Olta Takımı Için Görüşlerinizi Bekliyorum

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan VaKuR
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

VaKuR

Üye
Tepki
32
Ödül
23
Herkese merhaba arkadaşlar.
Ben aranıza yeni katılan fazlasıyla hevesli bir hobiciyim 🙂 Yaklaşık 15 gün kadar önce bu hobinin tam benlik olduğunu fark ettim. Pek çok uzun süreli ilgilendiğim hobim olmasına rağmen balık yakalamaya çalışmak beni derinden etkiledi. Kısaca durumumu özetledikten sonra lafı fazla uzatmadan...
Yardımınıza ihtiyacım var üstadlarım...
İlk olta takımımı kurmak istiyorum. Hatta seçimimi bile yaptım fakat hata yapmak istemiyorum. Bu sebeple siz değerli üstadlarıma danışma ihtiyacı hissettim.

Almak istediğim set....
(link)
Makine : Carbonite XP Baitfeeder xp 155a
Kamış : Okuma Carbonite Tele Surf 390 cm 80-150 gram surf kamışı

Sorularıma geçmeden önce...
Avlak alanım ve avlamak istediğim balıklar hakkında biraz bilgi vereyim.
İstanbul da Anadolu yakasında yaşıyorum. Üsküdar Kadıköy evime yakın. Maltepe sahil kesimine de gidebilirim. Ayrıca yazları Armutlu / Yaloya'ya gidiyorum. Her gittiğim yerde az çok iş yapabilecek bir olta istiyorum.
Avlamak istediğim balıklar, istavrit, zargana, kefal, mırmır gibi balıklar. Şimdiye kadar sadece istavrit ve kefal yakalayabildim. Zarganayı çok merak ediyorum. At çek olayı çok hoşuma gidiyor. Yorulduğumda da kefale bırakmak istiyorum. Saatlerce balık avlayabilirim. Mesela son gittiğimde 13 saatten fazla balık yakalamaya çalıştım ve ancak 5 istavrit ve 1 kefal yakalayabildim. 🙂) Fakat bu bile benim için çok zevkli. Zaten sabırlı bir insanım. Bu oltayı seçme sebebim 390 cm olması. ( Gönül ister ki 420 cm e param yetsin) İstanbul boğazında bu oltayla az da olsa iş yapabileceğimi düşünüyorum. Ayrıca atarı 80-150 arası olduğu için de boğazda az çok iş yapar sanırım. Gözüm gibi bakıp bağrıma basacağım ama bağrıma basarken de yüreğimi (cüzdanımı 🙂 ) yakmayacak bir olta ihtiyacı içerisindeyim. Lütfen tecrübelerinizi esirgemeyin.

Şimdi sırayla sorularıma geçeyim...

1-) Bu set sizce nasıl ? İsteklerime uygun mu? Bu fiyat benim max. ödeyebileceğim bir fiyat. Daha pahalısını kaldıramam. Bu fiyat ve altında daha iyi bir set, kamış veya makina var mı ?

2-) Bir olta takımında paranın büyük kısmını makinaya mı yoksa kamışa mı harcamalıyım? Yani sizce hangisi diğerine nazaran daha önemli?

3-) Buradaki makine yerine aşağıdakiler daha mı iyi olur ? ( Aşağıdaki makinelerle bütcemi aşar fakat ikinci elini bulsam sizce mantıklı mı ?)
(link)
ve
(link)

Aramıza hoş geldin Mesut..1 oltayla heryerde av yapman biraz zor boğaz ayrı bir takım ister, kamışından makinasına misinasına kadar farklı olmalıdır. Maltepe sahilde istavrit için at çek yaparken 40 gram yeterlidir ama boğazda en az 100 gram ve üzeri ile çalışman gerekir.kamış olarak anadolu yakası kıyıları için 60-100 gram atarlı kamış yeterli iken boğazda 100-250 atarlı kamış gerekir.makine ise yine sağlam bir makina olmalıdır boğazın müdavimi olan ustalar daha iyi öneri verirler.Ben tuzlada ikamet ediyorum yemliye gideceksem 100 gram kurşun alırım çantama onun haricinde 30-40 gram yeterli spin kamışım var atarı 15-60 onunla çapari yapıyorum.İlk elin günahı olmaz orta segment bir set al sonra zaten daha iyi bir seçim yapacaksın okuma başlangıç için iyidir ama tavsiyem git gör öyle al üsküdarda bir çok av bayisi mevcut

