Olta balıkçığı için güvenlikle ilgili hususlara ilişkin genel bir rehber çalışması

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Tepki
346
Ödül
73
Merhabalar,

Acemi ve hatta usta amatör balıkçılar için balıkçının kendisini, çevredeki insanları, etrafımızdaki kedi, köpek ve diğer hayvanları, denizlerimizdeki balıkları, genel olarak doğayı ve maddi eşyaları (kendi ekipmanları, çevredeki tekneleri, vs.) koruması için genel bir rehber yok, en azından Türkçe olarak. Yeni başlayan hobidaşlarımıza yol göstermemiz ve birbirimizi bilgilendirebilmemiz için genel bir yazı kaleme almak istiyorum. Bunu genel bir konu içinde sağlamayı ve yeni bilgiler geldikçe güncellemeyi istiyorum (Bu arada forumda güvenlikle ilgili ayrı bir bölüm açılması mantıklı olabilir diye belirteyim).

Bu biraz meşakkatli bir iş ve ben zaten kendim oldukça acemi sayılırım. Bu yüzden ele alınması gereken konular konusunda bana fikir verebilirseniz veya hatta ilerleyen aşamalarda, belirlenen konuların bazılarında kendiniz de yazı yazarak bana destek olmanız bana oldukça yardımcı olacaktır. Şu aşamada sadece ayrıntı vermeden ele alınması gereken hususları belirlemem gerekiyor. Ben bunlardan aklıma gelenleri aşağıya yazıyorum ve sizden de aynısını yapmanızı rica ediyorum. En önemlisi tabii ki de insan sağlığı olduğu için onlara özellikle dikkat çekmeliyiz). Gerektiği yerlerde spesifik hususlarla ilgili yazılmış forum konularına link de verebiliriz.

Kurşunun toksikliği (kurşun dökme, kurşunlara elleme, kurşuna dokunulduktan sonra el yıkanmadan sigara/gıda tüketilmemesi, kurşunun doğaya zararı)
Enfeksiyon riskleri (düzgün pişirilmemiş balıklardan kaynaklanan parazitler, ele batan iğnelerden tetanoz gibi mikroplar, midyedeki insanı hasta edebilen mikroplar, dikeni batıp kırılarak apseye yol açabilecek balıklar [izmarit, vb.])
Sokmayla zehirleyen (venomous) canlılar (trakonya, iskorpit, sokar, vatoz, aslan balığı (lütfen diğerlerini belirtin), bazı deniz anaları, deniz kestanesi?)
Yenildiğinde zehirleyen (poisonous) canlılar (balon balığı (lütfen diğerlerini belirtin))
Atış yaparken etrafın (insanlar, kediler) ve atış yerinin (yüzücüler, tekneler için) farkında olunması, tehlikeli olta savrulmaması ve savuranlardan uzaklaşılması
Atış yapıldığında misinaya dolanan kuşların kurtarılması
Yutulmuş iğne çıkarma teknikleri
Batan iğnenin çıkarılması
Çöp iğnelerin etrafa atılmaması ve çöpe atıldığında çöpe girecek canlılara batmayacak şekilde atılması
İp misinanın eli kesmemesi için önlemler
Ava götürülmesi faydalı olacak ilk yardım malzemeleri (yara bandı, antiseptik (lütfen diğerlerini belirtin))
Güneş kremi kullanımı
Denize atılan gıdalar (Ekmek atılmaması gerektiğini söyleyenler var, araştırılması gerekiyor)
Pis bölgelerde avlanan balıklardaki cıva, kurşun gibi ağır metaller

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Aklıma geldikçe ekleyip uygun bir zamanımda hepsini çok üstün körü de olsa dahil edecek bir yazı hazırlamaya çalışacağım. Gerektiğinde yabancı kaynaklardan çeviri yapacağım. Bu sayede inşallah insanları yönlendirebileceğimiz ve aşırı bilgi veremesek de dikkat edilmesi konuları belirtebileceğimiz tek bir konu veya konu başlığı olacak.

güzel bir başlık açmışsınız inşallah bu konu ilgi görür ve bilgili deneyimli avcılar dikkat edilmesi gereken hususları yazarlarsa bilgileniriz biz de .

Konu çok güzel ancak bazıları hassas. Mesela Trakonya sokması, Aslan balığı sokması gibi. İskorpit tarafından daha önce sokuldum arı sokması gibi bir şey acıtıyor ama süründürmüyor. Trakonya gibi zehiri daha sert balıkların sokması ve sokma anından sonra neler yapılası gerektiği ile ilgili lütfen ciddi bilgisi olan arkadaşlar yorum yapsın. Kulaktan dolma bilgiler bizleri yanlış yönlendirebilir.

Tabi ki en iyisi grip/maşa kullanmak. En temel güvenlik önlemi.

