla tekrar pet şişe yardımı ile sardım. Daha sonra yorumunuzu gördüm. Bu sefer en ince ayrıntısına kadar dikkat ettim. Lideri de 50cm olarak bağlayacağım şimdi. Ve usta Allah senden razı olsun. YouTube de ne kadar video izlediysem sırf hepsi dolgu yapıyor diye bende bilmediğimden yapıyordum. Bu da artık bozulursa dolgusuz bir şekilde sadece ip bağlayacağım.

Dosyalar

• IMG_20240706_101535.jpg
    IMG_20240706_101535.jpg
    45.4 KB · Okunma: 26
  • IMG_20240706_101519.jpg
    IMG_20240706_101519.jpg
    35.8 KB · Okunma: 24
  • IMG_20240706_101453.jpg
    IMG_20240706_101453.jpg
    29.9 KB · Okunma: 17
Birçok makinenin kafasının üstünde yada kutusunda pe / mono cinsinden kapasiteleri üretici tarafından yazılır.
Senin kullandığım makinede durum şu şekilde 0.18-170. 0.20-140 0.25-90 kalınlık mm cinsinden verilmiş sarım sıklığına göre metre biraz fark edebilir.
Senin elindeki ip fujin hex 0.08mm ve 150 metre sıfıra sıfır hesap yapamayacağım şuan ama ortalama 382 metre ipe ihtiyacın var dolgusuz o makineyi kullanmak için ki burda bir problem daha var japon pe ve mm sıkıntısı orası başlı başına bir makale konusu ama özetle birçok üreticinin verdiği kalınlık değeri olduğundan daha kalın olabiliyor işin içinde bu kadar bilinmez varken aktarmalı dolgu işini düzgün yaptığın sürece problem yaşamazsın ama bunu problemsiz yapmak malzeme siz zor uğraştırıcı ama en doğru yönetmen bu.
YouTube da gördüğünüz dolgu yapılmasının sebebi bu bir küçük örnek twinpower 8000 pg makine ile kurşun arkası yapıyorsam altında 500 Metre ye yakın dolgu ve üstünde 300 Metre 0.16 ip misina sarıyorum aynı makine ile Akdeniz e indiğimde 5 pe ip den 280 metre kadar dolgusuz ip var yada 1000 ss 2000ss makineler kullanıp hiç dolgu yapmadan 0.3 yada 0.2 pe ipi 150 metre kullanabilme imkanı sağlayan makineler de var..

Son düzenleme:
Hocam iyi hoş diyorsunuz ortalama 382 metre ip diyorsunuz. Benim de öğrenmek istediğim şey şu:
Makinenin dolduğunu nasıl anlayabiliriz. Yani görünce "evet makine iyice sarıldı, burda 382mt vardır" diyebileceğim.

Tesekkur ederim hocam yani o cikintinin oraya kadar saracagim. Bende öyle düşünüyordum ama ya fazla gelir ve ip kendini kusarsa diye de endişe ediyordum görsel olarakta paylaştığınız için sağolun

Aslında bir tık daha az sarabilirdim ama ipi kesmek istemedim.
Bu tarz makineye ip sardıktan sonra atış yapabildiğiniz en ağır ağırlık ile atış yapın jig yada kurşun olur sahte de tam verimli olmaz daha sıkı bir sarım yapmış olursunuz..

Dosyalar

• Screenshot_2024-07-07-13-20-24-547_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2024-07-07-13-20-24-547_com.miui.gallery.jpg
    21.2 KB · Okunma: 34
Tamamdır tam kavrayacak demek ki sarım yaparken boşluk kalmayacak sağolun tam anlamış oldum görsel örneklerle ile teşekkür ederim

Back