Aramıza hoş geldin Mesut..1 oltayla heryerde av yapman biraz zor boğaz ayrı bir takım ister, kamışından makinasına misinasına kadar farklı olmalıdır. Maltepe sahilde istavrit için at çek yaparken 40 gram yeterlidir ama boğazda en az 100 gram ve üzeri ile çalışman gerekir.kamış olarak anadolu yakası kıyıları için 60-100 gram atarlı kamış yeterli iken boğazda 100-250 atarlı kamış gerekir.makine ise yine sağlam bir makina olmalıdır boğazın müdavimi olan ustalar daha iyi öneri verirler.Ben tuzlada ikamet ediyorum yemliye gideceksem 100 gram kurşun alırım çantama onun haricinde 30-40 gram yeterli spin kamışım var atarı 15-60 onunla çapari yapıyorum.İlk elin günahı olmaz orta segment bir set al sonra zaten daha iyi bir seçim yapacaksın okuma başlangıç için iyidir ama tavsiyem git gör öyle al üsküdarda bir çok av bayisi mevcut

Hoşbulduk üstadım. İlk oltam olacağı için az çok zevkini hissettirebilecek oltayı ve balığı hissedebileceğim bir olta istiyorum. Üzerine az çok her yerde biraz iş yapsın ki hobiye küstürmesin beni istiyorum. Zamanla inşallah pek çok oltam olur. 🙂) Tavsiyeni de kesinlikle dinleyeceğim gidip yerinde göreceğim oltaları.
Sizce bu olta orta ayarda bir olta mı ? Yani tavsiye edilebilecek, alınabilecek bir takım mı ?

Hoşbulduk üstadım. İlk oltam olacağı için az çok zevkini hissettirebilecek oltayı ve balığı hissedebileceğim bir olta istiyorum. Üzerine az çok her yerde biraz iş yapsın ki hobiye küstürmesin beni istiyorum. Zamanla inşallah pek çok oltam olur. 🙂) Tavsiyeni de kesinlikle dinleyeceğim gidip yerinde göreceğim oltaları.
Sizce bu olta orta ayarda bir olta mı ? Yani tavsiye edilebilecek, alınabilecek bir takım mı ?
piyasada en çok satılan orta segment kamış ve makineler Okumadır diyebilirim yedek parça ve servis konusunda sıkıntı yaşamazsın ama ben kullanmadım. onun için bilemiyorum balığı hissttirir mi hissettirmez mi? bende surf diye tabir ettiğimiz lineaeffe 250 gram atarlı kamış mevcut genelde anadolu yakası kıyılarda yemli bazen arada bir boğaza gidersem çaparide kullanıyorum. makinesi kamışı misinası derken 600-700 tl gözden çıkarmalısın

Selam,

Boğaz da
* çapari yapacaksanız 75-100-125 gr kurşunla çalışacaksınız işinizi fazlası ile görür.
*sıyırtma ile çalışacaksanız 50-60- belki 80 gr sıyırtma kurşunu ile çalışacaksınız. erimi biraz kısa kalır. ama yine işinizi görür.
*Kurşun arkası çalışacaksanız 175 -200-220-240 gr lar gerekir işinizi görmez. ve nispeten sert kamış gerekir.

Maltepe de
çapari ve sıyırtma da 25 -40 gr ları geçmezsiniz. erim düşer.

Yemli için tecrübem yok. ilgi alanıma girmiyor.

Carbonite 3,90 ının 50-100 gr ını kullanıyorum. başarılı bir kamış.

Selam,

Boğaz da
* çapari yapacaksanız 75-100-125 gr kurşunla çalışacaksınız işinizi fazlası ile görür.
*sıyırtma ile çalışacaksanız 50-60- belki 80 gr sıyırtma kurşunu ile çalışacaksınız. erimi biraz kısa kalır. ama yine işinizi görür.
*Kurşun arkası çalışacaksanız 175 -200-220-240 gr lar gerekir işinizi görmez. ve nispeten sert kamış gerekir.

Maltepe de
çapari ve sıyırtma da 25 -40 gr ları geçmezsiniz. erim düşer.

