Powerline Super Premium misinanın çeker kuvvetini karşılamaması (0,08 mm ve 0,10 mm)

Lafalisokalemabuno

Aktif Üye
Tepki
346
Ödül
73
Merhabalar,

İnternette olumlu yorumlar okuyunca ve teknik değerleri iyi gözüktüğü için köstek yapımı amacıyla Powerline Super Premium'un 0,08 ve 0,10 mm hallerinden aldım. Teknik değerlerde sırasıyla 1,4 kg ve 2 kg çeker değeri veriliyor ancak kendi yaptığım düğümsüz çeker testlerinde sırasıyla 550 gram ve 650 gram sonuç aldım. Ya firma bariz reklam sahtekarlığı yapıyor ya da spotbalıktaki misinalar çok eski üretim. Almayı düşünenlerin de bu deneyimimi görmesi için konu açmayı uygun buldum.

Çeker değerinin o kadar yüksek olmayacağını aşağı yukarı biliyorum ama böylesine bir fark beklememiştim. Bu çeker değerleri bu tür kalınlıklarda misinalar için olağan mıdır? Yine de istavritte kullanılabilir mi?

1757150282364.png

Samet istavrit avı için, muhtemelen 10'lu köstekli bir beden için o detaylara girip, boş yere boğma kendini derim.
Bu arada nacizane bir öneri, 0.8'e dek inme. 0.10 ve hatta 0.12 altına gerek yok istavrit çapari bedeninde.

Samet istavrit avı için, muhtemelen 10'lu köstekli bir beden için o detaylara girip, boş yere boğma kendini derim.
Bu arada nacizane bir öneri, 0.8'e dek inme. 0.10 ve hatta 0.12 altına gerek yok istavrit çapari bedeninde.

Bana da 0,12 veya 0,15 yeterince iyi olacak gibi geliyor ama ince takımı da çok çok övüyorlar. İş bildiklerinden mi övüyorlar yoksa aldıkları bir köstekle 1-2 kez iyi balık tuttular diye böyle bi fikre mi sahipler hiç bilmiyorum ama balıkçılıkta hiçbir şeyi denemeyip sallayan çok var gibi geliyor. At çek zamanı gelince kendim iyice deneyip farkı bizzat görmek istiyorum. Hatta 0,15 ve 0,08 mm karışık köstekli bir takım yapıp sonuçları forumda da paylaşmaya niyetliyim.

Ben çok uzun senelerdir Trabucco florakarbon kaplama misinalar kullanıyor ve 0.18 bedene, 0,12 köstek yapıyorum. Kaldı ki özellikle yazları haftanın en az 5-6 akşamı avda olduğumu hatırlatmakta fayda var. 60 ve 75 Gram sorunsuz atabiliyorsun. Gerçi ben 100 Gram da atıyorum, mühim olan atmasını bilmek. Bu takımı yamyam gibi yüklenirsen 25 Gram ile de patlatabilirsin. 🙂
Söz konusu takımla yaptığım istavrit avlarına dair yüzlerce paylaşımımı forumda aratarak görebilirsin.

Ege'de yazlıkta geçirdiğim vakitlerde çipura ve benzeri avlarımda ilk etapta senin gibi düşünüp, ince olsun, gözükmesin derken sonradan fark ettim ki o ayrıntıya gelene dek, yem, yemin giydirilmesi, takımın özellikleri, iğnenin avcılığı vesaire gibi çok daha mühim ayrıntılar söz konusuymuş.
Ama yinelemekte fayda var ki, istavrit gibi keyifli ama bir o kadar da basit bir avda bu kadar teknilk detaya girip, boğulman bana pek mantıklı gelmiyor. Bu ayrıntıya gelene dek mesela yemleme, mesela iğnenin kalitesi ve balığı döküp dökmemesi gibi çok daha mühim ayrıntılara kafa yorabilirsin. Derinliğe göre stoperi ayarlamak vesaire vesaire..
Ayrıca o beden inceldikçe gam yapma, kayalıklarda sürtünmede tırtık tırtık olma gibi sorunlarla karşılaşma riskin de artacaktır.

Lrf'de istavrit avında 0,12 Latex %100 FC kullanıyorum. Merada Mırmır, Eşkina, Levrek varsa 0,20 Sufix FC kullanıyorum Çapari ise 0.18 rodex ya da samurai beden. 0,10-0,12 powerline mono köstek yeterli.

Son düzenleme:
İnce takımı istavritin yok zamanlarında yemlik balık yakalamak için kullanıyorum. Çünkü çabuk deforme olur, kullanırken dikkat etmen gerekir arkadan atışlara pek gelmez. Buna benzer riskleri olmasına rağmen yemlik istavritin 4 tanesinin 1 kg çinekop fiyatına satıldığı zamanlar olur. O zamanlarda can kurtaran simidi işlevi görür.

İnce takımı istavritin yok zamanlarında yemlik balık yakalamak için kullanıyorum. Çünkü çabuk deforme olur, kullanırken dikkat etmen gerekir arkadan atışlara pek gelmez. Buna benzer riskleri olmasına rağmen yemlik istavritin 4 tanesinin 1 kg çinekop fiyatına satıldığı zamanlar olur. O zamanlarda can kurtaran simidi işlevi görür.

Çok doğru.

Çaparide 08 yada 010 misinadan yaptığınız köstek uzunluğu 10-13 cm olacaktır ki buda bir istavriti çok rahat çeker. 08 yada 010 kösteği 30 cm yapar çekerseniz illaki kopar hatta kösteği bedene bağlarken bile çok asılırsanız kopar.
Ayrıca kösteklerinizin gamını almak, çok çabuk dolanmasını engellemek, biraz daha sağlamlaştırmak için (internette videoları var) sıcak su, soğuk su denemesinide yapabilirsiniz.
Powerline misinaya gelinca 010 dan 040 mm kadar tüm bedenleri bende 1000 metrelik bobin olarak var. Aynı şekilde avatar misinalarda öyle. Ama son aldığım 028 powerline ve 035 avatar bobinler çürük çıktı. Ya raf ömrü dolmuştu, yada üretim kaynaklı. Maalesef arada bazı bobinlerde nadirde olsa bu tür sorunlar yaşanıyor.

Back