Nasıl yemlik yengeç çıkarabilirim?

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Tepki
346
Ödül
73
Merhabalar.

Hem sağlamlığından, hem de avladığım balıkların midelerinde bol miktarda çıkmasından dolayı yem için 1-2 cm boylarında yengeç kullanmak istiyorum. Yengecin nasıl yem olarak kullanılacağıyla ilgili bolca bilgi bulabilsem de bu yemi denizden nasıl çıkartabileceğimiz konusunda kaynak bulamadım. Marmarada bu boylarda yengeç çıkarmak için ne yapabilirim?

Kafes kullanmayı deneyebilirsiniz ama lokum boy yengeç zor gibi geliyor bana takip ediyorum konuyu

Bu arada tesadüf bu gün aldım canlı yoksa plastik var 🙂

Dosyalar

• IMG-20250529-WA0059.jpeg
    IMG-20250529-WA0059.jpeg
    46.7 KB · Okunma: 39
Sular çekildiğinde suya en yakın bölgede sığ suların içinde kalan orta boy taşları kaldırıp altında saklanan yengeçleri toplayabilirsiniz.

Çok teşekkürler. Yabancı kaynaklarda benzerini okumuştum, burada da geçerli olması çok hoş. Bizim burada aşırı sığ aşırı kayalık bir sahil kesimi var, herhalde orası ideal olur. Yarın sabah 7-9 civarı deniz çekilmiş olacak gibi görünüyor, uyanabilirsem sonuçları da burada paylaşırım.

Tavuk buduna ip bağla ve kayalığın içine arasına indir.30 saniye bekledikten sonra çıkar ve silkele.Özellikle barınaklardaki yosunlu kayalıkların arasında çok oluyor.Kulanacağın boylar harici geri atman daha iyi olur.Ben izmirde kendi yemlik yengecimi bu şekilde çıkarıyorum.Tavuk biraz kokuşmuş olursa daha iyi olur.

Merhaba. İzmir'de bütün yemcilerde yengeç bolca bulunur, özellikle çipura avı için ideal yemdir. Tanesini 2.5 3 lira gibi satıyorlar bu yıl. Önceki yıllarda 1 tl idi. Çeşit olarak en makbul olanı sirke yengeç diye tabir edilen, işaret parmağınızın tırnağı büyüklüğünde ve özellikle sarı olandır. Tırnak yengeç olarak da satılsa da her yemcide sarı olanlar ya bulunmuyor ya da az bulunuyor. Yeşil olanlar sarılara göre daha az iş yapar. İşi bilenler seçerler hemen zaten, yemci ile birden çok kez alışveriş yapmış ve tanış olmuşsanız arayıp seçtirerek hazırlatır ayırtırsınız. Gelelim çıkarılmasına, yemcilerin leğenlerinde ince ince tavuk kemikleri görürsünüz. Ya özel kafesleri ile yakalanır, ya da amatörce kendi yemimi çıkarayım derseniz tavuk but ya da parçaları ile denizin taşlık bölgesine ip ile bağlayıp salarsınız, arada çıkarıp üzerindeki yengeçleri kovaya silker sonra tekrar sallarsınız. Sığ ve kayalık bölgelerden güzel çıkar.

Merhaba. İzmir'de bütün yemcilerde yengeç bolca bulunur, özellikle çipura avı için ideal yemdir. Tanesini 2.5 3 lira gibi satıyorlar bu yıl. Önceki yıllarda 1 tl idi. Çeşit olarak en makbul olanı sirke yengeç diye tabir edilen, işaret parmağınızın tırnağı büyüklüğünde ve özellikle sarı olandır. Tırnak yengeç olarak da satılsa da her yemcide sarı olanlar ya bulunmuyor ya da az bulunuyor. Yeşil olanlar sarılara göre daha az iş yapar. İşi bilenler seçerler hemen zaten, yemci ile birden çok kez alışveriş yapmış ve tanış olmuşsanız arayıp seçtirerek hazırlatır ayırtırsınız. Gelelim çıkarılmasına, yemcilerin leğenlerinde ince ince tavuk kemikleri görürsünüz. Ya özel kafesleri ile yakalanır, ya da amatörce kendi yemimi çıkarayım derseniz tavuk but ya da parçaları ile denizin taşlık bölgesine ip ile bağlayıp salarsınız, arada çıkarıp üzerindeki yengeçleri kovaya silker sonra tekrar sallarsınız. Sığ ve kayalık bölgelerden güzel çıkar.

Çok teşekkür ederim hem size hem de Sülayman hocama. Bizim buralarda 2-3 tane denk gelmişti ve kepçeyle yakalayabildim. Onların rengi turuncu/siyah idi, acaba sizin sarı dediğiniz o olabilir mi? Türü farklı da olabilir bura marmara olduğu için. Şu tavuk sokup çıkarma tekniğini deneyeyim.

3 lira bu arada şaka gibi geldi. Maalesef benim oturduğum ve avlandığım yerlere yemci arabasız uzak maalesef. Gerçi dolapta bir süre dayanıyorlarmış.

İğneye canlı mı yoksa öldürüp mü takıyoruz, öldürüyorsak kolunu bacağını koparıyor muyuz diye sorayım. Özellikle eşkina için soruyorum.

Back