Atış yapıldığında misinaya dolanan kuşların kurtarılması kısmına ben biraz yazayım İstanbul'da 3 kere bu iş başına gelmiş biri olarak martılar bazen oltamıza yakalanabiliyor burada biraz şans faktörü de önemli eğer martının uçuşuna engel bir durum yok ise iş biraz sıkıntılı ciddi şekilde kalama alarak uçuyor ve bu genelde ip kaybı ile sonuçlanıyor müdahale edemediğimiz için de martı maalesef zarar görüyor bu benim başıma hiç gelmedi eğer şansınız var ise genelde ip kanatlarına dolandığı için uçamıyorlar ve denize dalma eğilimi de göstermiyorlar suyun üstünde debeleniyor burada önemli olan acele etmeden kıyıya hayvanı yanaştırmak ve martıyı kıyıya çıkarmak sonrasında yapılması gerek gagasına dikkat ederek bunu sizin yapmanızı tavsiye ederim yardıma gelenler bir anda yardım etmekten vazgeçebiliyor kararlı olmak gerekiyor eğer üstünüzde uzun kollu bir şeyler varsa elinizi koruyarak yoksa bir bez ile eğer oda yoksa dikkatli ve sıkı bir şekilde martının kafasını gagaya yanaşmadan sıkı bir şekilde tutmanız 3 seferde de hayvan yardım etmeye çalıştığımı anladığından mı yada kediler gibi enseden tutunca hareketsiz kaldığından mı bilemiyorum martı hiç saldırma eğilimi göstermedi ve ona da takıma da zarar vermeden tekrar özgürlüğüne kavuşturduk.
Ayrıca Güneş kremi ve güneşten korunma kısmı ile alakalı yine kendi tecrübemden birşeyler yazayım siz düzenleyip konunuza editleyebilirsiniz..
Vitiligo adında halk arasında ala yada alaca hastalığı olarakda bilinen bir deri hastalığına sahibim bu hastalık bize maalesef irsi bir hastalık babamda ve sülalemizde farklı kişilerde de var bu hastalığın en büyük sıkıntısı güneş benim en büyük hobim balık bu ikisinin birlikteliği ne kadar imkansız gibi gözükse de zamanla yaptığım araştırmalar ve ekipmanlar ile güneşten hiç rahatsız olmadan ve vitiligo lu bölgeleri güneşten koruyarak Akdeniz gibi güneşin normal bir insanı bile çarpacağı havalarda rahatlıkla av yapabiliyorum..
İlk ve en önemli kısım güneş kremi eğer uzun süreli güneş altında ve teknede av yapacaksanız suya dayanımı yüksek , yüksek faktörlü bir güneş kremi edinmek 2 sezondur mustela kullanıyorum ve olabildiğince sık uyguluyorum şapka ve üst kıyafet olarak artık birçok markanın 50 faktör tekstil ürünleri var dechatlon Kapüşonlu Uzun Kollu UV Tişört modeli 1 kere denediğinizde tatil boyu çıkartmayacağınız bir konfor sağlıyor sadece balık tutarken değil üstünüzde yokmuş gibi olması ve rüzgar geçirgenliği sayesinde tüm vücudunuz kapalı olsa bile sanki üstünüzde hiç bir şey yokmuş gibi rahat etmenizi sağlıyor stafu gibi markaların da bu tarz ürünleri var fakat ben kıyı balıkçısı olduğum için yırtılma sürtünme gibi faktörleri de göze alarak olabildiğince fiyat / performans ürünler tercih etmeye çalışıyorum , yine aynı markanın uv filitlerli şapkaları boyunlukları da kullandığım ekipmanlar arasında tam takım uv koruyuculu bir kıyafet seti oluşturduğunuzda en güneşli havalarda bile av konforunuzu çok fazla arttırıyorsunuz yaklaşık 2 senedir hastalığımın da olmasına rağmen ( hastalık derken görsel dışında yaşantıma bir engeli yok 🙂 ) gayet rahat ve gün boyu avları terlemeden bunalmadan gerçekleştirebiliyorum..

Son düzenleme:
Konu çok güzel ancak bazıları hassas. Mesela Trakonya sokması, Aslan balığı sokması gibi. İskorpit tarafından daha önce sokuldum arı sokması gibi bir şey acıtıyor ama süründürmüyor. Trakonya gibi zehiri daha sert balıkların sokması ve sokma anından sonra neler yapılası gerektiği ile ilgili lütfen ciddi bilgisi olan arkadaşlar yorum yapsın. Kulaktan dolma bilgiler bizleri yanlış yönlendirebilir.

Tabi ki en iyisi grip/maşa kullanmak. En temel güvenlik önlemi.

Aynen hocam. Ben tıbbi tavsiyeden ziyade belki bu türleri acemi birisi nasıl tanımlayabilir olarak düşünmüştüm. Belki bazı görseller sağlanabilir veya ilgili vikipedi girişine link sağlanabilir.

