Nasıl yemlik yengeç çıkarabilirim?

Çok teşekkür ederim hem size hem de Sülayman hocama. Bizim buralarda 2-3 tane denk gelmişti ve kepçeyle yakalayabildim. Onların rengi turuncu/siyah idi, acaba sizin sarı dediğiniz o olabilir mi? Türü farklı da olabilir bura marmara olduğu için. Şu tavuk sokup çıkarma tekniğini deneyeyim.

3 lira bu arada şaka gibi geldi. Maalesef benim oturduğum ve avlandığım yerlere yemci arabasız uzak maalesef. Gerçi dolapta bir süre dayanıyorlarmış.

İğneye canlı mı yoksa öldürüp mü takıyoruz, öldürüyorsak kolunu bacağını koparıyor muyuz diye sorayım. Özellikle eşkina için soruyorum.
3 lira pahalı olsa da balığın yani çipuranın hızlı zamanında, İzmir körfezinde her yengeç bir çipura olarak değerlendirildiğinden alıyoruz, alıyorlar. Yoksa balık çıkmadığında yine 50 kuruş 1 lira ya düşecektir.

Sarıdan kastettiğim evet biraz turuncuya kaçıyor rengi. Zaten yeşil ile arasındaki farkı anlarsınız hemen, açık renkli olanı balık hemen farkediyor muhtemelen.

Yengeç iğneye canlı takılır, hiç bir uzvu koparılmaz, öyle takılır ki uzunca süre canlı kalır ve iğne üzerinde takılıyken bile dipte gezmesi istenir ki gören balık canlı yeme hemen atlasın. Canlısı batar, ölüsü batmaz yengecin zaten. Kıyılarda spin kamışlarla sadece 3 gram zoka üzerine başka takımda hiç bir şey olmdadan atılır. Ya da 5 gram gezer kurşun önüne bir de güzel bir çipura iğnesi ile. Chınu iğneler çok güzel iş yapar. Haa bir de kurşun ile iğne arasına silikon boncuk atarız küçük, kurşun düğüme vurup ezmesin diye. Makinede ya 0.24 monofilament ya da ip misina bağlı ise önüne lider fluorocarbon bağlanır 3 metre kadar. Balık ipi görmesin diye.

Takmasına gelince; arkadaki en son ayağında batırılan iğne ucu çıkarılmadan içinde bırakılır. Yengeç yere bıraktığınızda tıkır tıkır gezer. Gezmelidir. Öldürmemek gerekir.

Bir sonraki videomda takılışı da güzelce çekeyim, paylaşayım. Kanalımdan takip edebilirsiniz 🙂

Dosyalar

• Urun1512202021382.png
    Urun1512202021382.png
    577.9 KB · Okunma: 21
Çok teşekkür ederim hem size hem de Sülayman hocama. Bizim buralarda 2-3 tane denk gelmişti ve kepçeyle yakalayabildim. Onların rengi turuncu/siyah idi, acaba sizin sarı dediğiniz o olabilir mi? Türü farklı da olabilir bura marmara olduğu için. Şu tavuk sokup çıkarma tekniğini deneyeyim.

3 lira bu arada şaka gibi geldi. Maalesef benim oturduğum ve avlandığım yerlere yemci arabasız uzak maalesef. Gerçi dolapta bir süre dayanıyorlarmış.

İğneye canlı mı yoksa öldürüp mü takıyoruz, öldürüyorsak kolunu bacağını koparıyor muyuz diye sorayım. Özellikle eşkina için soruyorum.
Son birkaç sezondur boğazda yemli dişli yapmıyor 2021 senesinde 1 adet istavrite 5 TL para istiyordu yemciler ki ekmeğin 1 1.5 TL olduğu zamandan bahsediyoruz 🙂

Hangi balığın midesinden çıkarttınız yengeci?

Kırlangıç, yakaladığım 40 cm civarı bir eşkina, sanırsam yakaladığım iri bir iskorpit (26 cm idi). Hem kırlangıç, hem de alıkonulabilir eşkinalardan şu ana kadar yalnızca bir tane yakalayabildim, o yüzden pek büyük bir örneklem boyutu sayılmaz. İlginçtir ki buralarda çok teke olmasına rağmen karnını açtığım balıkların midelerinde hiç teke bulamadım. Herhalde mide asidiyle falan anlaşılmaz hale geliyor olabilir.

@BALIKDENiZDE Şaka gibi derken pahalılık değil, ucuzluk olarak kastetmiştim. İstanbulda canlısı için en azından deneme amacıyla tanesine 10-15 lira bile verilir tanesine gibi gelmişti. Zaten çok sağlam yem, pek fazla almaya gerek yoktur sanıyorum.

