Konunun üzerinden biraz geçmiş ama yinede yaziyim, öncelikli olarak en güvenlisi tabiki eve götürmek hatta evde bile kilitlemektir ama her hafta hatta haftada bikac kez kullaniyorsaniz tabiki tasimasi zor olucaktir.
Tekne ve motor güvenligi icin yapilmis henüz gps takip cihazi benim bildiğim yok olanlar kara araclari icindir ve aylik veya yillik masraflari var, piyasada satilan küçük gps çin mallari isinizi görmez, paranız boşa gider çünkü o cihazlar sim kartla çalışıyor iyi çekmiyor şarjları uzun gitmiyor servisi yok muhattabı yok ve çabuk bozuluyor.
Bana göre en güvenlikli sekil eski usul ama yeni sistem asma kilit ve sağlam zincirdir. Motorumuzu teknenin aynasini delip sabitledikten sonra demir makasıyla kesilmeyen zincirle zincirlemektir.
Aynayı delmeden yani standart şekilde motorun sıkıştırma kulakçıklarını birbirine asma kilit takmak veya piyasada satılan kulakçıkları içine alacak şekilde olan kilitler sadece süstür, hırsız kolayca kilidi açar veya kilidi keserler.
Gelelim benim bahsettiğim kilite ,Abus granit marka asma kilitler ve zincirler var bu markayı genelde motorbisikletçiler kullanıyor, bu granit serisinin zincirini yada kilidini büyük demir makasıyla kesmek imkansızdır, kilit mekanızması yüksek güvenlikli ve açılması zor, korozyana karşı aşırı sıcak ve soğuğa karşı dayanıklı , yalnız dikkat edin aynı markanın birçok çeşit kiliti var, bahsettiğim kilitin aşagıda linkini verdim. Bu kilit alman malı ve almanyada 90-100 € civarında fiyatı var. Türkiye fiyatını bulamadım.
Motorunuzu bu zincir ve kilitle çalmaları zor ve çok uğraştırıcı tekneyi komple götürmesi yada aynayı komple kesmesi gerekiyor. Ama tabiki yinede %100 çalınmaz diye birşey yok , malesef dünyada açılmayan kilit ve çalınamayan diye bişey yok bize düşen en iyi tedbiri almak.
Teknenizin ve motorunun liman kaydını yaptırın ve şase numaralarını biyere kaydedin, çalındığında sahil güvenliğe bildirin gbt yaptığında sistemde gözüküyor. Eğer hırsız şaseleride değiştirmezse...
İkinci bir yöntem daha var o da yine abus markasının ürettiği marine motor kilitleri abus 388 ve abus 808 , 388 olan 25 hp ye kadar olan motorlar için 808 ise 25ten büyük olanlar içindir. Bu videoda montajı var.
Seçim sizlere kalmış iki yöntemde malesef masraflı ancak motorunuzdan pahalı değildir.
(link)
Piyasada satılan Yale ,Master lock gibi en iyisi diye satılan fiyatı 100-200 tl arası kilitleri 5sn de açıyorlar.