Yemli için tecrübem yok. ilgi alanıma girmiyor.

Carbonite 3,90 ının 50-100 gr ını kullanıyorum. başarılı bir kamış.

Selam Üstadım...

Şimdi benim anlamadığım bazı terimler var. Yani daha doğrusu tam yerine oturtamadığım terimler.
- Çapariyi biliyorum. Kullanmışlığım var. Bunu anladım.
- Fakat sıyırtma ne demek ? Biraz açıklayabilir misiniz?
- Kurşun arkası ne demek bunu da bilmiyorum fakat beni aşıyor bu sanırım. Bu sebeple sormuyorum 🙂

Bir de maltepede erim düşer dediniz... Doğru mu anladım lütfen beni düzeltin...
Şimdi bu olta atarı 80-150 gr arası olduğu için 25-40 gr kullanırsam ileri fırlatamayacağım manasına mı geliyor? 50-100 atarı olan bir olta 80-100 e göre daha mı esnek? Kurşun ağırlığı neden bu kadar önemli, yani dalga olduğu zaman dibe ulaşmadığı için mi?
Bu bahsettiğim set ile sığ bir körfezde balık yakalayamaz mıyım ? Yoksa problem sadece fazla ileri atamamam mı ?

Çok soru sordum kusuruma bakmayın bilmediğimden. Sürekli forumu okuyorum ama bazı yerler netleşmedi.

Bir de spin takımı at çek demek değil midir? Surf takımında da aynını yapmıyor muyuz ? Aradaki farkı da anlayamadım.

Okuma Carbonite Tele 390 cm surf kamışında 80-150 atar yerine 50 100 olanını tercih etmem daha mı mantıklı ? (Boğazda, Kadıköyde, Üsküdarda, Maltepede ya da sığ körfezlerde az çok tatmin olmak adına )

Selam Üstadım...

Şimdi benim anlamadığım bazı terimler var. Yani daha doğrusu tam yerine oturtamadığım terimler.
- Çapariyi biliyorum. Kullanmışlığım var. Bunu anladım.
- Fakat sıyırtma ne demek ? Biraz açıklayabilir misiniz?
- Kurşun arkası ne demek bunu da bilmiyorum fakat beni aşıyor bu sanırım. Bu sebeple sormuyorum 🙂

Bir de maltepede erim düşer dediniz... Doğru mu anladım lütfen beni düzeltin...
Şimdi bu olta atarı 80-150 gr arası olduğu için 25-40 gr kullanırsam ileri fırlatamayacağım manasına mı geliyor? 50-100 atarı olan bir olta 80-100 e göre daha mı esnek? Kurşun ağırlığı neden bu kadar önemli, yani dalga olduğu zaman dibe ulaşmadığı için mi?
Bu bahsettiğim set ile sığ bir körfezde balık yakalayamaz mıyım ? Yoksa problem sadece fazla ileri atamamam mı ?

Çok soru sordum kusuruma bakmayın bilmediğimden. Sürekli forumu okuyorum ama bazı yerler netleşmedi.

Bir de spin takımı at çek demek değil midir? Surf takımında da aynını yapmıyor muyuz ? Aradaki farkı da anlayamadım.
Çapari de bildiğiniz gibi en altta kurşun arada 5 - 10 -15 li ucunda tüy olan iğne yer alır.

sıyırma da ise kursun(içinden uzunlamasına bir parça tel yada kalın sert misinadan bir bölüm olur. makineden gelen ipi sıyırtmanın kısa kenarına bağlarsın. tel yada kalın sert misinanın ucuna 1,5 2 metre ince misina ucunda tüylü tek iğne bağlarsın. balığın nazlı olduğu dönemlerde daha avcıdır.

kurşun arkası ağır işçilik hamallıktır. genelde 200 -240 gr kursun takıldığı bir aparata kamış boyu kadar yanı 4 metre civarı misina ucuna rapala yada kaşık denen aparatlar takılır. uzun atış avcılığın esasını oluşturur. genelde çinekop ve palamut avı için kullanılır. palumuttaki keyfi fenadır. hızlı hızlı sararken palamut bindiğinde birden duvara vurmuş gibi duruksar sonra kolunda kalan kuvvete bağlı olduğunca hızlı kıyıya almaya çalışırsın. bütün hammalığını unutturur sana. 1 gr kurşunla lrf de yapıyorum. 240 gr kurşun arkası da. ikisinin de keyfi bam başka. olmazsa olmaz.