@OmerAydın Ben de 3-4 defa falan yaşadım. Kritik nokta kafasından veya gagasından yakalayıp hayvanı yanlışlıkla boğmadan zaptetmek gibi gözüktü bana da.

'' Ava götürülmesi faydalı olacak ilk yardım malzemeleri ve alınabilecek önlemler ''
İstanbul'da genelde ava giderken ava gittiğim kişiyi ve telefon numarasını evlenmeden önce aileme evlendikten sonrada eşime mutlaka atarım ulaşılabilir olmak önemli.
İlk yardım malzemesi olarak sadece Shorejig avlarında götürdüğüm çantanın içinde ufak bir kit var bunun içinde küçük bir şişe batikon sargı bezi ufak bir makas flaster bant var bu güne kadar hiç ihtiyaç olmadı.
Aslında ilk yardım malzemesinden önce kaza olmadan önleme olarak avda bilinçli olma , ani hareketlerden kaçınma ve ava uygun kıyafet tercihleri ile ilgili bir konu başlığı çok daha etkili olabilir.
Dün merada yaşadığımız bir olayda yaklaşık 5 metre yanımızda bir arkadaş yemli av yapıyordu 2 oltası suda bizimle sohbet ediyordu zemin kayalık ve normal hareket ederken bile zorlayacak şekilde aralıklı idi , bizden uzak tarafta olan oltasına vuruş gelince o tarafta lrf yapan arkadaşların telaşlı seslenmesinin etkisi ile hızlı bir şekilde atlayarak oltaya gitmeye kalktı tam o sırada ayağındaki sandalet döndü ve koptu kayaların arasına feci bir şekilde düştü şans eseri başını vurmadı ama kendini ciddi şekilde yaraladı iş buraya geldikten sonra ilk yardım malzemesi kullanmanın da çok bir espirisi yok hastaneye gitmek en doğru iş olacaktır.
Arkadaşın en büyük hatası o tarz kayalık merada hızlı hareket yapmaya çalışmaktır riskli bir bölgede av yapılıyorsa tek olta ile yapılmalı bu hakimiyeti ve güvenliği arttıracaktır , bir diğer hatası suya girip kurt aradıktan sonra ıslak ayak ile terlik ve sandalet giymek ki bu normal zamanda bile ayakta sürekli hareket edeceğinden dönme riskini arttıracaktır kayalık meralarda genelde ayakkabı giyilmeli eğer suya girmek gerekiyorsa yanında terlik vb. bir şey bulundurup ava devam ederken tekrar ayakkabı ile devam edilmeli , genelde balıkta eski ayakkabıları giyeriz ama tabanı silinmiş spor ayakkabı tutuş direncini kaybettiği için yine büyük tehlikeler oluşturacaktır. bu konu başlığı da editlenebilir şimdilik aklıma gelenler bunlar

Aklıma gelen birkaç tane daha konu başlığı ekleyeyim:

Bu belki biraz bariz ama atış yaparken önümüzde birinin kesinlikle olmaması lazım. "Ben üstünden atarım" gibi bir düşünceyle atılan oltada atıyorum makinenin açılmaması gibi bir durumda kazayla adam öldürmemiz işten bile değil. Ben bunun yapıldığını gördüm ve maalesef kendim de acemiliğimde yapmıştım.

Etrafın ve olta takımının daima farkında olunması, atış yaparken etrafın, makinenin, misinanın oltaya dolanmadığının kontrol edilmesi

Eski mesajlarımı düzenleyemediğim için yeni aklıma gelenleri şöyle sıralayayım:

Her avdan önce ve sonra makine sabitleyici vidanın ve makine kolu sabitleyici vidanın sıkılması.
Klipsin en uçtaki yüzüğe hasar vermemesi için önlemler (klipsten önce yumuşak boncuk kullanmak, oltayı toplarken kalamayı gevşetmek, klipsi yüzüğe dokunmayan bir yere (makine misinasına veya belki halka ayaklarına) takıp kapatma,
Atış öncesi kontrollere ek: Parmağımızı misinaya taktıktan sonra klipsin herhangi bir parçasının yüzüğe dokunmadığına emin olmak, makine telinin açık olması, makine veya takım misinasının kamış ucuna dolanmadığına emin olunması,
atış eldiveni kullanımı
Taşırken, geçici veya kalıcı olarak bir yere koyarken, kullanırken kamışın düşmeyeceğine emin olmak
Makine telini kapalı unutmamak için atış yapmak üzere misinayı parmakladığımız anda makine telini de açmak
Atılmış takımı çekerken klipsin yüzüğe ulaşmamasına dikkat etmek
Kayalıklarda olta kullanımının tehlikeleri

Back