Kendi özel teknemin plakasının olması şart, bu benim ticari olduğumu ifade etmez, sarı kağıt demek mesleği balıkcılık olanlara aitttir, bu ticaridir, arabamın da plakası var ama ticari değil, ben taksi kullanırsam ticaridir, kimseye ben bu arayla geziyorum kime diyemem. Sarı kağıdı aldığınız yerler sizi SGK bildiriyor, maliye 5 sene sonra ortaya çıkınca derdinizi nasıl anlatacaksınız, böyle ceza ödeyen binlerce amatör balıkcı var.
Sanırım plakayı yanlış anladınız.
Balıkçılık teknelerinin ayrı bir ruhsatı vardır ve plakası tahditlidir.
Gidip bir tekne alıp ben bununla balıkçılık yapacağım deyip denize açılamazsın.
Diyelim bu ruhsatlı tekneyi satın aldın; o zaman da miço kağıdı ve o sarı kağıt olmadan ona binip avlanamazsın. Hatta gezmeye bile gidemezsin.
Bahsettiğiniz plaka özel teknelere verilen Özel Tekne Belgesi olarak adlandırılan liman kağıdı sanırım.
Sarı kağıt yüzünden cezalandırılanlar varsa eminim ki bunun nedenleri farklıdır.
Siz bir kursa katılır ve başarılı olursanız bir belge alırsınız. Diyelimki elektrik kursuna katıldınız. Bu kurs sonunda size verilen belgeyle elektrikle ilgili bir işte çalışabilirsiniz veya dükkan açabilirsiniz.
Dükkan açarsanız Bağkurlu olursunuz, çalışırsanız ssk lı olursunuz ama belge elinizdeyken çalışmazsanız da kimse sizi vergi mükellefi yapmaz, yılar sonra da gelip sizden ceza istemez.
Sarı kağıt en başta da belirttiğim gibi ticari teknelerde çalışabilmek için gerekli olan kağıttır.
Biz aldığımız sarı kağıtları ise sadece ticari tekneleri av maksadıyla kiralayabilmek için kullanırız. Sarı kağıt olmaksızın o teknelere binersek tekne sahibi başta olmak üzere herkese sağlam bir ceza verilir.
ÖTB bir tekneyle de sarı kağıdınız dahi olsa limit dışı balık yakalayamaz, yakaladıklarınızı satamazsınız.