kamışta erimi atış tekniği, kamışta kullanılan üretim tekniği ve malzeme kalitesi belirler. ancak kamışların hemen hemen hepsinde bir atar aralığı değeri vardır. bazılarında da üst atar değeri. atar aralığı olan kamışlarda sizin kamışı esas alırsak 80-150 gr 80 gr kamışın etkili atış yapacağınız alt ağırlık sınırını 150 ise güvenli kamışa zarar vermeden atış yapacağınız üst sınırı gösterir. bu değerlerin altına ve üstüne çıktığınız attığınız mesafe düşecektir. bu kamışta en uzak mesafelere 115 gr lar civarında ulaşırsınız.
kurşun ağırlı avlandığınız bölgede balığın olduğu derinlikleri hızlıca inmeniz için önemli. kış aylarında boğazda 200-220 gr lar dibi bulmuyor.

Çapari de bildiğiniz gibi en altta kurşun arada 5 - 10 -15 li ucunda tüy olan iğne yer alır.

sıyırma da ise kursun(içinden uzunlamasına bir parça tel yada kalın sert misinadan bir bölüm olur. makineden gelen ipi sıyırtmanın kısa kenarına bağlarsın. tel yada kalın sert misinanın ucuna 1,5 2 metre ince misina ucunda tüylü tek iğne bağlarsın. balığın nazlı olduğu dönemlerde daha avcıdır.

kurşun arkası ağır işçilik hamallıktır. genelde 200 -240 gr kursun takıldığı bir aparata kamış boyu kadar yanı 4 metre civarı misina ucuna rapala yada kaşık denen aparatlar takılır. uzun atış avcılığın esasını oluşturur. genelde çinekop ve palamut avı için kullanılır. palumuttaki keyfi fenadır. hızlı hızlı sararken palamut bindiğinde birden duvara vurmuş gibi duruksar sonra kolunda kalan kuvvete bağlı olduğunca hızlı kıyıya almaya çalışırsın. bütün hammalığını unutturur sana. 1 gr kurşunla lrf de yapıyorum. 240 gr kurşun arkası da. ikisinin de keyfi bam başka. olmazsa olmaz.

kamışta erimi atış tekniği, kamışta kullanılan üretim tekniği ve malzeme kalitesi belirler. ancak kamışların hemen hemen hepsinde bir atar aralığı değeri vardır. bazılarında da üst atar değeri. atar aralığı olan kamışlarda sizin kamışı esas alırsak 80-150 gr 80 gr kamışın etkili atış yapacağınız alt ağırlık sınırını 150 ise güvenli kamışa zarar vermeden atış yapacağınız üst sınırı gösterir. bu değerlerin altına ve üstüne çıktığınız attığınız mesafe düşecektir. bu kamışta en uzak mesafelere 115 gr lar civarında ulaşırsınız.
kurşun ağırlı avlandığınız bölgede balığın olduğu derinlikleri hızlıca inmeniz için önemli. kış aylarında boğazda 200-220 gr lar dibi bulmuyor.

Teşekkür ederim üstadım,az çok oturdu bazı şeyler. Zaman ayırdınız sağolun.

Aklıma takılan soruları toparlayayım ....

1-) Bir takımda karşılaştırma yapacak olsak; kamış mı daha önemli yoksa makine mi? Hangisine daha fazla para ayırmam gerektiğini kavramak için soruyorum. Benim şuana kadarki izlenimim: kamış bir tık daha önemli.

2-) Maltepe sahilinde genelde herkes 30-40 lık ağırlık kullanıyor sanırım. Peki ya ben kamışıma uygun olsun diye 100 lük 150 lik ağırlık kullansam bunun bana ne zararı olur? Sonuçta erimde bir eksilme olmayacak. Belki ağırlık dibe hızlı düşecek... Fakat bunun ne zararı var. Yorgunluk mu sadece?

3-) Sakin ve 8-10 metre derinliğe sahip limanlarda 390cm 80-150 atarlı olta verimsiz mi olur? Yani 50-100 atarlısını almam daha mı mantıklı?

4-) Bu olta ile zargana ve kefal avlanabilir mi ?

Back