sahtenin dalgaya kapılma sorunu

Tepki
805
Ödül
103
merhabalar,
biliyorsunuz levrek avcılığının birinci kuralı denizden kıyıya esen rüzgar ve suyun bulanıklığı. bu da beraberinde sahteyi savurma sorunu ve sahteyi yüzdürme konusunda sıkıntı yaratıyor.

sormak istediğim şu;
mesela sahteyi attık, sahte dalga geri çekilirken ben de sardığım için çok iyi aksiyon alıyor bunu hissedebiliyorum ama dalgaya kapıldığında sahteyi yüzdürmek mümkün olmuyor. zaten sahte de dalga ile birlikte bana doğru geldiğinden boşluk alıyormuşum gibi oluyor.
bu kendo seabass serisinde de böyle oluyor, ima komomo II imitasyonu bir sahtede de.. hatta kullandığım tüm sahtelerde böyle. dalgaya kapılan sahte de sanıyorum çalışmıyordur. daiwa, ima vs gibi imitasyon olmayan sahtelerde özellikle patlak havada atış ve yüzdürme fark ediyor mu, yoksa bu sorun tüm sahtelerde bu biçimde var mı?

eğer sahtelerin kendi orijinal formlarında atış ve böyle dalga konusunda sıkıntıları yoksa ona göre imitasyon almak yerine orijinal formlarını alacağım.

Merhaba hocam,
Dalgaya tam dik değil de çaprazlamasına yana doğru atışlar yapabilirsiniz.
Yaşamış olduğunuz sahtenin sürüklenerek misinada bolluk oluşması sorununu azaltacaktır. Buda sahteye olan hakimiyetinizi korumanıza ve aksiyonun bozulmamasını sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Merhaba hocam,
Dalgaya tam dik değil de çaprazlamasına yana doğru atışlar yapabilirsiniz.
Yaşamış olduğunuz sahtenin sürüklenerek misinada bolluk oluşması sorununu azaltacaktır. Buda sahteye olan hakimiyetinizi korumanıza ve aksiyonun bozulmamasını sağlayacaktır diye düşünüyorum.
öncelikle yanıt için teşekkür ediyorum, ama bunu da denedim. hafif sağ veya sol çarpraz atışlarda da bu defa sahteyi çarpraz değil solumdan yahut sağımdan çekiyorum.
belki anlatamadım bilmiyorum, ben maketi çekerken dalga maketi alıp sürüklüyor. dalga ile birlikte geliyor yani maket bana. dönen dalga ile karşılaşana kadar da devam ediyor gelmeye. dönen dalga sonrası ise bu defa karşı mukavemet oluşturuyor ben çekerken. tabii bahsettiğim büyük dalgalar.

Aynı konuda şöyle bir paylaşım olmuş belki yararı olur
(link)
Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam Bilent Yıldırım da bu tip havalarda dalarlı sahte kullanımına dikkat çekmişti bir videosunda.

Bu gibi durumlar için sarımı yüksek makina lazım. Makinaların 1 turda sardığı misina boyu yazar katalog verilerinde.
Levrekte sarımı düşük makinalar daha verimlidir. Ancak bu gibi durumlarda sarımı düşük makina sahtenizi yüzdürmeyeceği için sarımı yüksek makina şansı arttırır. Dalga geri çekerken makinanızı sarmamanız lazım. Balığın atak yapma anlarından biridir. O da dalgaya karşı yüzmeye çalıştığı için yeminizi sabit tutmanız şansı arttırır.
Yalnız bu durumlar için epey yüksek dalgalı bir denizden bahsediyor olmamız lazım.

Aynı konuda şöyle bir paylaşım olmuş belki yararı olur
(link)
Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam Bilent Yıldırım da bu tip havalarda dalarlı sahte kullanımına dikkat çekmişti bir videosunda.
teşekkür ediyorum.
dalarlı sahte olması önemli evet, ama kendo da aynı şekilde yanıt verdi. gerçi kullandığım az dalarlı new seabass, ama tabii öbürünü de denemek lazım.
ama bu defa da takılma sorunu olacak, attığım yer sığ ve taşlık. bunu nasıl engelleyeceğim dalarlı sahte ile?

Bu gibi durumlar için sarımı yüksek makina lazım. Makinaların 1 turda sardığı misina boyu yazar katalog verilerinde.
Levrekte sarımı düşük makinalar daha verimlidir. Ancak bu gibi durumlarda sarımı düşük makina sahtenizi yüzdürmeyeceği için sarımı yüksek makina şansı arttırır. Dalga geri çekerken makinanızı sarmamanız lazım. Balığın atak yapma anlarından biridir. O da dalgaya karşı yüzmeye çalıştığı için yeminizi sabit tutmanız şansı arttırır.
Yalnız bu durumlar için epey yüksek dalgalı bir denizden bahsediyor olmamız lazım.
ouvv mükemmel bir bilgi aldım. ben dalga çekerken de sarıyordum. sarmamak çok mantıklı.
valla dün gittim balığa, dalgalar 1.5-2 metre kadardı sanıyorum. zaten dalga az olduğunda deniz sığ ise sorun yaşamıyorum pek. o zaman 0-30 dalarlı sahteler bayağı çalışıyor.

böyle de çok zor ya; birisi “şunu yanlış yapıyorsun” demiyor, ben gidiyorum, avlanıyorum, kendimi analiz edip sorunu tespit ediyorum ve gelip soruyorum 🙂 zor ama eğlenceli. hatalarımı bulmak çok güzel bir şey valla.

Yakın zamanda okuduğum bir yazıda aynı problem dile getirilmişti. Çözüm önerisi olarak da dalgalı suda silikon ile avlanmanın daha makul olacağıydı. Bana mantıklı geldi, dalgalı suda da durgun suda da silikon her şekilde aksiyon alıyor, hatta dalga silikona ayrı bir aksiyon kazandırıyor.

Yakın zamanda okuduğum bir yazıda aynı problem dile getirilmişti. Çözüm önerisi olarak da dalgalı suda silikon ile avlanmanın daha makul olacağıydı. Bana mantıklı geldi, dalgalı suda da durgun suda da silikon her şekilde aksiyon alıyor, hatta dalga silikona ayrı bir aksiyon kazandırıyor.
taşlık merada silikonun takılma ihtimali yüksek. düşük gramajlarda da ileri atmak zor..

taşlık merada silikonun takılma ihtimali yüksek. düşük gramajlarda da ileri atmak zor..

Bu gibi durumlarda çantada atar aralığına uygun olan top şamandıra taşıyorum.2-3 takım hazırda silikon da bulunsun,direk top arkası yapıp atabilirsiniz,topda fırdöndü kullanırsanız da top-silikon arasının gam yapmasını da engellersiniz.Ben iki tarafa da takıyorum. 👍

Back