Diğer bilgiler için de teşekkürler. Zaten aboneyim kanalınıza düşünce direk bakacağım 🙂

@BALIKDENiZDE Hocam birkaç sorum daha var. Bu ipe et bağlayıp sığ kayalıklara gönderme işini gece de gündüz de yapabiliyor muyuz? Bayat balık gibi tavuktan daha zayıf etler denemek boşuna olur mu? İpleri kaç dakikada bir kontrol etmek ve ne kadar süre yengeç çıkmıyorsa oradan vazgeçmek mantıklı olur? Hedeflediğimiz balıkların alamayacağı büyüklükte yengeçler varsa bunları değerlendirmenin bir yolu var mıdır yoksa salalım mı?

@BALIKDENiZDE Hocam birkaç sorum daha var. Bu ipe et bağlayıp sığ kayalıklara gönderme işini gece de gündüz de yapabiliyor muyuz? Bayat balık gibi tavuktan daha zayıf etler denemek boşuna olur mu? İpleri kaç dakikada bir kontrol etmek ve ne kadar süre yengeç çıkmıyorsa oradan vazgeçmek mantıklı olur? Hedeflediğimiz balıkların alamayacağı büyüklükte yengeçler varsa bunları değerlendirmenin bir yolu var mıdır yoksa salalım mı?
Ben bu sistemin sizin av yapacağınız alanlarda çalışacağını düşünmüyorum ( Bostancı - Maltepe arasında ) bu sistemin çalıştığı meralarda genelde yengeçleri bol bol görürsünüz misal Riva da av yaptığımız bir gölgede gece oltaları denize atıp sesiz ve ışıksız 15 20 dk beklediğimizde oturduğumuz kayanın dibine kadar onlarca küçük yengeç çıkıyor hakeza arka kayaların arasında onlarca yemlik boy yengeç saklandıkları taşların arasından çıkıyorlar birkaç kez yakalayıp yem yapsam da verim alamadım.

Gece de gündüz de yapılabilir, gece daha rahat ortaya çıkıyorlar ama. Bence her türlü et bu işi görebilir, tavuk daha ucuz diye tercih ediliyor. 🙂 Aslında şu kadar vakit bekle gibi bir şüre yok, zaten üzerinde birikeni görüyorsun ve biriktikçe de kaldırıp kaldırıp kovaya silkeliyorsun. Videosunu bulup paylaşayım, daha anlaşılır olacaktır. Yengeç genellikle bulunuyor ama yoksa da yer değiştirmek elbette yararlı olacaktır. Büyük yengeçleri de ortadan makas ile ikiye kesip kullanabiliyorsunuz. Hatta Güneyde hep keserek kullanırlar, içindeki etin kokusu yemi daha avantajlı hale getiriyormuş ama bence bu taktik tekne avları için geçerli. Zaten teknede balık çabucak yeme atlıyor ya da dağıtıyor ama kıyı avlarında keserek attığınızda içi çabucak eriyor, geri çektiğinizde kabuk geliyor. Bu yüzden kıyı avlarında canlı yengeç ile avlanmak esastır.

Videodan çok daha anlaşılabilir olacak. Umarım paylaşabilmişimdir.

(link)

Ben bu sistemin sizin av yapacağınız alanlarda çalışacağını düşünmüyorum ( Bostancı - Maltepe arasında ) bu sistemin çalıştığı meralarda genelde yengeçleri bol bol görürsünüz misal Riva da av yaptığımız bir gölgede gece oltaları denize atıp sesiz ve ışıksız 15 20 dk beklediğimizde oturduğumuz kayanın dibine kadar onlarca küçük yengeç çıkıyor hakeza arka kayaların arasında onlarca yemlik boy yengeç saklandıkları taşların arasından çıkıyorlar birkaç kez yakalayıp yem yapsam da verim alamadım.
Yengeç her balığın yiyebileceği bir yem değil zaten, ve işte tam da bu yüzden, özellikle harami balık merada bol ise ve hedef balık çipura ise en güzel yem yengeçtir. Yengece çipura dayanamaz, başka balıklar da çipura gibi sert dişleri ve madyaları bile kırabilen kuvvetli çeneleri olmadığından ilişmez. Yengeci yem ipi ile bir tarafındaki ayaklarının tamamından güzelce bağlayıp attığınızda uzunca bir süre canlı kalabilir ve merada ne kadar harami olursa olsun yeminiz sadece hedef balığınız için çalışır.

Sarısı makbuldür ve kayalık yerlerde çokça bulunur taş altında vakit geçirmeyi çok sever gündüzleri taş altlarında geceleri ise dışarıda aktif olur

Back